reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2016

Jeżeli chodzi o ubranka na to jestem zielona :/ (To moje pierwsze dziecko i nie wiem jeszcze jak ubierać takiego maluszka) :) Wiem, że mój synek nie będzie duży więc zabieram 56stki, ale nie mogę się jeszcze zdecydować co, chyba wezmę kilka body, pajacy, mam takie rozpinane z przodu - na początek będą najlepsze. Może jakiegoś rampersa gdyby było bardzo gorąco w szpitalu, ale na pewno nie będę używała niedrapek. Zmotywowałyście mnie żeby w końcu przejrzeć to co odłożyłam i przygotować tę torby.

reklama
Syska90 bardziej doświadczone mamy pisały wcześniej, że to zależy od barwy czopa. Jeżeli jest z krwią to faktycznie możesz się już pomału szykować, a jeżeli nie to jeszcze może trochę potrwać :)

pati0212 - wlasnie w weekend złapały mnie skurcze krzyżowe a pozniej odszedł czop ( na szczęście bezbarwny )
wiec jest możliwość ze jeszcze te 3 tygodnie malutka posiedzi.
Jeżeli chodzi o mnie to tez moje pierwsze dziecko dlatego głownie pewnie zaczęłam interesować sie tym forum bo wiem niewiele :) a jeżeli chodzi o ubranko na wyjście to przygotowałam body + spodenki + sukieneczkę + rozpinana bluzeczkę i teraz sie zastanawiam czy ja bede w stanie ubrać tak moje dzieciątko :)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Oczywiście, że będziesz w stanie :) Myślę, że to przyjdzie samo. A jak będą obawy to trzeba korzystać póki będą położne krążyć w szpitalu i pytać o wszystko, korzystać z ich pomocy.
Kurcze, ja jeszcze żadnych skurczy nie czuje, na zapisie KTG wychodzą mi jakieś, ale bezbolesne, zastanawiam się już jakie to uczucie... Dziewczyny często piszą, że mają te przepowiadające, a u mnie nic. Ale to może jeszcze kwestia tego, że biorę magnez i je wyciszam? Ja mam termin na 24 czerwca (OM), ale mały jest trochę mniejszy (wg. lekarza przyczyną jest to, że długie cykle miałam przed ciążą i wskazał 30 czerwca jako termin z USG). A ja coś czuję, że albo urodzę tydzień wcześniej niż termin OM albo w drugą stronę - w lipcu :p

Pati korzystaj dopóki ich nie czujesz :D ja miałam zagrożenie przedwczesnym porodem bo szyjka mi sie skracała i juz jest 37+2 i tez nadal biorę magnez pomimo tego ze wszystkie leki zatrzymujące juz odstawiłam. Moja lekarka twierdzi ze z magnezem lepiej bedzie mi sie spało a ile w tym prawdy to nie wiem. Mnie zastanawia tylko to dlaczego moja lekarka nie skierowała mnie jeszcze na KTG ale z tego co czytałam to chyba nie musza kierować jak wszystko jest ok ? Ja wogole nie przyjmuje terminu z OM bo miałam długie cykle o od razu mam przyjęty z 1 usg. A chyba lepiej urodzić tydzień wcześniej niż pozniej.
Ja sie strasznie obawiam oblężenia w szpitalach bo teraz podobno strasznie dużo jest porodów.

U mnie tez żadnych skurczy! Termin na 11 a tu cisza, ani żaden czop nie odszedł, a juz baaardzo chciałabym urodzić, no cóż Młodemu sie raczej nie spieszy ;)
Ja tez jeszcze ktg nie miałam, moj lekar twierdzi ze usg wystarcza.. Sama nie wiem

Ja też słyszałam o oblężeniu w szpitalach, a ja póki co nastawiłam się na wojewódzki, do którego mogą zjechać z całego województwa a mnie odesłać gdzie indziej...
Miałam już sytuację przyjęcia do szpitala w kwietniu na zwykły oddział - patologii ciąży, po 7 godzinach oczekiwania znaleźli dla mnie miejsce. Ja też właśnie miałam zagrożenie przedwczesnym porodem i dostałam w kwietniu sterydy - też krótka szyjka. Po wtorkowym badaniu mam 10 mm długości, ale teraz się już nie stresuję. Najszybciej mi poleciała w lutym na przełomie trzech tygodni z 4 cm na 2,5 cm, ale później całe szczęście coraz wolniej się skracała. Miałam też podejrzenie hipotrofii lub niewydolności łożyska, ale w ostatnim czasie malec zaczął nareszcie rosnąć więc jestem dobrej myśli. Mamy teraz 2600 g i gonimy normę ;)
A jeżeli chodzi o zapis KTG to zależy od lekarza, ale zazwyczaj w ostatnich tygodniach dopiero kierują.

Zobaczymy może nas nie odeślą podczas porodu ze szpitali :)
Czekać 7 godzin na IP? O rany ja bym tam chyba ze strachu zeszła.
Mi w styczniu szyjka szybko sie skróciła i jedyne co miałam robić to sie oszczędzać (wtedy szyjka miała juz 1,5 cm). Zobaczymy czy wytrzyma do tego 21 czerwca bo 11.06 mamy wesele i jeszcze chciałam na nim zawitać :)
A zdarzały sie wam bóle głowy w ciazy ? Bo jedyne co mi dolega to ciagle bóle głowy i juz nie wiem jak sie ratować :(

Syska pij dużo wody, a jak dalej nic to tylko paracetamol chyba zostaje :/
Zależy czy będziesz szaleć na weselu czy się oszczędzać :D Jak dasz czadu to może wesele na porodówce się skończy :p

reklama
Pati ładnie ujęła sprawę zamkniętego :) jak widać tu też można popisać.
Ja do szpitala wzięłam pajaca, body na krotki, body na długi rękaw, leginsy, spodenki, czapeczkę i kocyk. W coś ubiorę. Do auta blisko a w te upały w aucie piekło nie chcę przegrzać żeby potem jak wyjmę z samochodu to mi nie przewiało. Najwyżej nakryje kocykiem.
U mnie termin na 5.6 ale starszą córę przenosilam a tu nadal cisza i chyba znowu przenoszę...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry