reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2016

Pati, ja na przykład w 14 tyg.:tak: oczywiście to nie jest żadna pewność, moja gin zaczyna od słów "gdybym miała zgadywać, na moje oko jest to..." :-D
Powodzenia!

Roxxi, ja widzę suwaczki, ale moje od wczoraj się zatrzymały :oo2:

reklama
dziewczyny a czy Wam lekarz zapisuje te cm szyjki macicy w karcie ciąży? ja spojrzałam w swoją...i nic tam nie mam...

Ech nie mogłam się wczoraj zalogować. Dziękuje za słowa wsparcia, wiem, że musi być dobrze ;)
Tylko znacznie utrudni mi to życie bo teraz tak na prawdę nie wiem czy mogę wyprowadzać psa, odkurzać,robić zakupy? No przytulanie zakazane, to niestety usłyszałam jasno i wyraźnie ale o reszcie zapomniałam ;(
W ogóle nie spodziewałam się takich informacji bo przecież ledwo 3 dni wcześniej byłam na usg prenatalnym i lekarz mi nic nie powiedział (lek. prywatny), a tu na nfz okazuje się, że jak byłam 3.12 to szyjka miała 3 cm, a teraz 17 już 1,5cm, a później jeszcze pytanie czy nie było u mnie podejrzenia mięśniaka bo widzi zmienioną strukturę..
To wyobraźcie sobie mój szok. Ale jakoś damy radę.

Trzymam kciuki za dziewczyny &&
I też idę się obijać ;)

pati0212 ja chyba nawet wcześniej chwilunie dowiedziałam sie że na 90% chłopak ale na pewno będe wiedziała na następnej wizycie 13 styczna:) na suwaczku wychodzi że jestem w 15.4tc a z usg 16.4tc lekarz kazał sie sugerować drugą datą bo bardziej wierzy w to co widzi:) także powodzenia:) obyś zobaczyła swojego skarbeczka zdrowego co najważniejsze:)

pati u mnie na prenatalnych w 13 tygodniu juz byl plci na 80% pewny... czyli jeszcze wczesniej.

Asia ja nawet nie wiem czy mi szyjke sprawdzal :-/ na prenatalnych oceniali tylko lozysko. Mam nadzieje ze 22.12 czegos sie dowiem.

Wybaczcie dziewczyny,że tak dopytuję, ale pierwsza ciąża to już nawet zaczynam sie gubić.

Mówicie o badaniach prenantalnych.. a ja nie miałam...miałam tylko usg takie między 10 a 14 tyg, które sprawdza wady genetyczne..to to samo?

Nie mam nic o szyjce macicy,żadnych cm wpisanych...lekarz mnie bada ginekologicznie-może uznaje,że jest OK i nie zapisuje...

I oczywiście jestem najgrubsza :p w ciąży nie przytyłam ani jednego kg...ale i bez tego mam 165cm a ważę 65 kg...więc chyba moje ciało narazie nie potrzebuje (tak sobie tłumaczę :p )

płci nadal nie znam...a jestem w 16 tyg...kusi mnie żeby skoczyć do gin prywatnie (póki co korzystam z enel medu z pracy mam pakiet), ale skoro to nie do końca i tak pewne to może poczekam. Połówkowe usg mam na koniec stycznia.

Pozdrawiam Was wszystkie :)

Asia to te usg + niektore z nas robily test z krwi. Ja mialam robione w specjalnej klinice ktora tylko tym sie zajmuje. Tam tez po raz pierwszy zmierzyli mi cisnienie. Waze sie sama a lekarz tylko raz badal mnie ginekologicznie. Drugi raz przez brzuch. Zreszta nie mam czestych wizyt i niestety tez nie mam nigdzie cm powpisywanych... Tylko wiek ciazy .

ja co wizyte mam ważenie ciśnienie usg normalne i ostatnio 2 razy mocz kazali zrobić... a w 12 tyg cukier z paluszka i badania krwi chyba 5 fiolek mi zabrali w książeczce mam opisną swoją grupe krwi z badań i w odpowiednich rubrykach zapisane wszystko nawet że urodziłam córkę 5 lat temu i jej waga z porodu ale ja jestem w DE tu chyba troszke inaczej jest...
tylko lekarz mówi, że dzidziuś o tydzień większy z badań jest i kazał się sugerować że jestem tydzień wyżej w ciąży bo na to wskazuje to co widzi przy badaniu... ale to chyba lepiej jakby miał być mniejszy no nie???

hej dziewczyny ale miałam nadrabiania i czytania od wczoraj :) nawet niewiem o czym pisać teraz tyle tych informacji :) dziś cały dzień w kuchni spędziłam robiłam bigos uszka i krokiety ale jeszcze nie wszystko skończone. Dziś czułam takie jakby troszkę mocniejsze kopniaczki mam nadzieje że codziennie będe je czuła :) Wy wszystkie do mnie to wysokie jesteście tylko ja taki kurdupel hehe mam 158 cm i niby waże 53 kg ale w domu moja waga więcej mi pokazuje i nie wiem której wierzyć któraś z nich źle wskazuje wagę. Przed ciążą ważyłam 55. W poprzedniej ciąży właśnie nie pamiętam ile ważyłam na początku , wiem że przytyłam ok 16 kg to bardzo dużo jak na taką niską osobę hehe , mam nadzieje ze tym razem będzie trochę mniej. A zrzuciłam to bardzo szybko w 3 mieś ważyłam mniej niż przed ciążą bo piersią karmiłam i może dlatego. Zazdroszcze tym dziewczyną które znają już płeć jak się uprę to pójdę w środę prywatnie na samo usg żeby podejżeć ale zdenerwuję się jak nie pokarze :) pozdrawiam

reklama
Sylwcia to ja też kurdupel bo mam 162 cm więc niewiele więcej ;)

Ja się ważę sama w domu na czczo po zrobieniu siusiu w piżamie w dniu wizyty u gina ;) jak idę na wizytę, to podaję pomiar położnej i ona wpisuje w książeczkę. Bez sensu jest ważenie w gabinecie, bo za każdym razem mamy inne ubranie, jesteśmy bardziej lub mniej najedzone itp.wydaje mi się że takie ważenie się rano na czczo jest najbardziej miarodajne.
Szyjki w cm nie podają, ale lekarz zawsze sprawdza mi szyjkę ginekologicznie i jest w stanie rozpoznać, czy się skraca. W pierwszej ciąży szyjka zaczęła mi się skracać w 34 tyg i wysłał mnie na dodatkowe usg żeby to sprawdzić. Okazało się, że jednak się nie skracała tylko synek główką naciskał i tak się doktorowi wydawało. Usg mam tylko raz na trymestr, więc teraz czekam na połówkowe 18.01. :)
Płeć można rozpoznac w 13 tygodniu pod warunkiem, że sprzęt jest odpowiednio dobry, lekarz odpowiednio doświadczony i dziecko odpowiednio współpracujące ;) w pierwszej ciąży lekarz widział synka w 13 tyg, teraz ponoć córka ale za każdym razem asekurowali się, że "chyba bardzie wygląda na..." także ja się jeszcze nie przyzwyczajam ;) na połówkowym pewność jest już 100% pod warunkiem, ze dzidzia dobrze leży.

Do góry