reklama
No w Polsce też robią dokładnie o ile trafi się na dobrego specjalistę. Na NFZ mogą tylko kobiety chyba po 38roku życia oraz te u których wcześniej była już jakas wada u dziecka bądź jest nosicielka wady, albo już na usg u normalnego lekarza widać nieprawidłowości.
Kulkaa
Fanka BB :)
USG genetyczne w 12 i 20 tygodniu są nie tylko pod kątem downa. Pokazują odchylenia od normy i ryzyko wystąpienia chorób. Jeśli ono wyjdzie nie prawidłowo to bym dalej diagnozowała ale jeśli wyjdzie poprawnie to nie widzę potrzeby. No chyba że bym miała w rodzinie choroby genetyczne czy była powyżej 40 lat.
No dokładnie to chciałam napisać, właśnie taki mam stosunek do tematu i tak zrobię. Każdy oczywiście decyduje o sobie.
W pierwszej ciąży oprócz usg genetycznego robiliśmy też test potrójny z krwi (bo miałam na NFZ), który wyszedł wręcz fantastycznie. Teraz zacznę od usg genetycznego- i mam nadzieję na tym poprzestać.
Kulkaa
Niestety, Judy. Trzeba mieć wskazania, żeby uzyskać skierowanie na NFZ, inaczej się płaci:
Kobieta ma więcej niż 35 lat.
W rodzinie ciężarnej lub jej męża występowały wcześniej choroby genetyczne.
Przyszła matka urodziła wcześniej dziecko z wadą genetyczną (np. z zespołem Downa) lub z wadą ośrodkowego układu nerwowego (np. wodogłowiem, przepukliną mózgowo-rdzeniową) albo z określoną grupą chorób metabolicznych (m.in. mukowiscydozą).
Test potrójny wykrył w surowicy krwi ciężarnej wysokie stężenie alfa-fetoproteiny (białko wytwarzane w wątrobie i jelicie płodu). Podwyższone wartości mogą sugerować m.in. rozszczep kręgosłupa dziecka.
Kobieta ma więcej niż 35 lat.
W rodzinie ciężarnej lub jej męża występowały wcześniej choroby genetyczne.
Przyszła matka urodziła wcześniej dziecko z wadą genetyczną (np. z zespołem Downa) lub z wadą ośrodkowego układu nerwowego (np. wodogłowiem, przepukliną mózgowo-rdzeniową) albo z określoną grupą chorób metabolicznych (m.in. mukowiscydozą).
Test potrójny wykrył w surowicy krwi ciężarnej wysokie stężenie alfa-fetoproteiny (białko wytwarzane w wątrobie i jelicie płodu). Podwyższone wartości mogą sugerować m.in. rozszczep kręgosłupa dziecka.
Ok mam resztę wyników są ok.... ufff beta wynosi 4065. Jak to się odnosi do tygodni ciąży ?
Normy z mojego lab:
poza ciążą: do 5.3 postmenopauza: do 8.3 3 tydzień ciąży: 5.8 - 71.2 4 tydzień ciąży: 9.5 - 750 5 tydzień ciąży: 217 - 7138 6 tydzień ciąży: 158 - 31795 7 tydzień ciąży: 3697 - 163563 8 tydzień ciąży: 32065 - 149571 9 tydzień ciąży: 63803 - 151410 10 tydzień ciąży: 46509 - 186977 12 tydzień ciąży: 27832 - 210612 14 tydzień ciąży: 13950 - 62530 15 tydzień ciąży: 12039 - 70971 16 tydzień ciąży: 9040 - 56451 17 tydzień ciąży: 8175 - 55868 18 tydzień ciąży: 8099 - 58176
Jak widać dość płynne
Kulkaa
Bellina, Ty nie miałaś dziś wizyty?
Galaxia, jeszcze przypomniało mi się o brzuszku- ja też mam swój brzuszek pokaźny (figura chudzielca opuściła mnie jakąś dekadę temu, nie mam żalu) ;-) natomiast teraz brzuszek staje się tak duży (wieczorami to jestem wręcz zadziwiona, wczoraj nawet mąż był w szoku, choć wcześniej się z tego śmiał ), że to już nie wygląda na zwykłą oponkę.
Galaxia, jeszcze przypomniało mi się o brzuszku- ja też mam swój brzuszek pokaźny (figura chudzielca opuściła mnie jakąś dekadę temu, nie mam żalu) ;-) natomiast teraz brzuszek staje się tak duży (wieczorami to jestem wręcz zadziwiona, wczoraj nawet mąż był w szoku, choć wcześniej się z tego śmiał ), że to już nie wygląda na zwykłą oponkę.
kotti2
Dziewczynki jeśli już weszłscie na temat wad genetycznych to ja niestety jestem w tym temacie obryta. Mimo młodego wieku mój 1 synek aeryk urodził się z zespołem downa. W 12 tygodniu na usg genetycznym miał powiększona przeziernosc następnie skierowano nas na test papa. Wyszedł bardzo źle. . Ryzyko 1:2. Zalecenie amniopunkcji. Wynik i pytanie co dalej. Chyba nie muszę wam pisać przez co przeszliśmy. Zdecydowaliśmy się urodzić nasz skarb i okazało się ze to najlepsza decyzja jaka w życiu podjęliśmy. Nie powiem ze jest łatwo ale każdy dzień jest piękniejszy z moim synkiem. Chyba rozumiecie mnie ze jak p myślę o usg genetycznym w tej ciąży to gęsia skórkę mam na całym ciele. Myślałam o nimfach ale stwierdziliśmy z mężem ze jeśli usg gen wyjdzie ok i test papa to na tym zakonczymy
reklama
Kotti moja córeczka niestety też miała wadę genetyczna... była to choroba Turnera... u mnie już na zwykłym usg było widać dużego wodniaka na karku... a reszta ciąży to jedna wielka masakra, wielkie cierpienie... Tinka większość narządów miała niewyksztalxonych bądź z jakimś detektywi, nie miała nerek, miała wadę serducha, płuc. .. ehhh aż szkoda pisać i podjęliśmy bardzo trudna decyzję ale moim zdaniem w tym wypadku najlepsza... decyzję o terminacji. ..