reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CYCOMANIA,czyli wszystko o karmieniu piersią

ehhh..no to patrz Gabi, że ja nie wpadłam 3 mce temu że na takie glupie pomysly dzieci ańsko pomaga :p Hanka cyca odrzucila 3 m-ce temu i ssala tylko w nocy. od 2 tyg w nocy juz idzie butla..ehhh a tez chcialam dluuugo karmic...bedzie dobrze, juz tyle razu nawracałaś Anię na cycka:))

reklama
ważne że zadowolona:-D
ja Ci powiem Gabi - aż wstyd sie przyznac ze nawet nie wiem ile teraz zuza waży , nie wiem na którym centylu jest, pamietam ze na cycu przybierała słabo ale żaden lekarz (oprócz takiego młodego u którego raz byłam) nie przyczepiał sie- moja lekarka wrecz mówiła ze to jest indywidualna sprawa, dzieci są różne i w różnych okresach ich zycia następuje dynamiczny wzrost- niektóre bardzo długo sa malusieńkie, a potem nagle rosnoą bardzo szybko
za to mojego małża bratanica ma dwa lata a jej ciuchy są tylko lekko przyduże na moja zuzke i lekarka (mamy tą samą) nie każe sie przejmowac bo matka dzieci jest dość drobną kobieta i nie ma co oczekiwac dzieci gigantów (chodż ojciec ma 190 cm) tylko że jej szkraby na wszystko mają czas- tylko nie na jedzenie:-D ot taki urok, bo siostraM pomimo wszystko robiła dzieciom badania prywatnie:tak:

gabi 100 ml sinalca to dosc duzo, a na dodatek twoja mala to niejadek. nie dawaj jej rano tego jak masz po nocy pelne piersi nocnego wartosciowszego pokarmu, tylko wieczorem, jak pokarm juz jest słabszy ii jest go mniej, i spróbuj dac tylko 50-60 ml. albo kilka razy po 30, np. daj jej piers i po ok godz. 30 sinalcu.
jak ja mojej milci dalam pierwszy raz kaszki i to zaledwie 60ml to spała 13godz :szok:
mi tez bardzo zalezy na karmieniu, dlatego nie daje malej duzych porcji jedzenia, a jedynie połówki słoiczków, zeby sie nie najadała za duzo i przypadkiem piersi nie odrzuciła. A pierwsze jedzenie podaje jej dopiero ok.13-14 jak juz dokładnie opróżni obie piersi.

kurcze dziewczyny a ja jeszcze poza cycem nic nie daje. Nie wiem sama juz czy to dobrze...... a poza tym jakbym miala dawac to sama nie wiem jeszcze od czego zaczac :rofl2::rofl2::rofl2: Czy od jakiejs marchewki , czy najpierw od kaszki...... :shocked2::shocked2::shocked2:
Aha masz jeszcze czas. Agatce zaczęłam rozszerzać 4 dni przed skończeniem pół roczku.
Najpierw zacznij od warzywek - najlepiej marchewki.

Pamiętacie jak pisałam, że zaczęłam dawać Agatce kaszkę i mam nadzieję, że pośpi dłużej?
Niestety nie śpi. Budzi się pierwszy raz zanim jeszcze się położę i potem nad ranem.
Kurcze, a juz przesypiała całe noce przed tym jak zaczęłam ja wybudzać na karmienie. Teraz tak się przyzwyczaiła, że śmieję się, że ma zegarek w dupce, bo budzi sie o stałej porze.

Ostatnia edycja:
mojej małej coś sie odwidziało, jak wcześniej jadła obiadki i kaszki, tak teraz musze jej wciskać prawie na siłe ;/ nic tylko cyc. i jak by ją nawrócić?
przecież nie może być na piersi do 18 ;D
chociaz akurat ja tam nie mam nic przeciwko, nie powiem, dosyć to wygodne. nie trzeba nic podgrzewac, szykować, machać łyżeczką, być oplutym papką, wycierać wszystko w promieniu 2 m, a potem jeszcze zmywać po całej zabawie... ehhh
coś trzeba wykombinowac

a tak na marginesie mam pytanko do mam karmiących: macie juz okres?
bo ja jeszcze nie

nie mamy ;-)
Dzisiaj dałam Julci po raz pierwszy łyżeczkę przetartych jabłuszek - na próbę. Pierwsze zasmakowanie i owszem, ale kolejne już bez entuzjazmu. I od razu po spacerze kupka była, ale ładna lepsza niz kupki dotąd - na samym cycusiu.

Julcia ma dzisiaj dokładnie 5 miesięcy i 2 tygodnie.

reklama
dziewczyny, podzielcie się patentami - mje dziecko długo było tyko cyckowe i antybutelkowe (to drugie mu zostało:cool:). ale od 2,5 tyg. wprowadzałam jedzenie i efektem jest mega zatwardzenie - kupa jest raz na kilka dni i to konsystensji i koloru wielokrotnie zużytych resztek plasteliny.
no więc pytanie brzmi - jakie herbatki, ewentualnie co innego oprócz mleka piją Wasze dzieci? bo chciałabym go jakoś dopajać, bo ewidentnie mu tego chyba brakuje...:zawstydzona/y::eek:

Do góry