reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

CYCOMANIA,czyli wszystko o karmieniu piersią

reklama
Brokuł z ziemniakiem nie przeszedł. :confused2: No nic, też idzie w odstawkę i wracamy do dyni-marchewki-ziemniaka. :-p

Może powinnam do tych słoiczków dodać marchewkę albo dynię?

Ostatnia edycja:
U nas póki co dynia z ziemniakiem na pierwszym miejscu :-) Aż mu się ręce trzęsły z wrażenia :-D Tak poza tym jeszcze 2 dni i już nie będzie w ogóle cycowania. Rozłożyłam to sobie na raty. Co 3 dni odejmowałam jedno cycowanie na rzecz butli i w sumie przeszliśmy do butli bez większego szoku czego się najbardziej bałam. Teraz będę mogła ze spokojną głową jeździć na zajęcia :-)

ja gotuje zupki i dania sama dla Patryka, korzystam z przepisow jakie Julce ukladalam:)
najwieksza furore robi zupka(marchew, ziemniaki, korzen pietruszki i seler a do tego odrobinka maselka i dla rownowagi odrobina glutenu czyli kasza manna:-))mlody uwielbia.
jest jeszcze danie miesne ziemniaki z maselkiem i piers z kurczaka(to wszystko za zgoda pediatry) a deserek to najczesciej parzone jablko lub gruszka z biszkoptem.
ronie jeszcze warzywa takie jak brokul, kalafior i czesto ryz, moj Patryk ma taki apetyt ze pediatra pozwolil dawac tylko 100-120g obiadku a on konczy jesc to co mu dale i dalej otwiera paszcze i sie wscieka ze juz nic niema:-D.....ale dalej jego ulubionym punktem dnia jest cycek

Ech, tyle się zastanawiałam, czy juz wprowadzać nowości w diecie Kacperka czy nie i chyba jednak powolutku zaczniemy. Za często dopomina się cyca i mam wrażenie, że jest ciągle głodny, że mu to nie wystarcza. Wczoraj dosypałam mu do mleczka na dobranoc 2 miareczki kaszki ryżowej bananowej z Nestle, ale nie przypadła mu do gustu za bardzo. Jadł pod warunkiem, że dostawał łyżeczką. Dopiero później pociągnął z butli. Cóż pozostaje próbować dalej

U nas póki co dynia z ziemniakiem na pierwszym miejscu :-) Aż mu się ręce trzęsły z wrażenia :-D Tak poza tym jeszcze 2 dni i już nie będzie w ogóle cycowania. Rozłożyłam to sobie na raty. Co 3 dni odejmowałam jedno cycowanie na rzecz butli i w sumie przeszliśmy do butli bez większego szoku czego się najbardziej bałam. Teraz będę mogła ze spokojną głową jeździć na zajęcia :-)

AsiekZ Jak zaczęłaś podawać butlę to ile Twój synek zjadał? bo Moja strasznie mało wcina.

Ja też próbuję przejść na butlę i po wielkich płaczach Tosi na widok butli zrobiłyśmy przerwę dwutygodniową i wczoraj jej znowu podałam - wypiła tylko 30 ml. Dzisiaj rano o 5:30 zjadła cyca a o 9:30 podałam sztuczne i wypiła znowu tylko 30, po godzinie dałam jej znowu sztuczne i wypiła 60 ml wypluła butlę i zasnęła:eek: wstała po 2 godzinach więc znowu butlę i zjadła 70 ml. odczekałam 20 minut i dałam jej cyca (zjadła "całego"). Myślałam, że jak zobaczy brak cyca to wkońcu zje całą porcję sztucznego ale poddałam się i dałąm cyca. Nie wiem w czym tkwi problem - na początku wogóle nie chciała butli a teraz zaspokoi pierwszy głód i dziękuje za butlę. I jak ją przekonać do wciągnięcia całej butli?:confused:

AsiekZ Jak zaczęłaś podawać butlę to ile Twój synek zjadał? bo Moja strasznie mało wcina.

Ja też próbuję przejść na butlę i po wielkich płaczach Tosi na widok butli zrobiłyśmy przerwę dwutygodniową i wczoraj jej znowu podałam - wypiła tylko 30 ml. Dzisiaj rano o 5:30 zjadła cyca a o 9:30 podałam sztuczne i wypiła znowu tylko 30, po godzinie dałam jej znowu sztuczne i wypiła 60 ml wypluła butlę i zasnęła:eek: wstała po 2 godzinach więc znowu butlę i zjadła 70 ml. odczekałam 20 minut i dałam jej cyca (zjadła "całego"). Myślałam, że jak zobaczy brak cyca to wkońcu zje całą porcję sztucznego ale poddałam się i dałąm cyca. Nie wiem w czym tkwi problem - na początku wogóle nie chciała butli a teraz zaspokoi pierwszy głód i dziękuje za butlę. I jak ją przekonać do wciągnięcia całej butli?:confused:

całą butlę tzn ile???moja hania ma prawie pol roku, jest na butli od 2 m-cy i max zjada 90ml. moze Tosia na razie nie potrzebuje wiecej butli skoro dostaje cyca, czy mierzyłaś ile zjada z piersi???Daj jej czas, bo zmusić to i tak nie zmusisz:) ja daje malej butle na spiocha, a butli to i tak nigdy wiekszej nie robie jak 120ml-szkoda wylewac:))):happy::happy::happy:

reklama
Ja to zrobiłam tak, że ustaliłam sobie, że młody ma wytrzymać 3 godziny i jeżeli po jedzeniu wypluje już smoka to następny posiłek nie ma zmiłuj dopiero za 3 godziny. Na początku pierwszy tydzień wypijał z butli 100 i to już resztką sił i też się martwiłam, że mało bo tu czytałam że inne dzieci jedzą po 200ml. teraz zjada 150ml i ani ml więcej. Ale doszłam do wniosku, że widocznie jemu to wystarcza i jest ok. Może spróbuj jej co chwile nie dawać mleka. Zresztą tak jak pisałam przestawialiśmy się stopniowo. Na początek jadł cały dzień z cyca i tylko na kolacje dostał butlę. po 3 dniach dostał o 7 i na kolację a resztę było z cyca. Po 3 dniach doszedł obiadek zamiast cyca itd itd.
Jeżeli mogę Cię pocieszyć to moja chrześniaczka do 6 miesiąca piła z butli ok 30ml mleka a później 60ml do roku czasu. I żyje i nawet nieźle wygląda ;-) Widocznie nie ma aż takiej potrzeby ;-)

Do góry