reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CYCOMANIA,czyli wszystko o karmieniu piersią

reklama
Brokuł z ziemniakiem nie przeszedł. :confused2: No nic, też idzie w odstawkę i wracamy do dyni-marchewki-ziemniaka. :-p

Może powinnam do tych słoiczków dodać marchewkę albo dynię?

Ostatnia edycja:
U nas póki co dynia z ziemniakiem na pierwszym miejscu :-) Aż mu się ręce trzęsły z wrażenia :-D Tak poza tym jeszcze 2 dni i już nie będzie w ogóle cycowania. Rozłożyłam to sobie na raty. Co 3 dni odejmowałam jedno cycowanie na rzecz butli i w sumie przeszliśmy do butli bez większego szoku czego się najbardziej bałam. Teraz będę mogła ze spokojną głową jeździć na zajęcia :-)

ja gotuje zupki i dania sama dla Patryka, korzystam z przepisow jakie Julce ukladalam:)
najwieksza furore robi zupka(marchew, ziemniaki, korzen pietruszki i seler a do tego odrobinka maselka i dla rownowagi odrobina glutenu czyli kasza manna:-))mlody uwielbia.
jest jeszcze danie miesne ziemniaki z maselkiem i piers z kurczaka(to wszystko za zgoda pediatry) a deserek to najczesciej parzone jablko lub gruszka z biszkoptem.
ronie jeszcze warzywa takie jak brokul, kalafior i czesto ryz, moj Patryk ma taki apetyt ze pediatra pozwolil dawac tylko 100-120g obiadku a on konczy jesc to co mu dale i dalej otwiera paszcze i sie wscieka ze juz nic niema:-D.....ale dalej jego ulubionym punktem dnia jest cycek

Ech, tyle się zastanawiałam, czy juz wprowadzać nowości w diecie Kacperka czy nie i chyba jednak powolutku zaczniemy. Za często dopomina się cyca i mam wrażenie, że jest ciągle głodny, że mu to nie wystarcza. Wczoraj dosypałam mu do mleczka na dobranoc 2 miareczki kaszki ryżowej bananowej z Nestle, ale nie przypadła mu do gustu za bardzo. Jadł pod warunkiem, że dostawał łyżeczką. Dopiero później pociągnął z butli. Cóż pozostaje próbować dalej

U nas póki co dynia z ziemniakiem na pierwszym miejscu :-) Aż mu się ręce trzęsły z wrażenia :-D Tak poza tym jeszcze 2 dni i już nie będzie w ogóle cycowania. Rozłożyłam to sobie na raty. Co 3 dni odejmowałam jedno cycowanie na rzecz butli i w sumie przeszliśmy do butli bez większego szoku czego się najbardziej bałam. Teraz będę mogła ze spokojną głową jeździć na zajęcia :-)

AsiekZ Jak zaczęłaś podawać butlę to ile Twój synek zjadał? bo Moja strasznie mało wcina.

Ja też próbuję przejść na butlę i po wielkich płaczach Tosi na widok butli zrobiłyśmy przerwę dwutygodniową i wczoraj jej znowu podałam - wypiła tylko 30 ml. Dzisiaj rano o 5:30 zjadła cyca a o 9:30 podałam sztuczne i wypiła znowu tylko 30, po godzinie dałam jej znowu sztuczne i wypiła 60 ml wypluła butlę i zasnęła:eek: wstała po 2 godzinach więc znowu butlę i zjadła 70 ml. odczekałam 20 minut i dałam jej cyca (zjadła "całego"). Myślałam, że jak zobaczy brak cyca to wkońcu zje całą porcję sztucznego ale poddałam się i dałąm cyca. Nie wiem w czym tkwi problem - na początku wogóle nie chciała butli a teraz zaspokoi pierwszy głód i dziękuje za butlę. I jak ją przekonać do wciągnięcia całej butli?:confused:

AsiekZ Jak zaczęłaś podawać butlę to ile Twój synek zjadał? bo Moja strasznie mało wcina.

Ja też próbuję przejść na butlę i po wielkich płaczach Tosi na widok butli zrobiłyśmy przerwę dwutygodniową i wczoraj jej znowu podałam - wypiła tylko 30 ml. Dzisiaj rano o 5:30 zjadła cyca a o 9:30 podałam sztuczne i wypiła znowu tylko 30, po godzinie dałam jej znowu sztuczne i wypiła 60 ml wypluła butlę i zasnęła:eek: wstała po 2 godzinach więc znowu butlę i zjadła 70 ml. odczekałam 20 minut i dałam jej cyca (zjadła "całego"). Myślałam, że jak zobaczy brak cyca to wkońcu zje całą porcję sztucznego ale poddałam się i dałąm cyca. Nie wiem w czym tkwi problem - na początku wogóle nie chciała butli a teraz zaspokoi pierwszy głód i dziękuje za butlę. I jak ją przekonać do wciągnięcia całej butli?:confused:

całą butlę tzn ile???moja hania ma prawie pol roku, jest na butli od 2 m-cy i max zjada 90ml. moze Tosia na razie nie potrzebuje wiecej butli skoro dostaje cyca, czy mierzyłaś ile zjada z piersi???Daj jej czas, bo zmusić to i tak nie zmusisz:) ja daje malej butle na spiocha, a butli to i tak nigdy wiekszej nie robie jak 120ml-szkoda wylewac:))):happy::happy::happy:

reklama
Ja to zrobiłam tak, że ustaliłam sobie, że młody ma wytrzymać 3 godziny i jeżeli po jedzeniu wypluje już smoka to następny posiłek nie ma zmiłuj dopiero za 3 godziny. Na początku pierwszy tydzień wypijał z butli 100 i to już resztką sił i też się martwiłam, że mało bo tu czytałam że inne dzieci jedzą po 200ml. teraz zjada 150ml i ani ml więcej. Ale doszłam do wniosku, że widocznie jemu to wystarcza i jest ok. Może spróbuj jej co chwile nie dawać mleka. Zresztą tak jak pisałam przestawialiśmy się stopniowo. Na początek jadł cały dzień z cyca i tylko na kolacje dostał butlę. po 3 dniach dostał o 7 i na kolację a resztę było z cyca. Po 3 dniach doszedł obiadek zamiast cyca itd itd.
Jeżeli mogę Cię pocieszyć to moja chrześniaczka do 6 miesiąca piła z butli ok 30ml mleka a później 60ml do roku czasu. I żyje i nawet nieźle wygląda ;-) Widocznie nie ma aż takiej potrzeby ;-)

Do góry