reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

A ja dodaję mleko i pyyyyyyyyyszna jest!!

Klasyczna zapiekanka francuska

5 sporych ziemniaków, 1 szklanka mleka, 25 dag wiórków żółtego sera, sól, 3 ząbki czosnku, pieprz, 1-2 łyżki siekanego tymianku (może być suszony), masło lub margaryna, gałka muszkatołowa

Ziemniaki obrać, wytrzeć do sucha i pokroić na cienkie plasterki. Ser można cienko pokroić lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Formę do zapiekania posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie natłuścić. Układać warstwami ziemniaki, każdą warstwę oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, posypać siekanym czosnkiem i przykryć wiórkami sera i masła. Układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników - ostatnią warstwą powinien być ser. Zalać szklanką mleka i zapiekać w nagrzanym piekarniku (180-200°C) 45-60 minut, aż ser nabierze złocistego koloru. Podawać gorącą!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Judysia dziękuję za inspirację na pulpeciki ze szparagami. Postanowiłam,że w sobotę takowe wyczaruję :)

Elvie jutro będę pichcić twoją zapiekankę tylko myślę właśnie jakie mięsko do niej dodać bo mój T to się rozczaruje jak bez mięska będzie. Myślałam o piersiach z kurczaka,ale do tego taczej chyba jakaś kiełbaska bardziej pasuje, ale to nie pod Maję...
 
Kittek - mielone.
Najpierw lekko z cebulka podsmaz na patelni, a potem na przemian z ziemniakami.

U mnie tez wersja z samymi ziemniakami by nie przeszla, bo moj jest miesozerca totalnym;-)
 
Katik właśnie myślałam o mielonym,ale się nam w tym tygodniu przejadło bo było spaghetti i pulpety w sosie pomidorowo koperkowym. Najwyżej odczekam i zrobię w przyszłym tygodniu :)
 
Zapiekanka z kurczakiem i sosem czosnkowym


Składniki:
- 7-8 średnich ziemniaków
- 2 piersi z kurczaka
- 1 średnia brokuła
- 30-40 dkg startego sera żółtego
- pół cebuli
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- margaryna do smażenia
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Przygotować sos czosnkowy: majonez, śmietanę i zioła prowansalskie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem - przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać pokroić w plastry gotować w osolonej wodzie na pół-miękko.Brokuły również ugotować w osolonej wodzie - po tym pokroić w mniejsze dzwoneczki.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na margarynie razem z cebula pokrojona w talarki.
Foremkę lub żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać ziemniaki, kurczaka z cebula oraz brokuły warstwami. Na warstwie z kurczakiem nakładamy sos czosnkowy. Do szklanki wbić dwa jaja, rozbełtać i polać całą zapiekankę. Na górę posypać obficie serem. Zapiekać ok.20-30min aż ser się zarumieni i jajka zetną.
 
Elvie nasza mistrzyni zapiekanek, wielkie dzięki :) Idę zaraz ziemniaczki obierać aby przez zajęciami mieć wszystko przygotowane :)))
 
Dziewczyny, mam pytanko...

w zeszłym roku Aniezowa (bodajże) wrzuciła tutaj przepisik na pyszne proste ciacho z truskawkami...
pamiętacie która to stronka ? bo sobie sierotka nie zapisałam, a ślinkę mam na końcu języka...

albo Aniezowa, jak czytasz, to wiesz co :-) :-)...zrób przyjemność koleżance i wrzuć raz jeszcze :-)
 
Monia jeśli coś byś chciała znależć na jakimkolwiek wątku zawsze pod nazwą wątku jest opcja szukaj w wątku (ja z niej zawsze korzystam szczególnie na tym wątku bo leniwa jestem i nie chce mi się przepisów kopiować)

Placek z truskawkami:

Umyć i osuszyć truskawki.
Rozpuścić kostkę Kasi albo inej margaryny, odstawić do ostygnięcia.
3 białka ubić na sztywną pianę+ 3/4 szklanki cukru (ubijać)+ 3 żółtka (ubijać)
Dodać 1 i 3/4 szklanki mąki (ja daję tortową) i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i wlać rozpuszczoną margarynę i energicznie wymieszać całość, aż masa będzie gładka.

Wylać na blaszkę (ja daję średnią tortownicę) i na wylane ciasto powrzucać truskawki (nie zatapiać).

Do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 40-45 minut (musi z wierzchu być 'złociste').

Na koniec posypać cukrem pudrem i można jeść
laugh.gif
Najlepsze od razu po ostudzeniu (chociaż nie wiem, jakie jest np. na nast. dzień, bo nigdy tyle nie leżało ).
 
reklama
Dla fanek ostrego smaku czosnku podaję przepis na mój najulubieńszy sosik:-)
Idealny do grilla, sałatek, do mięska, na kanapki i do nachosów z piwkiem;-)

kostka fety
2 serki topione (serdelki)
dużo wyciśniętego czosnku (wg gustu)
posiekany koperek lub natka ew szczypiotek
jogurt naturalny mały
3 łyżki majonezu
pieprz ziołowy
łyżeczka cukru

Fetę, serki, jogurt, i majonez dokładnie zblendować, dodać czosnek, pieprz, cukier i zioła.

Polecam, tylko nie dodawajcie soli, feta i serek już są słone;-)
 
Do góry