A ja dodaję mleko i pyyyyyyyyyszna jest!!
Klasyczna zapiekanka francuska
5 sporych ziemniaków, 1 szklanka mleka, 25 dag wiórków żółtego sera, sól, 3 ząbki czosnku, pieprz, 1-2 łyżki siekanego tymianku (może być suszony), masło lub margaryna, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, wytrzeć do sucha i pokroić na cienkie plasterki. Ser można cienko pokroić lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Formę do zapiekania posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie natłuścić. Układać warstwami ziemniaki, każdą warstwę oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, posypać siekanym czosnkiem i przykryć wiórkami sera i masła. Układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników - ostatnią warstwą powinien być ser. Zalać szklanką mleka i zapiekać w nagrzanym piekarniku (180-200°C) 45-60 minut, aż ser nabierze złocistego koloru. Podawać gorącą!
Klasyczna zapiekanka francuska
5 sporych ziemniaków, 1 szklanka mleka, 25 dag wiórków żółtego sera, sól, 3 ząbki czosnku, pieprz, 1-2 łyżki siekanego tymianku (może być suszony), masło lub margaryna, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, wytrzeć do sucha i pokroić na cienkie plasterki. Ser można cienko pokroić lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Formę do zapiekania posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie natłuścić. Układać warstwami ziemniaki, każdą warstwę oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, posypać siekanym czosnkiem i przykryć wiórkami sera i masła. Układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników - ostatnią warstwą powinien być ser. Zalać szklanką mleka i zapiekać w nagrzanym piekarniku (180-200°C) 45-60 minut, aż ser nabierze złocistego koloru. Podawać gorącą!
Ostatnia edycja: