reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Aga może taka:
sałata lodowa, feta, oliwki, papryka czerwona, pomidory (mogą być koktajlowe lub cherry lub zwykłe), można dodać jakiegoś ogóra, tylko nie z hiszpanii ;-) Do tego sosik z knorra np. grecki.
Zresztą można zmieniać warzywka i dodać co tam masz w lodówce

reklama
Kittek nie nie jadłam brzmi ciekawie :tak:
ale przyznam szczerze że szukam czegoś co nie bedzie wymagało zbyt wiele roboty ;-) czyli najplepiej posiekać i doprawić :-D

a wiesz że nie znam tych sałatek do gyrosa i z fetą?? a może znam a już nie pamiętam bo przyznam że ledwo na oczy widze ...
Maonka robię podobną ale bez papryki bo ja nie umiem jej jeść :-(
Robie też tzw. makdonaldówę czyli ogórek (ale nie hiśzpański :-D) pomidor, ogórek konserwowy lub kiszony, kukurydza, pieprz, sól...
ale chciałam coś nowego spróbować...
Podawajcie przepisy może coś znajde :-)

Dobranoc bo oczka mi się same zamykają

Aga ta z kurczakiem i z winogronami jest bardzo szybka (jeśli się nie usuwa pestek- ja tego nie robię jak nie mam czasu)

Z fetą robię podobną do Maonkowej tylko dodaję jeszcze kukurydzę)
A gyros leci tak:

Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • majonez
  • keczup
  • przyprawa "Gyros"
  • olej lub oliwa
Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 godzin). Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.
Układać warstwami w przezroczystej salaterce:
1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)
7 - poszatkowana kapusta
Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
salatka_gyros3.jpg

Ostatnia edycja:
masa plastyczna zrobiona :-D matko ależ ona prosta i jak ciastolina taka fajna :-D pobarwione już mam partie masy ciekawe czy mi jej starczy :-p wieczorem robie "krem" do przełożenia tortu ze śnieżki i galaretki a jak stężeje to się będe bawić w rzeźbienie dosłownie

masa plastyczna zrobiona :-D matko ależ ona prosta i jak ciastolina taka fajna :-D pobarwione już mam partie masy ciekawe czy mi jej starczy :-p wieczorem robie "krem" do przełożenia tortu ze śnieżki i galaretki a jak stężeje to się będe bawić w rzeźbienie dosłownie

to ja poproszęo foty tego arcydzieła

ja jeszcze robię często taką:
ravioli z serem albo makaronik takie małe wygięte w rogala makaroniki, jajko, pomidor, ogórek, feta i sos majonezowo jogurtowy.
wszystko układam warstwami i zalewam sosem
a dobra jest tez sałatka z makaronem jak wyżej brokułąmi orzeszkami nerkowca i prażonym słonecznikiem z sosem jogurtowo majonezowym

Dziewczyny I need przepis na karczek, pilnie. Moze byc cos ze śmietaną ;p ale może i bez ;p;d

EDIT ;p Może być też jakaś zapiekanka :-) Brak mi pomysłów :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry