reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

W niedzielę zapowiedzieli się goście późnym popołudniem i tak się zastanawiam co zrobić do jedzonka.
Sałatkę zrobię z lodowej+feta+oliwki+pomidorki cherry, ale co do tego??? Jakieś pomysły.
Do tego my na diecie, więc zupełnie nie mam pojęcia co zrobić.

Moze jakies miesko na cieplo? Ja jak na szybko cos mam zrobic, to wrzucam przyprawione nozki do piekarnika i sie goscie zajadaja. Ewentualnie szaszlyczki z indyka z warzywkami.
 
reklama
Ja teraz gotuję tak na 2-3 dni z braku czasu... Jedzienie na mieście to na krótka mete jest dobre ale tak na codzień to jakiś normalny obiad trzeba zjeść.
Wczoraj zrobiłam pulpety ze szparagami w sosie śmietanowo-koperkowym i młode ziemniaczki do tego. Wreszcie sezona na pyszne warzywka, zimą szparagi to rarytas a teraz pyszny i niedrogi obiadek:-)
 
Judytko - to ja poproszę przepis!!


A ja dzisiaj się specjalnie nie postarałam, bo zupkę szczawiową jeszcze mieliśmy. A na drugie danie zrobiłam placki z cukinii i marchewki z sosem. Dwa małe ziemniaczki do ciasta na placki dodałam, aby rozlazłe nie było. Było szybko i smacznie:-)
 
Też takie często robiłam:-) Pyszotka!

40dkg miesa mielonego
2 cebule
1 jajko
kromka czerstwego chleba lub bułka
peczek szparagów
peczek koperku
3 łyżki smietany
odrobina mąki

Do miesa dodać podsmażnoną posiekana cebulkę, sól, pieprz, jajko i drobniutko pokrojony chleb. uformowane kuleczki obtaczamy w mace i na patelnie na chwilkę, potem do garka, zalewamy wodą, po ok 20 minutach dodajemy zeszklona cebulę, obrane, pokrojone szparagi i gotujemy ok 15 min. Na koniec lekko zagęszczamy mąką. Dodajemy koperek i smietanę (do miseczki z lekko schłodzonym sosikiem i wtedy solimy- śmietana sie nie zsiądzie) mieszamy, mieszamy, ew doprawiamy i wcinamy:-)
 
No to obiad na jutro już mam;-)

Dzisiaj zainspirowana Kittek zrobiłam makaron ze szpinakiem. Szpinak kupiłam świeży - 1,5kg - cała rekamówa wyszła:-D Szpinak umyłam, podsmażyłam na maśle (same liście, bez ogonków), dodałam czosnek (5 ząbków), dodałam 1 serek topiony złoty emmentaler, trochę śmietanki do zup i sosów, doprawiłam pieprzem. Wyłożyłam na talerze makaron - kokardy Lubella, na to sos szpinakowy, posypałam tartym parmezanem, ozdobiłam pomidorkiem koktajlowym przeciętym na pół i listkiem bazylii - M. zrobił "wow!" jak dostał:happy2: Smakowało tak pięknie jak wyglądało, więc polecam!
 
Myslicie, ze do zapiekanki ziemniaczanej, zamiast smietanki z jajkiem i serem moge dodac troche mleka? Kurde smietany nie mam.....
 
reklama
Do góry