Judysia szczegóły przepisu na tą babę poproszę
Kwiatuszku oto przepis na moją zapiekankę, choć ja za każdym razem coś modyfikuję. Ale jakoś wydaje mi się,że chyba nie zdążysz jej zrobić przed porodem
))
Więc tak:
Kroję ok 6-7 ziemniaków w plasterki 3-4 mm, wrzucam do naczynia żaroodpornego (można je wcześniej wysmarować masełkiem i posypać byłką tartą).
Mięsko mielone podsmażam na patelni (ok 40dk) z pokrojoną cebulką i 1-2 ząbkami czosnku oraz pokrojonymi pieczarkami.
Przygotowuję sos (może być fix do zapiekanki Winiary) albo robię taki ze śmietany, bloczku serka topionego dużej ilości pieprzu, papryki ostrej i trochę soli. W zasadzie sosik możesz zrobić jaki tylko chcesz, a zamiast mięska dodać kiełbaski.
Wszystko to wrzucam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem, posypuję startym serem przykrywam folią lub pokrywką do naczynia żaroodpornego i zapiekam ok 50-60 min w 175st. A i 5 minut przed końcem odkrywam aby ser się zapiekł i zostawiam po wyłączeniu piekarnika na jakieś 10 minut aby ziemniaczki doszły.
Smacznego.