reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

kto ma sprawdzony przepis na pieczoną białą kiełbasę?
tescie na te świeta się pchaja wiec cos trzeba zrobic nieklopotliwego
kiedys pieklam iz gubilam przepis i nie pamietam jak
 
reklama
No dobra... drugie święta w ciąży! Chociaż nie... z Kubusiowymi to już czwarte :-) I udało się je przygotować... ufff... będzie co jeść... Ciasto już dzisiaj napoczęte :-D Słonym potrawom nic nie grozi... no chyba, że mnie dopadnie wilczy głód w środku nocy!!!

Agawkl- migdały 'idą' jak woda, bo są świetne na zgagę :-D Jak znajdziesz chwilę wrzuć przepis na mazurka. Ja uwielbiam mazurki!!!
 
ja musiałam się pozbyć ziemniaków bo zaczęły kiełkować i zrobiłam babe ziemniaczaną z kiełbaską, czosnkiem i sebulką, mniami!!! do tego podsmażyłam pieczarki z posiekaną kapustą pekińską i cebulką, doprawiłam i na koniec dodałam jogurt naturalny. Nie wychodząc z domu zrobiłam obiad chyba na 3 dni... wyszły mi dwie blachy tej baby!!!
 
Judysia szczegóły przepisu na tą babę poproszę :)

Kwiatuszku oto przepis na moją zapiekankę, choć ja za każdym razem coś modyfikuję. Ale jakoś wydaje mi się,że chyba nie zdążysz jej zrobić przed porodem :)))

Więc tak:

Kroję ok 6-7 ziemniaków w plasterki 3-4 mm, wrzucam do naczynia żaroodpornego (można je wcześniej wysmarować masełkiem i posypać byłką tartą).
Mięsko mielone podsmażam na patelni (ok 40dk) z pokrojoną cebulką i 1-2 ząbkami czosnku oraz pokrojonymi pieczarkami.
Przygotowuję sos (może być fix do zapiekanki Winiary) albo robię taki ze śmietany, bloczku serka topionego dużej ilości pieprzu, papryki ostrej i trochę soli. W zasadzie sosik możesz zrobić jaki tylko chcesz, a zamiast mięska dodać kiełbaski.
Wszystko to wrzucam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem, posypuję startym serem przykrywam folią lub pokrywką do naczynia żaroodpornego i zapiekam ok 50-60 min w 175st. A i 5 minut przed końcem odkrywam aby ser się zapiekł i zostawiam po wyłączeniu piekarnika na jakieś 10 minut aby ziemniaczki doszły.
Smacznego.
 
Judysia szczegóły przepisu na tą babę poproszę :)

Kwiatuszku oto przepis na moją zapiekankę, choć ja za każdym razem coś modyfikuję. Ale jakoś wydaje mi się,że chyba nie zdążysz jej zrobić przed porodem :)))

Więc tak:

Kroję ok 6-7 ziemniaków w plasterki 3-4 mm, wrzucam do naczynia żaroodpornego (można je wcześniej wysmarować masełkiem i posypać byłką tartą).
Mięsko mielone podsmażam na patelni (ok 40dk) z pokrojoną cebulką i 1-2 ząbkami czosnku oraz pokrojonymi pieczarkami.
Przygotowuję sos (może być fix do zapiekanki Winiary) albo robię taki ze śmietany, bloczku serka topionego dużej ilości pieprzu, papryki ostrej i trochę soli. W zasadzie sosik możesz zrobić jaki tylko chcesz, a zamiast mięska dodać kiełbaski.
Wszystko to wrzucam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem, posypuję startym serem przykrywam folią lub pokrywką do naczynia żaroodpornego i zapiekam ok 50-60 min w 175st. A i 5 minut przed końcem odkrywam aby ser się zapiekł i zostawiam po wyłączeniu piekarnika na jakieś 10 minut aby ziemniaczki doszły.
Smacznego.
ło matko
ale bym to spałaszowała...
nie mam tylko w domu sera i sosu
jutro jak mnie po ktg znowu wypuszczam to jak meza kocham po drodze kupuje ser :)
 
kittek, proszę bardzo.
Ziemniaki ok 1kg obrać, zetrzeć na małych oczkach, dodać 2 jaja, zetrzeć jedną cebule, wycisnąć czosnek w ilości wg uznania, dodać pokrojoną przesmażona kiełbaskę, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki ziemniaczanej, sól, pieprz, gałke muszkatołową. Ciasto wlać równomiernie do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą blaszki, piec ok50min w 160stopniach do lekkiego zarumienienia. (grubość ok3cm)

Do babki sosik np taki: na masełku przesmażyć pokrojone pieczarki, cebulkę i kapustę pekińska(brzmi dziwnie ale jest pycha!) po dosłownie kilku minutkach smażenia doprawić wg smaku, wyłączyć ogień i dodać jogurt naturalny. Super smakuje też gdy dodamy tarty parmezan.

Danie naprawde niedrogie. Do babki zamiast kiełbaski mozna dodac jakieś wędliny przesmażone, paróweczki, bekon, paprykę, co kto lubi:)
 
reklama
a teraz idę robić krokiety, część zamroże... M kupił mi taka piękną dużą lodówkę z dużą zamrażarą i robie mu zapasy, bo nie wiem czy będę miała czas i siłę mu gotować jak urodzę. Narazie zapakowałam: kopytka, kluski slaskie, pierogi ruskie, bigos, gołąbki, dziś dołoże kotlety mielone i krokiety z mięsem i ryżem, miesiąc powinien na tym przeżyć:)
 
Do góry