reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Już blaszka siedzi z szarlotką, a właściwie silikon ;-)
Sprawdzę osobiście czy taki rodzaj jabłek się nadaje.

Kamisia 3 bit znam i uwielbiam, jak zresztą wszystkie ciasta z krówką :zawstydzona/y:
 
reklama
Kamisiu 3 bit u mnie wszyscy uwielbiają, ja robię z biszkoptem wychodzi stabilniejsze:tak:
Robię ciemny biszkopt z 6 jaj, dzielę na 2 części. pierwszą smaruję masą krówkową(gotuję mleko zagęczczone słodzone, masę biedronkową też przerabiałam) na to krakersy, póżniej masa karpatkowa(lepsza jest ta wersja gotowana) nastepnie biszkopt, na to kremówka i czekoladka
Robiłam jeszcze wersję: herbatniki, masa karpatkowa, krakersy, ubita kremówka wymieszana z masą toffi, krakersy, kremówka i starta czekolada ale to wersja nie na tą pogodę
 
Napiszę tylko palce lizać
Wcinam szarlotkę taką gorącą z pieca, tylko lodów brak :-D
Idealna na słodkość, jabłka delikatnie kwaskowe.

A ile Alicja miała przy tym zabawy, ciasto oczywiście ze mną gniotła
 
Monia ja robię pizzę tak:

25 g drożdży rozgniatam widelcem z cukrem i zalewam mlekiem (maks 1/4 szklanki i musi być ciepłe, ale nie gorace, bo drożdże zginą). Odstawiam do wyrośnięcia.

300 gram mąki+ sól+ wyrośnięty zaczyn+ 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wyrobic gładkie sprężyste ciasto. Zrobić z niego kulę, wsadzić do miski, posmarować olejem/ oliwą i pod wilgotną ściereczką niech sobie rośnie.

Dodatki co kto lubi, ale ostatnio u mnie na topie jest:
Sos pomidorowy (jak nie mam czasu na odparowywanie to mieszam koncentrat z ketchupem i przyprawami, a jak mam wenę to odparowuje pomidory z puszki z przyprawami)
Szynka
Cebula biała pokrojona w pióra
Pomidorki koktajlowe
Mozarella
Jakiś ser starty na drobnych oczkach

Nic nie przysmażam, bo nie mam czasu a i tak potem jest smacznie.

Ciasto po wyrośnięciu zarabiam jeszcze raz i wałkuję (jest bardzo elastyczne, ale to dobrze). Potem sos, dodatki i sery i do pieca rozgrzanego na 200 stopni na około 20-30 minut.

Czasem piekę 2 blachy na raz (w międzyczasie przekładam blaszki) więc podwajam składniki. No i druga jest z pieczarkami i papryką :-)

Smacznego!
 
Ostatnia edycja:
hehe, Zielona ja na zdjeciach brzuszek wciagam, ostatnio mam go wiecej ;) Ty nie marudz, bo nie masz powodu babucho! Swietnie wygladasz.
My ostatnio jezdzimy z Maja imalzem po 15-20km dziennie rowerkiem wiec troche spalam. Uwielbiam takie wycieczki:tak:
 
sonia - wrzuć proszę przepis na masę karpatkową gotowaną. Podobno mój tata robił najlepszą karpatkę na świecie, niestety ja tego nie pamiętam:-(

kittek - wycieczek rowerowych zazdroszczę! M. już przegląda foteliki dla Maćka i ruszamy jak młody skończy rok. Od kiedy Maja z Wami jeździ?
 
reklama
Daria zajada sie ostatnio plackami takimi z maki z jablkami i bananami oraz nalesnikami z marmolada:tak: macie moze pomysly na placuszki z innymi owocami? bo z owocow to tylko Daria banany i jablka, moze w placuszkach mozna by przemycic inne owoce, tylko z jakimi placki beda jeszcze smakowac, nie eksperymentowalam:-)
 
Do góry