reklama
Kamisiu 3 bit u mnie wszyscy uwielbiają, ja robię z biszkoptem wychodzi stabilniejsze
Robię ciemny biszkopt z 6 jaj, dzielę na 2 części. pierwszą smaruję masą krówkową(gotuję mleko zagęczczone słodzone, masę biedronkową też przerabiałam) na to krakersy, póżniej masa karpatkowa(lepsza jest ta wersja gotowana) nastepnie biszkopt, na to kremówka i czekoladka
Robiłam jeszcze wersję: herbatniki, masa karpatkowa, krakersy, ubita kremówka wymieszana z masą toffi, krakersy, kremówka i starta czekolada ale to wersja nie na tą pogodę
Robię ciemny biszkopt z 6 jaj, dzielę na 2 części. pierwszą smaruję masą krówkową(gotuję mleko zagęczczone słodzone, masę biedronkową też przerabiałam) na to krakersy, póżniej masa karpatkowa(lepsza jest ta wersja gotowana) nastepnie biszkopt, na to kremówka i czekoladka
Robiłam jeszcze wersję: herbatniki, masa karpatkowa, krakersy, ubita kremówka wymieszana z masą toffi, krakersy, kremówka i starta czekolada ale to wersja nie na tą pogodę
aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Monia ja robię pizzę tak:
25 g drożdży rozgniatam widelcem z cukrem i zalewam mlekiem (maks 1/4 szklanki i musi być ciepłe, ale nie gorace, bo drożdże zginą). Odstawiam do wyrośnięcia.
300 gram mąki+ sól+ wyrośnięty zaczyn+ 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wyrobic gładkie sprężyste ciasto. Zrobić z niego kulę, wsadzić do miski, posmarować olejem/ oliwą i pod wilgotną ściereczką niech sobie rośnie.
Dodatki co kto lubi, ale ostatnio u mnie na topie jest:
Sos pomidorowy (jak nie mam czasu na odparowywanie to mieszam koncentrat z ketchupem i przyprawami, a jak mam wenę to odparowuje pomidory z puszki z przyprawami)
Szynka
Cebula biała pokrojona w pióra
Pomidorki koktajlowe
Mozarella
Jakiś ser starty na drobnych oczkach
Nic nie przysmażam, bo nie mam czasu a i tak potem jest smacznie.
Ciasto po wyrośnięciu zarabiam jeszcze raz i wałkuję (jest bardzo elastyczne, ale to dobrze). Potem sos, dodatki i sery i do pieca rozgrzanego na 200 stopni na około 20-30 minut.
Czasem piekę 2 blachy na raz (w międzyczasie przekładam blaszki) więc podwajam składniki. No i druga jest z pieczarkami i papryką :-)
Smacznego!
25 g drożdży rozgniatam widelcem z cukrem i zalewam mlekiem (maks 1/4 szklanki i musi być ciepłe, ale nie gorace, bo drożdże zginą). Odstawiam do wyrośnięcia.
300 gram mąki+ sól+ wyrośnięty zaczyn+ 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wyrobic gładkie sprężyste ciasto. Zrobić z niego kulę, wsadzić do miski, posmarować olejem/ oliwą i pod wilgotną ściereczką niech sobie rośnie.
Dodatki co kto lubi, ale ostatnio u mnie na topie jest:
Sos pomidorowy (jak nie mam czasu na odparowywanie to mieszam koncentrat z ketchupem i przyprawami, a jak mam wenę to odparowuje pomidory z puszki z przyprawami)
Szynka
Cebula biała pokrojona w pióra
Pomidorki koktajlowe
Mozarella
Jakiś ser starty na drobnych oczkach
Nic nie przysmażam, bo nie mam czasu a i tak potem jest smacznie.
Ciasto po wyrośnięciu zarabiam jeszcze raz i wałkuję (jest bardzo elastyczne, ale to dobrze). Potem sos, dodatki i sery i do pieca rozgrzanego na 200 stopni na około 20-30 minut.
Czasem piekę 2 blachy na raz (w międzyczasie przekładam blaszki) więc podwajam składniki. No i druga jest z pieczarkami i papryką :-)
Smacznego!
Ostatnia edycja:
Aniez pizza z Twojego przepisu dzis bedzie u nas na kolecje
Ja polecam wam ciekawy przepis. Ja robilam te roladki w troszke innej wersji i nie dodawalam vegety tylko sol i pieprz, nie dodawalam tez pieczarek,ale za to duuuuzo koperku do ziemniaczkow. Wyszlo pyyyyyyyszne.
Słone roladki z wafla - Przekąski - Przystawki - przepisy - Gotujmy.pl
Ja polecam wam ciekawy przepis. Ja robilam te roladki w troszke innej wersji i nie dodawalam vegety tylko sol i pieprz, nie dodawalam tez pieczarek,ale za to duuuuzo koperku do ziemniaczkow. Wyszlo pyyyyyyyszne.
Słone roladki z wafla - Przekąski - Przystawki - przepisy - Gotujmy.pl
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
rany, kittek, ty jak nie wloskie zarelko to ziemniaki zasmazane z serem... nie wierze, ze to jesz i tak wygladasz;-)
hehe, Zielona ja na zdjeciach brzuszek wciagam, ostatnio mam go wiecej Ty nie marudz, bo nie masz powodu babucho! Swietnie wygladasz.
My ostatnio jezdzimy z Maja imalzem po 15-20km dziennie rowerkiem wiec troche spalam. Uwielbiam takie wycieczki
My ostatnio jezdzimy z Maja imalzem po 15-20km dziennie rowerkiem wiec troche spalam. Uwielbiam takie wycieczki
sonia - wrzuć proszę przepis na masę karpatkową gotowaną. Podobno mój tata robił najlepszą karpatkę na świecie, niestety ja tego nie pamiętam:-(
kittek - wycieczek rowerowych zazdroszczę! M. już przegląda foteliki dla Maćka i ruszamy jak młody skończy rok. Od kiedy Maja z Wami jeździ?
kittek - wycieczek rowerowych zazdroszczę! M. już przegląda foteliki dla Maćka i ruszamy jak młody skończy rok. Od kiedy Maja z Wami jeździ?
reklama
Daria zajada sie ostatnio plackami takimi z maki z jablkami i bananami oraz nalesnikami z marmolada macie moze pomysly na placuszki z innymi owocami? bo z owocow to tylko Daria banany i jablka, moze w placuszkach mozna by przemycic inne owoce, tylko z jakimi placki beda jeszcze smakowac, nie eksperymentowalam:-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: