reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Gotujesz makaron łazanki, osobno gotujesz jakies 40dkg kapusty kiszonej. kroisz troszke boczku i kielbaski, podsmazasz, dodajesz cebulke. Kapuste doprawiasz pieprzem, wrzucasz makaron, boczek i kielbaske, mieszasz i gotowe :)...


Dzięki!!!!!!! No to w przyszłym tygodniu machnę! Bo u mnie jutro placki z cukinii z sosem jogurtowym mniam!
 
reklama
Łazanki wersja dla nawiedzonych (czytaj moja mama):
Ciasto:
0,5 kg mąki+ 1 jajo+szklanka ciepłej wody. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Pokroić w małe kwadraciki. Gotować 2 min. od wypłynięcia.

Kiszoną kapustę trochę pokroić (ale nie drobno), na patelnię i smażyć z grzybami (suszone grzyby wcześniej namoczyć w gorącej wodzie- tak ok. 1 h wcześniej), aż nabierze brązowego odcienia (trochę to trwa) podlewając czasem wodą.

Wymieszać z łazankami :-)

Łazanki wersja dla leniwych (ja):
Ugotować makaron łazanki (najlepszy Lubelli)+ kapusta przyrządzona jak wyżej :-) Jak daję kubie to nie daję grzybków, ale z grzybkiem są PYCHOTKA!!!!!
 
Ostatnia edycja:
Łazanki wersja dla nawiedzonych (czytaj moja mama):
Ciasto:
0,5 kg mąki+ 1 jajo+szklanka ciepłej wody. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Pokroić w małe kwadraciki. Gotować 2 min. od wypłynięcia.

Kiszoną kapustę trochę pokroić (ale nie drobno), na patelnię i smażyć z grzybami (suszone grzyby wcześniej namoczyć w gorącej wodzie- tak ok. 1 h wcześniej), aż nabierze brązowego odcienia (trochę to trwa).

Wymieszać z łazankami :-)

Łazanki wersja dla leniwych (ja):
Ugotować makaron łazanki (najlepszy Lubelli)+ kapusta przyrządzona jak wyżej :-) Jak daję kubie to nie daję grzybków, ale z grzybkiem są PYCHOTKA!!!!!

z tego co tu piszesz to te łazanki muszą być przepyszne już czuję zapach smażonej kapustki mniam
 
Łazanki wersja dla leniwych (ja):
Ugotować makaron łazanki (najlepszy Lubelli)+ kapusta przyrządzona jak wyżej :-) Jak daję kubie to nie daję grzybków, ale z grzybkiem są PYCHOTKA!!!!!
buahahaha, to moja wersja, nawet Lubelle tez zawsze stosuje :-D:-D:-D
 
Obiecany przepis na sernik mojej babci :-D

Ciasto (można a nawet trzeba zrobić dzień wcześniej):
1 i 3/4 szklanki mąki+ 2 żółtka+200g masła+3 łyżeczki proszku do pieczenia+3 łyżki kakaa (dobrej jakości)+6 łyżek cukru pudru+3 łyżki śmietany. Najpierw na stolnice wszystko suche, potem mokre i siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć (trochę to trwa). Na końcu połączyć wszystko ręcznie, ale nie gnieść. Podzielić na 2 części (jedną większą) zawinąć w folię alu i do zamrażarki na noc.

Masa: 1 kg sera półtłustego przemielić przez maszynkę, 5 żółtek, 5 białek (na pianę), 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 sklanki cukru, aromat cytrynowy, rodzynki (namoczyć wcześniej w wodzie) 1 masło (miękkie- pokroić).
Utrzeć mikserem masło na puszystą masę i po trochę dodawać pozostałych składników (czyli trochę cukru, jedno żółtko, trochę sera... i ucierać i tak aż się składniki skończą).
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, rodzynki i zapach, ale już nie miksować, tylko połączyć delikatnie łyżką, żeby piana nie opadła.

Pół h przed robieniem masy wyciągnąć ciasto z zamrażarki. Zetrzeć na dużych oczkach tarki na formę (duża okrągła tortownica) większą część na spód, mniejsza część na wierzch. Masę wyłożyć na spód ciasta i posypać wierzchem.
Piec w temp. 190 stopni z termoobiegiem 40 minut.

Najlepsze na następny dzień :-D

Uwaga- do tarcia ciasta najlepiej wykorzystać męża :-):-):-) Mój na to idzie, bo kocha sernik.
 
Te placki z cukinii to tak jak na plince (ty mówiłaś na nie plenze czy jakoś tak co rejon to trochę inna nazwa) tylko część ziemniaków zastępuję tartą na większych oczkach cukinią bez skórki. Wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie lepiej dodać 1 jajko więcej wtedy się lepiej trzymają. Mniam już mi ślinka leci!!
 
Łazanki wersja dla nawiedzonych (czytaj moja mama):
Ciasto:
0,5 kg mąki+ 1 jajo+szklanka ciepłej wody. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Pokroić w małe kwadraciki. Gotować 2 min. od wypłynięcia.

Kiszoną kapustę trochę pokroić (ale nie drobno), na patelnię i smażyć z grzybami (suszone grzyby wcześniej namoczyć w gorącej wodzie- tak ok. 1 h wcześniej), aż nabierze brązowego odcienia (trochę to trwa).

Wymieszać z łazankami :-)

Łazanki wersja dla leniwych (ja):
Ugotować makaron łazanki (najlepszy Lubelli)+ kapusta przyrządzona jak wyżej :-) Jak daję kubie to nie daję grzybków, ale z grzybkiem są PYCHOTKA!!!!!
hahaa lazanki dla nawiedzonych to tez przepis mojej mamy!
a ja wybieram ta wersje co katik - dla leniwych
a z tym sernikiem to za skomplikowane, nawet jak to czytam to juz sie mecze:-p
 
reklama
dzien dobry,

w dzisiejszym odcinku "gotuja z Nige-silą" serwujemy galarete drobiowa:-):-)
duzo miecha, kukurydza, groszek, 5l wody - doprawic, zagotowac, wyciagnac miecho, wsypac zelatyne, zamieszac, postarac sie nie zjesc wszystkiego miesa w procesie rozdrabniania, poukladac w kubeczkach Jana NIezbednego miso z warzywkami, zalac rosolowa zelatyna, wstawic do zamrazarki w celu przyblizenia procesu konsumpcji, wyciagnac z zamrazarki, niekoniecznie wyciagnac z kubeczka Jana NIezbednego, polac sokiem z cytryny, pałaszowac uwazajac aby dno kubka nie odpadlo przy mocniejszych pchnieciach widelcem w celu wyciagniecia resztek pokarmu:-D:-D:-D:-D

pychota
 
Do góry