reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
"DYŃKA"
"Placki ziemniaczano-dyniowe" robi się jak zwykłe placki ziemniaczane, trzemy ziemniaki, dynię, cebulkę, dodajemy mąkę, trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, jajko, smażymy i ready! Z kwaśną śmietana pychotka, są delikatniejsze i bardziej soczyste od ziemniacznych

"Dynia w zalewie" Kroimy dynię w kostkę, gotujemy ok 10min, pakujemy w słoiki zalewamy (1litr wody, 5łyżek octu, 5łyżek miodu, 10łyżek ketchupu, sól, cukier, ziele angielski, liść laurowy, przegotować) zalane słoiki zagotować ok 10min, odstawić na parę godzin do góry dnem i do piwnicy

"Krem z dyni" Do wywaru drobiowego dodać pokrojoną, obraną i wypestkowaną dynie, marchewkę, ziemniaki, trochę selera i pietruszki. Pogotować ok 40 min, zblendować na aksamitną masę, doprawić solą, pieprzem. Zabielamy śmietanką lub jogurtem naturalnym i wcinamy z grzankami lub z pestkami z dyni i słonecznika (w tej opcji polecam też dodać sezam lub oliwe truflową ale nie każdy lubi)
 
Dynia marynowana


2kg dyni pokroic na male kawalki, wrzucic do posolonego wrzatku i gotowac 3-5 minut, po czym osaczyc na sitku, przelec zimna woda i ponownie osaczyc.

250ml 10proc. octu zagotowac z litrem wody, 50gr cukru, kilkoma gozdzikami i kawalkiem cynamonu.
Do tak przygotowanej zalewy wlozyc kawalki dyni i ponownie zagotowac. NAstepnie dynie przekladamy do wyparzonych sloikow, zalewamy wrzaca zalewa i pasteryzujemy.







tutaj jest kilka przepisow wedlug M. Kuronia.

http://www.kuron.com.pl/wyszukiwarka/go:szukaj/#szukaj_wyniki
Przecier z pigwy z dynia.

1kg pigwy
1kg dyni pokrojonej w kostke.
2 szklanki cukru

wszystko beltamy razem w garze, dolewamy troche wody i gotujemy na papke. NAstepnie przecieramy przez sito i wekujemy. To swietny dodatek do mies.
 
Ostatnia edycja:
Wklejam jak obiecałam... niestety sa tylko 3 przepisy bo reszte mi gdzieś wcięło :eek:
Dynia marynowana domowym sposobem (na słodko)
Składniki
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Opis i przyrządzanie

Miąższ dyni pokroic w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm lub łyżeczką wybierać kulki (kostka bardziej wydajna) sparzyć ok. minuty (nie dłużej bo dynia robi się zbyt miękka) i następnie odcedzić.
Wodę, cukier, ocet i przyprawy zagotować.
Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików i zalewać gorącą zalewą.

Zamknięte słoiki pasteryzować pod przykryciem 10 lub 20 min (zależnie od wielkości słoika). Słoiki po dżemie 10 min. po ogórkach 20 min.
Odstawić do ostygnięcia a następnie przenieść w miejsce, z którego łatwo je będzie można wyciągnąć w razie potrzeby.

Purée z dyni:
Dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni owijam folią aluminiową i układam na blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do miękkości, przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zdejmuję folię z dyni, aby miąższ odparował. Po wystudzeniu łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną dynię miksuję blenderem na idealne purée. Tak przygotowane, wykorzystuję od razu do ciast, nadzienia naleśników, kopytek itp. lub zamrażam w foliowych woreczkach i wykorzystuję w późniejszym czasie.

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną
SKŁADNIKI:
2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),
5 szt pomarańczy
3 cytryny
1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1 płaska łyżeczka cynamonu
2,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
15 szt goździków

PRZYGOTOWANIE:

Dynię pokroić w drobną kostkę,podlać wodą, wsypać cukier i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować,aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze.Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo).Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem,goździkami i cynamonem.Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając,aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Poza tym moge ci polecić te strony:
http://adamczewscy.pl/ (wyszukujesz w przetworach)
http://www.gotujmy.pl/przepisy,dynia,i661h0/


Acha i pamiętaj jeśli odrzucisz skórkę, pestki i luźny miąższ dynia zmniejsza wyraźnie swoją wagę. Więc najpierw ją obierz (chyba że chcesz zrobić puree) i wyczyść a potem waż i decyduj co zrobisz. Ja miałam kawał dyni o wadze 4 kg po odrzuceniu skóry i luźnego miąższu zostało mi 2,5 kg...
 
Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny za przepisy :-) Coś będę tworzyć przez weekend. Chyba się skuszę na ten dżem z dyni i pomarańczy.
Trochę muszę pomrozić do zupek.
Jest tyle przepisów, że nie wiadomo na co się zdecydować.
 
Dzięki dziewczyny za przepisy :-) Coś będę tworzyć przez weekend. Chyba się skuszę na ten dżem z dyni i pomarańczy.
Trochę muszę pomrozić do zupek.
Jest tyle przepisów, że nie wiadomo na co się zdecydować.

Od razu uprzedzam roboty z tym w cholere bo pomarańcze trzeba obrać z tej cieniutkiej błonki...i to zajmuje najwięcej czasu. A to białe co zostaje na tej błonce po zdjęciu skóry właściwej najlepiej zdejmować jak się pomarańcze zmoczy i skrobie to nożem...
 
Obieranie z błonki to chwila, wystarczy wyfiletować pomarańcze, ma sie wprawę jak się w hotelu na śniadaniach w pracy na praktykach co 2 dzień skrzynie pomarańczy tak filetowało... :-)
Do tej pory to stosuje w domu gdy mam ochotę na grejpfruta, wyfiletowanie zajmuje 2 min a jem pyszny słodki miąższ bez goryczki, mniami!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry