reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Znaleziony gdzieś w necie przepis na Dżem z dyni z pomarańcza i cytryną

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną
SKŁADNIKI:
2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),
5 szt pomarańczy
3 cytryny
1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1 płaska łyżeczka cynamonu
2,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
15 szt goździków

PRZYGOTOWANIE:

Dynię pokroić w drobną kostkę,podlać wodą, wsypać cukier i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować,aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze.Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo).Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem,goździkami i cynamonem.Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając,aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.



Od razu mówię...kupa czasu...szczególnie obieranie z tej błoniastej skórki pomarańczy... masakra. No i dżem to raczej płynna konfitura mi wyszła :-p Ale w smaku nawet nawet. (otwarłam malutki słoiczek po obiadku co miałam :-p)
 
Aga, przepis postaram się dodać jutro.

Dzisiaj udoskonaliłam klasyczną sałatkę jarzynową. Dodałam bardzo drobno krojone jabłko, a do 6 łyżek majonezu dorzuciłam łyżkę śmietany i 1,5 łyżeczki musztardy. Przez noc się sałatka "przeje" i jutro podczas śniadanka zobaczę jak familia na mój eksperyment zareaguje:-)
 
u nas zawsze w domu rodzinnym jabłko było składnikiem tej sałatki a jako mężatka u siebie w domu jakos nigdy jej nie robiłam tylko same "wynalazki"
 
Ja bym też nie robiła, ale teściowa ugotowała warzywka i jaja i poleciała z teściem na imprezę, więc aby się nie zmarnowało wszystko to się wzięłam i zrobiłam:-)
 
Podziele sie z Wami przepisem na...sypki ryz .Ja kiedys gotowalam ryz na wodzie,a jak poznalam mojego S to on nauczyl mnie jak ugotowac ryz aby nie wyszedl kleisty ale sypki i pyszny.

1.5 szklanki ryzu sypkiego
olej
2 lyzeczki kucharka lub warzywka
woda

Do sredniego garnka wlewamy olej,tyle zeby od dna garnka odstaswalo okolo 3-4 mm.Na olej wrzucamy ryz i warzywko,dokladnie wszystko mieszamy,dolewamy wode,tyle aby jakies 1.5 cm odstawala od dna.Zmniejszamy na maly ogien,przykrywamy.Taki ryz ma sie gotowac do 40 min,aby sie nie przypalil od spodu od czasu do czasu warto dolac troszke wody.
WAZNE aby ryz wyszedl miekki nie wolno za czesto odkrywac garnka bo nam ucieka woda,robimy to tylko wtedy jesli widzimy ze ryz juz wchlonal wode i trzeba jej troszke dolac.

SMACZNEGO:-)
 
Ja tak od lat gotuje i mi nie wychodzi... Oj.
W Europie jest pelno dobrego gatunkowo ryzu, wiec latwiej. Tutaj jest taie barachlo, wiec albo toto rozgotuje, albo nie dogotuje... Zwykle wychodzi mi ciapa. Dobrze, ze stary niewybredny.
 
reklama
Do góry