abryz
MAJOWA MAMA'06
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2005
- Postów
- 4 285
9 miesiąc
[FONT="]
Rosołek z ryżem Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
¼ pietruszki,
odrobina pora,
40 g mięsa z szynki wieprzowej,
20 g mięsa z kurczaka,
1 ziemniak,
3 łyżki ryżu,
2 łyżki kleiku ryżowego
suszona cebula,
pietruszka – natka
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa jarzynowa z drobiem i ryżem Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
1 ziemniak,
5 łyżek kukurydzy,
odrobina selera,
40 g mięsa z kurczaka,
10 g mięsa z indyka,
2 łyżeczki ryżu,
1 łyżeczka masła,
odrobina pietruszki,
odrobina pora,
suszona cebula,
koperek,
pietruszka – natka
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa ogórkowa Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 ziemniaki,
2 ogórki kwaszone,
20 g mięso z kurczaka,
1 marchew,
odrobina pora,
pietruszka, ,
4 fasolki szparagowe,
suszona cebula,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy starte na tarce ogórki kwaszone i gotujemy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z gazu dodajemy masełko i kleik ryżowy. Mieszamy i chłodzimy do odpowiedniej temperatury, po czym podajemy dziecku.
Zupa pomidorowa z indykiem i ryżem Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
5 łyżeczek przecier pomidorowego,
1 marchew,
20 g mięsa z indyka,
1 ziemniak,
¼ pietruszka,
3 łyżeczki ryżu,
3 łyżeczki kukurydzy,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
odrobinka cebulki,
koperek,
pietruszka - natka
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier, kleik i posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur.
[/FONT]
[FONT="]
Rosołek z ryżem Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
¼ pietruszki,
odrobina pora,
40 g mięsa z szynki wieprzowej,
20 g mięsa z kurczaka,
1 ziemniak,
3 łyżki ryżu,
2 łyżki kleiku ryżowego
suszona cebula,
pietruszka – natka
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa jarzynowa z drobiem i ryżem Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
1 ziemniak,
5 łyżek kukurydzy,
odrobina selera,
40 g mięsa z kurczaka,
10 g mięsa z indyka,
2 łyżeczki ryżu,
1 łyżeczka masła,
odrobina pietruszki,
odrobina pora,
suszona cebula,
koperek,
pietruszka – natka
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa ogórkowa Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 ziemniaki,
2 ogórki kwaszone,
20 g mięso z kurczaka,
1 marchew,
odrobina pora,
pietruszka, ,
4 fasolki szparagowe,
suszona cebula,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy starte na tarce ogórki kwaszone i gotujemy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z gazu dodajemy masełko i kleik ryżowy. Mieszamy i chłodzimy do odpowiedniej temperatury, po czym podajemy dziecku.
Zupa pomidorowa z indykiem i ryżem Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
5 łyżeczek przecier pomidorowego,
1 marchew,
20 g mięsa z indyka,
1 ziemniak,
¼ pietruszka,
3 łyżeczki ryżu,
3 łyżeczki kukurydzy,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
odrobinka cebulki,
koperek,
pietruszka - natka
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier, kleik i posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur.
[/FONT]