reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Witam kochane pomożecie mi czy jest się czym przejmować do terminu porodu innego . Mam termin na 20 listopada z om ale według usg na 12.listopada .

reklama
Termin porodu koryguje się jedynie na pierwszym badaniu prenatalnym. Ja też miałam korektę bo mam długie cykle :)

Później będziesz patrzyła na centyle - i dopiero wtedy lekarz powie Ci jak na tle innych dzieci rośnie Twoje. Pod warunkiem że ma dobry sprzęt, dobre oko i dobre warunki do badania.

Termin porodu koryguje się jedynie na pierwszym badaniu prenatalnym. Ja też miałam korektę bo mam długie cykle :)

Później będziesz patrzyła na centyle - i dopiero wtedy lekarz powie Ci jak na tle innych dzieci rośnie Twoje. Pod warunkiem że ma dobry sprzęt, dobre oko i dobre warunki do badania.
Centyle to raczej dopiero jak się dziecko urodzi. Tutaj brana jest też pod uwagę płeć a czasami ciężko ją określić. Chyba chodzi Ci o percentyle.

reklama
Ja jakoś nie patrzyłam nigdy na centyle. Nawet moja pediatra nie patrzyła na to. Mówi, że to nie ma sensu. Bo dziecko rośnie w swoim tempie i po co mamy się stresować. Obydwoje dzieci mają się świetnie. 😆
Po urodzeniu? Wiesz, dopóki dziecko jest w normie to spoko...ale te siatki są np. po to, żeby wyłapałać dzieci np. z niedoborem hormonu wzrostu...

Do góry