A jak sie takie kluski robi heksa?Moja zółtko je juz od 3trzech tygodni ale raz w tyg. bo mozna w 5-m-cu podac kluski lane na zółtku wiec dałam
reklama
A jak sie takie kluski robi heksa?
Lane kluski (bez jajek)
Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- 1/4 szklanki wody 2 płaskie łyżki Sinlacu
- 2 płaskie łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- ew. szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Sinlac rozmieszaj z wodą, dodaj mąkę i starannie wymieszaj. W garnku zagotuj wodę osoloną do smaku ( na tę porcję wystarczy mały garnuszek).Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 min. Wylej na sitko. Zanim dasz je dziecku powinny trochę przestygnąć.
a my się cofamy z jedzeniem..... zazdroszę wam że mozecie dawac swoim maluchom tyle jedzonka, nawet nie wiecie jakie to jets okropne jak wszytsko uczula.... nie będe chyba czytać tego watku... Marysia węcej jadła miesiac temu niz teraz. Nie wiem czy jej nie zaszkodizlam wprowadzajac tą dodatkowa żywnosć tak wczesnie, nie potrzebnie posłuchałam tego lekarza,... ech to dupy z tym wszystkim
Gluszek jak maja cos uczulac to bedzie,to bez znaczenia kiedy zaczniesz podawac,jedynie co wiem,ze czym wiecej podaje sie pewnych rzeczy tym bardzie organizm reguje i uczula,za pierwszym razem moze nic byc rekacji,ale po kadym nastepnym jest gorzej.Kurcze odziedziczyla po tobie co???Szkoda,ze pewnych rzeczy nie mozna uniknac,mam nadzieje ze jednak zjadziesz co ja uczula i bedziesz mogla dlaej probowac ja karmic;-)
wiesz Maxinku kochany ja nigdy alergi pokarmowej nie miałam. Owszem inne tak, ale w sumie alergia to alergia i podobno u maluszków to zazwyczaj idzie na pokarmowy układ. Mam tylko nadizje ze z tego wyrośnie bo jak na razie to idzie jobla dostać
maxin to nie jest tak,zejak coś ma uczulac to będzie bez względu na wiek,właśnie dlatego podaje się różnerzeczyw zależności od dojrzałośi układów...
a moja posrałasię pierwszyraz w zyciu na zielono po gruszce,a teraz ma jakąś wysypkę na klacie
po buraku czy jabłku z jagodami???????????
moja lasencja też za dużo nie je...w pon zapytam lekarza o mieso i żółtko
a moja posrałasię pierwszyraz w zyciu na zielono po gruszce,a teraz ma jakąś wysypkę na klacie
po buraku czy jabłku z jagodami???????????
moja lasencja też za dużo nie je...w pon zapytam lekarza o mieso i żółtko
lane kluchy z przepisu od ewe
100g mleka płynnego modyfikowanego
5g mąki kukurydzianej
1 żółtko (5g)
mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem,żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę,następnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko,zagotowujemy (kluseczki powinny miec wielkośc drobnej kaszy perłowej i byc b. miękkie,
z tego co pamietam to przepis na kluski lane jest też w tej ksiażeczce co dostałyśmy z nutrica bobo vita czy jakos tak..
100g mleka płynnego modyfikowanego
5g mąki kukurydzianej
1 żółtko (5g)
mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem,żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę,następnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko,zagotowujemy (kluseczki powinny miec wielkośc drobnej kaszy perłowej i byc b. miękkie,
z tego co pamietam to przepis na kluski lane jest też w tej ksiażeczce co dostałyśmy z nutrica bobo vita czy jakos tak..
abryz
MAJOWA MAMA'06
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2005
- Postów
- 4 285
5 miesiąc
Pierwsza zupka marchewkowa Skład:
100 ml wody(użyta do przyrządzenia),
1 marchewka
0,5 ziemniaka
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka jarzynowa Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła,
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka marchewkowa z brokułami Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła,
3 brokuły
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka marchewkowa z warzywami Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
3marchewki,
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
koperek
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
[FONT="][/FONT]
Pierwsza zupka marchewkowa Skład:
100 ml wody(użyta do przyrządzenia),
1 marchewka
0,5 ziemniaka
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka jarzynowa Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła,
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka marchewkowa z brokułami Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła,
3 brokuły
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka marchewkowa z warzywami Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
3marchewki,
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
koperek
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
[FONT="][/FONT]
abryz
MAJOWA MAMA'06
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2005
- Postów
- 4 285
6 miesiąc
Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem Skład:
20g mięso z indyka,
odrobina kalafior,
odrobina kalarepa,
pietruszka - natka
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka jarzynowa z cielęciną
[FONT="]Skład: [/FONT][FONT="]
2 łyżeczki kleiku ryżowego
20 g surowego mięsa chuda cielęcina
100g wody1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
20g brokułów
1 łyżeczka z oliwy z oliwek
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka marchewkowa z mlekiem modyfikowanym Skład:
60 ml wody
1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
60g mleka modyfikowanego
1 łyżeczka kleik ryżowy,
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i mleko jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! [/FONT]
Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem Skład:
20g mięso z indyka,
odrobina kalafior,
odrobina kalarepa,
pietruszka - natka
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka jarzynowa z cielęciną
[FONT="]Skład: [/FONT][FONT="]
2 łyżeczki kleiku ryżowego
20 g surowego mięsa chuda cielęcina
100g wody1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
odrobina selera,
20g brokułów
1 łyżeczka z oliwy z oliwek
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka marchewkowa z mlekiem modyfikowanym Skład:
60 ml wody
1 marchewka
0,5 ziemniaka,
odrobina pietruszki,
60g mleka modyfikowanego
1 łyżeczka kleik ryżowy,
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i mleko jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! [/FONT]
reklama
abryz
MAJOWA MAMA'06
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2005
- Postów
- 4 285
7-8 miesiąc
[FONT="]
Zupka jarzynowa z królikiem i koperkiem Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
40 g mięsa z królika, białych
40 ml soku z białych winogron,
pietruszka,
suszona cebula
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka jarzynowa z kurczakiem i ryżem Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
40 g mięsa z kurczaka
40 ml soku z białych winogron,
pietruszka,
suszona cebula
odrobina przecieru pomidorowego
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy razem z sokiem z winogron na koniec dodajemy odrobinkę przecieru. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa jarzynowa z buraczkiem Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
¼ pietruszki
¼ buraka
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Po ugotowaniu warzywa rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy masło i kleik. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu Skład:
1 marchewka
1 ziemniak,
odrobina pietruszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
100 ml wody
2 łyżeczki kleiku ryżowego
40 g surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Wymieszać i podać maluchowi.
[/FONT]
[FONT="]
Zupka jarzynowa z królikiem i koperkiem Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
40 g mięsa z królika, białych
40 ml soku z białych winogron,
pietruszka,
suszona cebula
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupka jarzynowa z kurczakiem i ryżem Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
40 g mięsa z kurczaka
40 ml soku z białych winogron,
pietruszka,
suszona cebula
odrobina przecieru pomidorowego
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy razem z sokiem z winogron na koniec dodajemy odrobinkę przecieru. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa jarzynowa z buraczkiem Skład:
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
1 ziemniak,
¼ pietruszki
¼ buraka
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Po ugotowaniu warzywa rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy masło i kleik. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu Skład:
1 marchewka
1 ziemniak,
odrobina pietruszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
100 ml wody
2 łyżeczki kleiku ryżowego
40 g surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Wymieszać i podać maluchowi.
[/FONT]
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 6
- Wyświetleń
- 721
- Odpowiedzi
- 85
- Wyświetleń
- 8 tys
Podziel się: