reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny,jak już wcześniej pisałam,po urodzeniu martwego synka w 35 tygc,dostałam skierowanie na badania i strasznie się boję,co będzie dalej.Mój lekarz jako przyczynę podejrzewa toksoplazmozę.Co prawda w czasie ciąży miałam robione badania pod tym kątem i byłam pewna że są ok,ale moja pani doktor okłamała mnie.Obecny lekarz stwierdził,że już wtedy były na granicy ryzyka i powinny być powtórzone.I zdziwiła go jeszcze jedna sprawa,mianowicie,dlaczego wyniki histopatologiczne łożyska zostały nam napisane odręcznie na odwrocie wypisu ze szpitala i to w postaci jednego zdania.Czy waszym zdaniem mogę domagać sie od szpitala pełnej wersji dokumentacji?Nie wiem co robić.

Witaj mbieg, jesteśmy w trochę podonej sytuacji. Ja urodziłam synka w 23 tygodniu. Przeżył 18 godz. Tak jak Tobie badanie hidtop. przepisano z oryginału na moim wypisie. To ogólna praktyka. Masz prawo do wglądu w dokumentację, możesz sobie zrobić ksero. Napewno przepisali wszysko.
Właśnie przed chwilą wróciłam od lekarza, w moim przypadku również przyczyna tego co się stało jeszcze jest nieznana.
Mbieg i wszystkie dziewczyny - dzisiaj dostałam skierowanie na badanie w kierunku cytomegali i czegoś na "ch", chyba chlamydii, ale nie mogę odczytać i jeszcze nie sprawdziłam dokładnie co to jest... Dostałam też skierowanie na HCG - też nie wiem co to dokładnie jest, wiem tyle, że muszę iść na pół dnia do szpitala. No i nie mogę zachodzić jeszcze w ciążę. Może mnie oświecicie :-)?
Narazie to tyle, jeśli chodzi o mnie. A Tobie Mbieg zlecił gin. jakieś badania?

reklama
fakt...MODROKLEJKA ale tylko dlatego ze MORDOKLEJKA było zajęte...:-):-):-)..
ale mogę być mordoklejką gdyż je uwielbiam i muszę okazywać wielką siłę woli żeby nie biegać codziennie do fabryki, która jest jakies 200 m ode mnie (najlepsze krówki w Polsce podobno):-D:-D:-D

:-(byłam dziś na 11 u ginekologa na usg...i powiedział, że w jamie macicy został ślad po płynie, tzn. po pęcherzyku ciążowym...:-(, i że nie wygląda "TO" na ciąże, ale jak chce to mam za 5 dni czyli 17 zrobić sobie test ciążowy, ale na jego oko nic nie zostało i nawet nie potrzebny jest szpital i łyżeczkowanie...:no:...NIE wierze im wszystkim...ja jestem senna po południu...ciągle chce mi sie pić coca-coli jak za pierwszym razem...:baffled:ale co robić dalej...:confused:czekać

Batoniku, Bidulo... Trzymaj się...

Małgosiu, dzięki, działam :-), czuję się tylko jakby spadały na mnie z góry stosy papierów. Zasypują mnie! :-. Ale będzie dobrze, myślę, że sobie poradzę :-)

witam sie ze wszystkimi.... niestety dolaczam do forum poronienia...

Modroklejka - przepraszam, ja tez caly czas pisalam mordoklejka.... moj lekarz powiedzial, ze nalezaloby odczekac 3-6mcy, ale glownie ze wzgledu na kwestie psychicznego dojscia do siebie. jezeli wczesniej chcemy probowac, to tez mozna. podawal nawet przyklady 2 pacjentek, ktore zaszly w ciaze - prawidlowa - miesiac po poronieniu. poniewaz owulacja wystepuje juz miedzy poronieniem a pierwsza @, wiec jest szansa. chociaz lepiej poczekac, az organizm wroci do rownowagi, zobaczyc co wiszlo po histo., pojsc na kontrole jakis miesiac po i wtedy decydowac co dalej.
poza tym powiedzial, ze po 3 poronieniu nalezaloby poszukac przyczyn, wiec idz do dobrego lekarza, ktory zrobi porzadne dochodzenie. i trzymaj sie dzielnie....

BERBELKU,po tym co się stało zmieniłam lekarza prowadzącego i wiem że dobrze trafiłam :-) Skierował mnie na toksoplazmozę,tarczycę i zespół antyfosfolipowy.To ostatnie badanie robi sie kobietom po wielokrotnym poronieniu lub ciąży martwej( o ile trafisz na dobrego specjaliste :-)).Pozdrawiam :-)

reklama
No oczywiście resztę posta mi wcięło,a link się nie da wkleić:wściekła/y:
A tam był cały wątek o tym badaniu (na portalu poronienie-informacje dla Ciebie).
HSG ? - Badanie polega na uzyskaniu obrazu jamy macicy i jajowodów przy użyciu promieni rentgenowskich. Obraz jamy macicy i jajowodów uzyskuje się poprzez wprowadzenie przez drogi rodne kobiety środka cieniującego (kontrastu), który silnie pochłania promieniowanie rentgenowskie.
Badanie to umożliwia w sposób inwazyjny ocenę kształtu jamy macicy (stwierdzenie zmian rozwojowych, przegrody, niedorozwoju macicy, guzów macicy), ocenę zmian chorobowych jej błony śluzowej, czyli endometrium (istnienie przerostu, polipów, zrostów śródmacicznych), a także ocenę przebiegu, drożności, kształtu jajowodów oraz zmian w okolicy przydatków macicznych (rozpoznanie zrostów okołoprzydatkowych).

Pozdrawiam.

Do góry