reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi. Byłam zaniepokojona bo pierwszą ciążę prowadziłam prywatnie i tam miałam krzywą robiona wcześnie, mimo że byłam jeszcze przed 40tka. Teraz chodzę na Luxmed. Zgadzam się ze najwięcej zależy od podejścia lekarza ale wiem że nieraz placówki wymuszają limity badań, skierowań itp. Co nie zmienia faktu że lekarz zawsze może to zasugerować nawet żeby pacjentka mogła sobie sama załatwić.

Ale krzywa w pierwszym trymestrze ciąży nie jest obowiązkowa. W Polsce wykonuje się ją wtedy tylko jeżeli wyniki na czczo są złe lub jesteś osobą otyła (i to też nie zawsze) wiek nie ma tu znaczenia. Ba w wielu krajach odchodzi się w ogóle od robienia krzywej bo zwyczajnie obciąża organizm i dziecko

reklama
Lekarz prywatną rozkłada ręce na tego lekarza, kazała mi iść do niego po skierowanie do szpitala, bo wyniki były złe, oczywiście nie chciał dać, ale ja kategorie zarządałam i z wielką łacha mi dał.
Lekarka prywatna też średnio powazna, bo sama mogła Ci dać skierowanie do szpitala.

Lekarka prywatna też średnio powazna, bo sama mogła Ci dać skierowanie do szpitala.

Oczywiście że dała by, tylko wolała żeby to lekarz prowadzący mnie skierował, już miałam taką sytuację że właśnie w 27 tygodniu mnie skierowała do szpitala z powodu zagrożeniem wcześniejszego porodu to kręcili nosem dlaczego nie wystawił tego skierowania lekarz prowadzący ciążę.
Byłam z nią w stałym kontakcie w razie gdyby nie chciał dać, wtedy ona by mnie skierowała.
W szpitalu byłam pod jej opieką i to ona podjęła decyzję o CC.

Ale krzywa w pierwszym trymestrze ciąży nie jest obowiązkowa. W Polsce wykonuje się ją wtedy tylko jeżeli wyniki na czczo są złe lub jesteś osobą otyła (i to też nie zawsze) wiek nie ma tu znaczenia. Ba w wielu krajach odchodzi się w ogóle od robienia krzywej bo zwyczajnie obciąża organizm i dziecko
w innych krajach robią jakieś zastępcze badania żeby wykluczyć cukrzycę?

w innych krajach robią jakieś zastępcze badania żeby wykluczyć cukrzycę?
Badanie cukru z krwi na czczo przy pierwszych badaniach ciążowych. Niekoniecznie żeby wykluczyć, czasem żeby wykryć ;-) Moja glukoza wynosiła 95 jakoś w 8+5 i od razu kazano mi przejść na dietę i powtórzyć badanie po 3 tygodniach - wyniosło 93 i dostałam glukometr, a potem insulinę... Nigdy nie robiłam krzywej.

Do góry