reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@marsi89 moja Wróżko💖 miałaś rację! Przyszły wyniki Nifty, nie ma trisomii, dziecko genetycznie zdrowe i...będzie dziewczynka 💗
Świetna wiadomosc ❤️ Z usg tez wszystko będzie dobrze!
A co do Covida to może was pocieszę znajoma, przeszła na początku ciąży, urodziła zdrowego prawie 4 kg synka, teraz ma 6 tygodni i rozwija się świetnie :)

reklama
No niestety. W regulaminie jest napisane „test nie może wykluczyć chorób wynikających z kariotypu mozaikowego u płodu”.
Kariotyp mozaikowy to znaczy że część komórek płodu jest wadliwych z wadą a część zdrowych prawidłowych.
Genetyk powiedziała że nifty itp specjalnie takie adnotacje robią bo większość wad to mozaiki. Czyli dziecko jest chore ale w jego krwi nie wszystkie komórki są chore. Czyli akurat te komórki przebadane w badaniu nifty u płodu mogły być zdrowe. I dlatego im wyszło u mnie że zdrowe.
Wynik nifty dostałam jak byłam już w trakcie poronienia zatrzymanego. Byłam 2 dzień w szpitalu i dostałam wynik że dziewczynka zdrowa. Po kilku tygodniach wyszło po badaniu płodu że była wada.
Naprawdę większość wad to mozaiki i to Nifty nic nie znaczy? O kurde, nie spodziewalam się.

Naprawdę większość wad to mozaiki i to Nifty nic nie znaczy? O kurde, nie spodziewalam się.
Wiesz nie znam się. Ja nie wiedziałam co to oznacza a mieliśmy zalecenie konsultacji z genetykiem i dopiero Pani genetyk nam cokolwiek powiedziała na ten temat. Powiedziała że mozaiki zdarzają się bardzo często. Mówiła też że dlatego te firmy mają takie regulaminy bo wydobywając te komórki dziecka z krwi matki bardzo łatwo przeoczyć taką mozaikę w szczególności że nity podaje że chyba od 10 tygodnia można robić a ta procentowa zawartość tych komorek we krwi jest jeszcze niska wtedy. Ale spokojnie jestem pewna że u Ciebie wynik jest prawdziwy. Czuję to od samego początku że u Ciebie będzie wszystko super :)

Dziewczyny mam badanie z testdna.
Wynik nieprawidłowy w 3 poniższych:
Czynnik V leiden FV L_1691G>A UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
MTHFR MTHFR_677C>T UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
PAI-1 plazminogen PAI-1 4G UKLAD HOMOZYGOTYCZNY
mocno źle? Pomożecie ? Co to znaczy?
Mam dokładnie te same mutacje z tą różnicą, że MTHFR C677T w homozygocie, a Pai-1 w heterozygocie. Na razie łykam Acard, a od pozytywnego testu heparyna.

No niestety. W regulaminie jest napisane „test nie może wykluczyć chorób wynikających z kariotypu mozaikowego u płodu”.
Kariotyp mozaikowy to znaczy że część komórek płodu jest wadliwych z wadą a część zdrowych prawidłowych.
Genetyk powiedziała że nifty itp specjalnie takie adnotacje robią bo większość wad to mozaiki. Czyli dziecko jest chore ale w jego krwi nie wszystkie komórki są chore. Czyli akurat te komórki przebadane w badaniu nifty u płodu mogły być zdrowe. I dlatego im wyszło u mnie że zdrowe.
Wynik nifty dostałam jak byłam już w trakcie poronienia zatrzymanego. Byłam 2 dzień w szpitalu i dostałam wynik że dziewczynka zdrowa. Po kilku tygodniach wyszło po badaniu płodu że była wada.
Jaja se robią? Tyle kasy i nie ma pewności? Ja kiedyś chciałam te nifty albo harmony robić ale stwierdziłam że zrobię jak prenatalne wyjdą źle. Wyszły dobrze więc nie robiłam. I coś chyba źle wyczytałam bo wydawało mi się że te badania nifty dają 100 procent pewności że dziecko będzie zdrowe.

Dziewczyny mam badanie z testdna.
Wynik nieprawidłowy w 3 poniższych:
Czynnik V leiden FV L_1691G>A UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
MTHFR MTHFR_677C>T UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
PAI-1 plazminogen PAI-1 4G UKLAD HOMOZYGOTYCZNY
mocno źle? Pomożecie ? Co to znaczy?
Nie wiem czy ten wynik nie oznacza już trombofilii. Musisz skonsultować z lekarzem ale zapewne acard i heparyna będzie potrzebna.
Wiem że mutacje PAI utrudnia zagnieżdżenie zarodka

Jaja se robią? Tyle kasy i nie ma pewności? Ja kiedyś chciałam te nifty albo harmony robić ale stwierdziłam że zrobię jak prenatalne wyjdą źle. Wyszły dobrze więc nie robiłam. I coś chyba źle wyczytałam bo wydawało mi się że te badania nifty dają 100 procent pewności że dziecko będzie zdrowe.
No niestety. Wychodzi na to że nie ma 100% pewności 🤷‍♀️

reklama
Hej, byłam dziś na monitoringu cyklu. Jest 12 dzień, pęcherzyk 15 mm.
W tamtym miesiącu już był większy w tym czasie, około 18. I znowu mam pęcherzyk w prawym jajniku. Czy może być tak, że drugi raz z tego samego jajnika jest owulacja? Czy nie powinny działać na zmianę?
Ja zaszłam w ciążę akurat jak miałam drugi raz owulację z lewego jajnika 😁 i teraz po poronieniu też poszło z lewego, czyli jak znam życie w czerwcu będzie mniej korzystny prawy

Do góry