reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@marsi89 moja Wróżko💖 miałaś rację! Przyszły wyniki Nifty, nie ma trisomii, dziecko genetycznie zdrowe i...będzie dziewczynka 💗
Świetna wiadomosc ❤️ Z usg tez wszystko będzie dobrze!
A co do Covida to może was pocieszę znajoma, przeszła na początku ciąży, urodziła zdrowego prawie 4 kg synka, teraz ma 6 tygodni i rozwija się świetnie :)

reklama
No niestety. W regulaminie jest napisane „test nie może wykluczyć chorób wynikających z kariotypu mozaikowego u płodu”.
Kariotyp mozaikowy to znaczy że część komórek płodu jest wadliwych z wadą a część zdrowych prawidłowych.
Genetyk powiedziała że nifty itp specjalnie takie adnotacje robią bo większość wad to mozaiki. Czyli dziecko jest chore ale w jego krwi nie wszystkie komórki są chore. Czyli akurat te komórki przebadane w badaniu nifty u płodu mogły być zdrowe. I dlatego im wyszło u mnie że zdrowe.
Wynik nifty dostałam jak byłam już w trakcie poronienia zatrzymanego. Byłam 2 dzień w szpitalu i dostałam wynik że dziewczynka zdrowa. Po kilku tygodniach wyszło po badaniu płodu że była wada.
Naprawdę większość wad to mozaiki i to Nifty nic nie znaczy? O kurde, nie spodziewalam się.

Naprawdę większość wad to mozaiki i to Nifty nic nie znaczy? O kurde, nie spodziewalam się.
Wiesz nie znam się. Ja nie wiedziałam co to oznacza a mieliśmy zalecenie konsultacji z genetykiem i dopiero Pani genetyk nam cokolwiek powiedziała na ten temat. Powiedziała że mozaiki zdarzają się bardzo często. Mówiła też że dlatego te firmy mają takie regulaminy bo wydobywając te komórki dziecka z krwi matki bardzo łatwo przeoczyć taką mozaikę w szczególności że nity podaje że chyba od 10 tygodnia można robić a ta procentowa zawartość tych komorek we krwi jest jeszcze niska wtedy. Ale spokojnie jestem pewna że u Ciebie wynik jest prawdziwy. Czuję to od samego początku że u Ciebie będzie wszystko super :)

Dziewczyny mam badanie z testdna.
Wynik nieprawidłowy w 3 poniższych:
Czynnik V leiden FV L_1691G>A UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
MTHFR MTHFR_677C>T UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
PAI-1 plazminogen PAI-1 4G UKLAD HOMOZYGOTYCZNY
mocno źle? Pomożecie ? Co to znaczy?
Mam dokładnie te same mutacje z tą różnicą, że MTHFR C677T w homozygocie, a Pai-1 w heterozygocie. Na razie łykam Acard, a od pozytywnego testu heparyna.

No niestety. W regulaminie jest napisane „test nie może wykluczyć chorób wynikających z kariotypu mozaikowego u płodu”.
Kariotyp mozaikowy to znaczy że część komórek płodu jest wadliwych z wadą a część zdrowych prawidłowych.
Genetyk powiedziała że nifty itp specjalnie takie adnotacje robią bo większość wad to mozaiki. Czyli dziecko jest chore ale w jego krwi nie wszystkie komórki są chore. Czyli akurat te komórki przebadane w badaniu nifty u płodu mogły być zdrowe. I dlatego im wyszło u mnie że zdrowe.
Wynik nifty dostałam jak byłam już w trakcie poronienia zatrzymanego. Byłam 2 dzień w szpitalu i dostałam wynik że dziewczynka zdrowa. Po kilku tygodniach wyszło po badaniu płodu że była wada.
Jaja se robią? Tyle kasy i nie ma pewności? Ja kiedyś chciałam te nifty albo harmony robić ale stwierdziłam że zrobię jak prenatalne wyjdą źle. Wyszły dobrze więc nie robiłam. I coś chyba źle wyczytałam bo wydawało mi się że te badania nifty dają 100 procent pewności że dziecko będzie zdrowe.

Dziewczyny mam badanie z testdna.
Wynik nieprawidłowy w 3 poniższych:
Czynnik V leiden FV L_1691G>A UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
MTHFR MTHFR_677C>T UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
PAI-1 plazminogen PAI-1 4G UKLAD HOMOZYGOTYCZNY
mocno źle? Pomożecie ? Co to znaczy?
Nie wiem czy ten wynik nie oznacza już trombofilii. Musisz skonsultować z lekarzem ale zapewne acard i heparyna będzie potrzebna.
Wiem że mutacje PAI utrudnia zagnieżdżenie zarodka

Jaja se robią? Tyle kasy i nie ma pewności? Ja kiedyś chciałam te nifty albo harmony robić ale stwierdziłam że zrobię jak prenatalne wyjdą źle. Wyszły dobrze więc nie robiłam. I coś chyba źle wyczytałam bo wydawało mi się że te badania nifty dają 100 procent pewności że dziecko będzie zdrowe.
No niestety. Wychodzi na to że nie ma 100% pewności 🤷‍♀️

reklama
Hej, byłam dziś na monitoringu cyklu. Jest 12 dzień, pęcherzyk 15 mm.
W tamtym miesiącu już był większy w tym czasie, około 18. I znowu mam pęcherzyk w prawym jajniku. Czy może być tak, że drugi raz z tego samego jajnika jest owulacja? Czy nie powinny działać na zmianę?
Ja zaszłam w ciążę akurat jak miałam drugi raz owulację z lewego jajnika 😁 i teraz po poronieniu też poszło z lewego, czyli jak znam życie w czerwcu będzie mniej korzystny prawy

Do góry