Też jestem zdania , że nie trzeba nosić w chuście cały czas. Mi służyła przy starszym głównie jako środek lokomocji, a przy bliżniakach ratuje nam życie
dzięki niej mogę zrobić w domu cokolwiek
bo mam wolne ręce
Chuste bez problemu można sobie uszyć ... ale najlepiej poszukać sobie w szafie mamy albo babci takiego kawałka materiału bo jeśli przyjdzie go kupić ... to nie wiem czy to wyjdzie taniej.
Poza tym taka chusta jest raczej po to żeby się przekonac czy taki sposób noszenia nam odpowiada, bo na dłuższą metę nie sprawdza się dobrze. Ja tak zrobiłam kilka lat temu
Tak się zastanawiałam i nie jestem pewna czy robienie samoróbki jest takie tanie.
Trzeba kupić 5 metrów tkaniny, a żeby uszyć chustę potrzebne jest przewiewne płótno bawełniane lub len,musisz szukać materiału o odpowiednich parametrach co tez proste nie jest, jeśli znajdziesz coś w cenie 25 pln za metr co nie jest duża za tkaninę dobrej jakości to wychodzi
125 pln + obszycie + twój czas, i masz kawałek szmaty który i tak z czasem wymienisz na prawdziwą chustę jeśli polubisz noszenie, bo chusta jest szyta z tkaniny przeznaczonej tylko i wyłącznie do noszenia dzieci, a twoja chusta będzie uszyta z materiału przeznaczonego na prześcieradło lub zasłony produkowanego najprawdopodobniej w Chinach.
Z drugiej strony:
Najtansza znana mi chusta to 169 pln za 5 metrów materiału i fakt, taka cena za kawałek zwykłego materiału może i byłaby przesadą,
trzebaby jednak zauważyć, że profesjonalna
chusta do noszenia nie jest zwykłą szmatką
- Po pierwsze ma specjalny
splot skośno-krzyżowy, który równomiernie pracuje we wszystkich kierunkach, dzieki temu dziecko jest dobrze podtrzymane a rodzicowi jest wygonie, jest to materiał wykonywany tylko i wyłącznie do takiego przeznaczenia
- Po drugie najczęściej jest to 100 % bawełny najlepszej jakości posiadającej certyfikaty, barwionej w sposób bezpieczny dla dzieci (bywa, że chusty mają bardziej szlachetne dodatki- bambus, len, konopie, wełna a nawet kaszmir - wówczas są jeszcze droższe) . Jeśli uważacie, że jest to bez znaczenia poczytajcie o tym jak niebezpieczna dla środowiska i ludzi jest produkcja zwykłych tkanin [
Naga prawda o ubraniach : Więcej Tlenu
- Po trzecie do chusty najczęściej dołączona jest
instrukcja obsługi, co nie jest bez znaczenia.
Żeby zbić koszty można kupić
używaną chustę, które od czasu do czasu pojawiają się na allegro.
Można też próbowac taką chustę wygrać
firma LennyLamb uruchomiła cykliczny konkurs fotograficzny
http://pl.lennylamb.com/konkurs_fotograficzny