reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

chusty do noszenia dzieci

a mnie zastanawia jedna rzecz... Czy noszenie dziecka w takiej chuscie nie jest szkodliwe dla jego kregoslupa? Bo przeciez jest to pionizowanie na sile. Wiem, ze np. w nosidelku nie mozna nosic malucha za dlugo bo powoduje to wiele wad postawy. A jak to wyglada w przypadku chusty?

reklama
Nie jest szkodliwe, gdyz chusta dostosowuje sie do naturalnych krzwizn kregoslupa. Pionizowalam od poczatku, bo Kacper byl duzy jako noworodek - i tak bylo nam wygodniej- ale mozna tez w bardziej półleżacej pozycji nosic.

a mnie zastanawia jedna rzecz... Czy noszenie dziecka w takiej chuscie nie jest szkodliwe dla jego kregoslupa? Bo przeciez jest to pionizowanie na sile. Wiem, ze np. w nosidelku nie mozna nosic malucha za dlugo bo powoduje to wiele wad postawy. A jak to wyglada w przypadku chusty?

Ja właśnie pod choinkę dostałam mądrą książkę o rozwoju maluszka Zawitkowskiego i pisze o noszeniu w chuście np taką mądrość- że do 5 miesiąca raczej wskazana jest pozycja pozioma. W chustach wiązanych jest mozliwe takie ułożenie dziecka. Jak już zauważyłam taka wiązana chusta daje najwięcej możliwości. Dziecko nie ma jeszcze wyrobionej kontroli tułowia i ciężko mu utrzymać główkę w pioniei dlatego jeżeli nosić w pionie to nie za długo, raczej wtedy trzeba związać kokon ;-) żeby dziecko było poziomo.

Ostatnia edycja:
Olcia Zdecydowanie najlepsza jest długa wiązana chusta. Niestety z rozmiarem przy takich różnicach jest problem, chociaż to też zależy od Twojej tolerancji ogonów w chuście. Długość 4,6 m jest raczej uniwersalna, jeśli mężo nie ma 2 m wysokości to się zawiąże ;) a Tobie taka długośc nie powinna bardzo przeszkadzać.
Polecam przyjżeć się również innym polskim markom chustowym LennyLamb, NatiBaby

Przyjrzę się a jakże! ;-) Bebelulu chyba najbardziej popularne, bo we wszystkich czasopismach się z tą marka spotkałam.
A mąż ma 1,75 także 4,6 bedzie optymalna ;-) Ja za to mam 1,53 ;-)Dzięki za radę.

Nie, bo chusta przylega do dziecka i jesli prawidlowo sie zamotasz, to malenstwo bedzie scisle do Ciebie przytulone, a jak sie pochylisz to ono sie od Ciebie nie "odklei". Trzeba przestrzegac zasad, a pionizowanie zupelnie nie zaszkodzi :no: A jak sie obawiasz to na poczatku mozna nosic np w wiazaniu kolysce, a nie kieszonce.

Ja na poczatek kupilam elastyczna LennyLamb i jestem bardzo zadowolona. Mi starczyloby i 4 metry, ale zeby mogl nosic moj A kupilam 5 m i w zupelnosci mi nie przeszkadza. Ja mam 165cm, a on 185. Niunia szczesliwa, jak tylko ja sie wsadzi od razu zasypia. Juz nie moge doczekac sie wiosny i lata, bo na razie tylko w domku sie nosimy :tak:

cześć
jestem na etapie kupna chusty wiązanej - czy może mi ktoś doradzić jaką wybrać a przede wszystkim jaka firam ajest dobra.
mam chustę kólkowa firmy Womar ale u mnie sie nie sprawdziła bo jestem za niska - jest mi w niej niewygodnie - dużo materiału, dziecko nie jest na odpowiedniej wysokości a poza tym mały ma1 duż1y refluks i musi być długo noszony pionowo po zjedzeniubo inaczej strasznie ulewa. jezeli ktoś byłby zainteresowany to mogę odsprzedać - założyłam tylko 2 razy , nie mam oryginalnego opakowania - pozdrawiam:-)

BETI elastyki sa chyba dobre na początek i dla lżejszego dziecka. Ja swojego ponad 4 kg klocka od razu nosilam w tkanej, wolałam raz wydac wiecej kasy a miec chuste na dluzej. Teraz Kacper wazy 11 kg a chusta jest niemal jak nowa i nadal daje radę ;-)

KRAMAG zapraszam na forum chustowe, tam sa recenzje roznych chust. Ja mam Nati (bawełnianą) i jestem zadowolona :) Ale sa i inne dobre chusty, Nati sprawdziłam osobiscie wiec polecam.

dzięki carolans
mam chyba juz wybraną zastanawiam się jeszcze czy kupić bawełnianą (nieco tańsza) czy lepszą tkaninę np z bambusem, czy ktoś może mi poradzić czy te bardziej szlachetne to tylko naciąganie czy też może mają jakies nieznane mi zalety?

reklama
Mojej na poczatku nie za wygodnie byl w chuscie. Dodatkowo co ja w chuste wsadzalam to szukala cyca i od razu chciala jesc :-) Odlozylysmy chuste.... jak miala 5msc i 3tyg lecialysmy samolotem. Pozyczylam od kolezanki nosidelko. na lotnisku nie poradzilam sobie z nosidelkeim.. tylko sie wkurzylam. Na szczescie cos mnie tknelo i wzielam ze soba chuste, ktora juz spisalam na straty. Wlozylam mala i okazalo sie,ze czuje sie w tej chuscie rewelacyjnie!! No i mi bylo latwo ja wkladac i wyjmowac z chusty podczas odprawy na lotnisku :-)
Tak,wiec jak ktoras z Was bedzie miala falstart z chusta, to warto do niej wrocic za jakis czas. Ja kupilam no name, jakas tania, bo nie wiedzialm, czy zda egzamin :-)

p.s. pytalam sie ortpedy jak to jest z tymi chustami i powiedzial mi, ze nie szkodzi dziecku!! A nawet zalecil chuste dla takiego malucha , w przeciwienstwie o nosidelka .

Do góry