reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

ale co innego podgrzewanie jedzenia, a co innego sterylizowanie butelek.
Dokładnie, przecież tej wody po sterylizacji nie będę piła :) Jedzenia dla dziecka tak jak już pisałam podgrzewać w mikrofali nie będę.

mi to się wydaję ze te wszystkie sprzęty sterylizatory podgrzewacze itp to trochę zbędne gadżety a najbardziej na tym korzystamy nie my tylko firmy to produkujące myślę że wrzątek wystarczy a po za tym czy takie całkiem jałowe środowisko dziecka jest dobre ???potem jak już będzie chodziło to nie upilnujemy i nie wszystko czego będzie dotykać będzie sterylne.......... to oczywiście tylko moje zdanie no ale tak jak olga napisła kiedyś tego nie było i coś mi się zdaje ze nie było tyle alergii wśród dzieci co dziś .......
Mnie się wydaje (podkreślam "wydaje"), że w tej sterylizacji to chodzi bardziej o stopniowe wprowadzanie różnej flory bakteryjnej dziecku, a nie o sterylizacje wszystkiego zawsze. Nawet w gąbce do mycia naczyń robią się już po kilku użyciach jakieś grzyby i bakterie i taki noworodek na samym początku sobie z takim czymś może nie poradzić. Ja planuję na początku sterylizować, a potem coraz rzadziej, pewnie gdzieś do ukończenia 6 miesięcy przestanę.
Co do alergii to moim zdaniem to jest kilka czynników.. Przede wszystkim jedzenie marnej jakości. Ciężko coś kupić bez dodatków chemicznych np. serek na kanapki, który ma tylko mleko i bakterie (jedyny jaki znam to Bieluch, reszta ma spulchniacze, gumy jakieś, zagęstniki), masło orzechowe robię sama (orzechy, oliwa i sól) - w sklepie są z olejem palmowym, i jakimiś aromatami itp, trudno kupić proste, naturalne produkty, nie przetworzone 500 razy.

reklama
Madziula,może dziecko nie tolerowalo jakiegoś składnika,moja mała tez tak wyglądała i okazalo sie,że to parafina,po zmianie na balneum wszystko się zmieniło,lekarze tez nie wiedzieli z czego to.

Thriade, pani olga, nie ma dla mnie znaczenia czy to sterylizacja, podgrzewanie mleka czy robienie popcornu,ja po prostu nie akceptuje takiego sprzętu w mojej kuchni,po prostu...

ja też uważam, że nie ma co wpadać w paranoję, nie da się odstawić wszystkiego, co może być szkodliwe. a jak się chce naprawdę jeść tylko ekologiczne rzeczy, to trzeba mieć bardzo dużo pieniędzy (kurczak z upraw eko kosztuje jakieś 100 zł za kilogram, w porównaniu do 16 za zwykłego kuraka z mięsnego). my też starannie czytamy etykiety, pewnych rzeczy w ogóle nie kupujemy, stawiamy na warzywa itd. no ale mnie nieszczególnie stać np. na tego kurczaka czy dynię za 70 zł za kilogram. mikrofali używa mój brat w sumie tylko, my wszystko podgrzewamy w piekarniku lub na kuchence. a tak btw. to piekarnik elektryczny czy gazowy też nie jest do końca zdrowy, więc jak się nie chce popadać w paranoję i gotować na ognisku przed domem, to trzeba jakieś kompromisy znaleźć (;

dziewczyny jaka posciel kupujecie chodzi mi o same przescieradlo i ochraniacz wystarczy bedzie spal w spiworku
czy caly komplet poduszka, kolderka z wypelnieniem, przescieradlo i ochraniacz ??

Gosiaczek ja mam prześcieradła zwykle takie frotowe na gumce bo najwygodniejsze. Pościel przy córce miałam chyba z firmy Klupś (cały komplet łącznie z ochraniaczem na szczebelki który u nas sie nie sprawdził), ale do tej pory- córka za chwile rok kończy- nie używam bo spi na płasko i pod kocykiem. Dlatego teraz nic nie kupuje bo to bez sensu.

Gosiaczek ja miałam ochraniacz uszyty przez moja mamę a prześcieradła tak samo jak wichurka frotowe na gumce, na pierwszą zimę śpiworek + kocyk ewentualnie bez poduszki spał do ok roku potem sam chciał malutki jasiek to zakupiłam i śpi w komplecie do dziś tej firmy
sennababy.pl
ale kupowałam w normalnym sklepie, poduszeczka bardzo płaska
noworodki i niemowlaki nie potrzebują poduszek bo mają jakby to napisać większą (bardziej wystająca ) potylicę. Nawet na sr ratownik medyczny to mówił

Ja nie planuje ani poduszki ani ochraniaczy. Nie dość, że w lecie gorąco to po co jeszcze ograniczać przewiew powietrza?

Ostatnia edycja:
Ja ochraniacz mialam bo byl w komplecie z posciela ale nie uzywalam go bo wolalam z lozka widziec dziecko i zeby ona moglo sie rozgladac po pokoju :) teraz tez nie bede zakladac

reklama
dziewczyny jaka posciel kupujecie chodzi mi o same przescieradlo i ochraniacz wystarczy bedzie spal w spiworku
czy caly komplet poduszka, kolderka z wypelnieniem, przescieradlo i ochraniacz ??

ale chodzi Ci o ochraniacz na materac czy na szczebelki? bo dziewczyny tu chyba piszą o tym na szczebelki.
ja czytałam, że on ogranicza dopływ powietrza i nie zaleca się stosowania go.
a co do tego na materac, to ja kupiłam jakiś pierwszy lepszy z brzegu na allegro od firmy z samymi dobrymi komentarzami.

Do góry