reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

Ewcia ze śpiworkami w 100% się zgadza. Używaliśmy do 14 m-ca życia. Wtedy mały zaczął chodzić. Potem kupiliśmy kołdrę.

Ja za to mam wstręt do pajaców. Dla mnie tylko do spania jak jest chłodniej. Wolałam wersję body krótki/długi rękaw i spodnie dresowe lub leginsy. Ale ja mam chudzielca, wiec go nic w brzuch nie cisnęło. Za to koleżanka, której synek był "większy" używała tylko pajaców, bo wszystkie spodnie go cisnęły.
Lubię jak dziecko, nawet noworodek, wygląda jak mały dorosły tylko w dziecięcej wersji (kolorowej itp). Nie wiem czy mnie rozumiecie. Dlatego pajace/śpiochy ani półśpiochy mnie nie przekonały. A półśpiochy nasz młody w 30 sek. zdejmował-tak kopał nogami.

reklama
Ja do 3-4miesiaca zycia dziecka bez wzgledu czy chudy czy nie chce zakladac tylko pajace, body itp cuda bez pasa, a niech ma luzno w brzuszek ;) Zwlaszcza na tym etapie gdzie uklad pokarmowy nie zawsze jest super rozwiniety... No i do konca zycia bedzie z czyms gniecacym w pasie chodzic :p To niech chociaz te 3/4 miesiece ma luzik ;) A pozniej pewnie zaczne ubierac dziecko jak miniaturke doroslego tylko bardziej kolorowo :)

Monia no właśnie u nas nic nie gniotło, bo wszystkie spodnie dużo za szerokie były. Teraz też jest problem z kupnem i w większości sklepów spodnie są za szerokie nawet po zaciągnięciu takich spacjalnych gumek. Taki urok. Synuś ma po tacie. Tatuś też nie kupi żadnych spodni w sieciówce, bo przy dobrych nogawkach, w pasie mieści się 2 razy.
Poza tym przez 2 m-ce po porodzie upały były, więc i tak tylko bodziaków używaliśmy.

Ubranek na 52 nie kupuję. To raczej rozmiar dla wcześniaków, ew. jeżeli rodzice są bardzo mali. U nas 56 od razu było dobre. Po 3-4 tyg. młody nosił już 62. Był donoszony i ważył 3400, czyli tak chyba w środku.

Ostatnia edycja:
reklama
52 to dla wcześniaków:)
standardowo zaczyna się od 56. Mój starszy szybko wyrósł bo po miesiącu, a młodszy urodził się 4300 i chyba tydzień nosił 56;)

Dla mnie pajace są do czasu, kiedy dziecko głównie śpi czyli właśnie te pierwsze 3 miesiące, a już rozmiar 68 to pajace tylko na noc, a na dzień body + dres. Nie lubię jak takie 6 miesięczne dzieci mają zakładane w dzień pajace;)

Do góry