reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

reklama
Monia - doidy cup można podawać mleko już od 4 miesiąca (3 skończone), a oczywiście po 6 już wszystko inne:) Ja podawałam moim wodę od 7 miesiąca i załapali od razu.

Ewcia ale z medela sa kubeczki od 0 do dokarmiania albo podawania lekow itd... Ja chce unikanac buteli a biore pod uwage, ze czasem ja i piersi moga byc po za zasiegiem ;) A pozniej chce kubeczek ten z doidy cup i taki inny ze slomka (tak sie cwiczy podparcie oddechowe) :p

Monia my mamy jedna pościel z motherhood. Jakościowo dobra. Zastanów się tylko czy już od początku będziesz używać, bo my dopiero od tej zimy używamy kołdry. Wcześniej tylko śpiworki (bardzo polecam), a na samym początku kocyk albo rozłożony rożek.

Przykładowy śpiworek: VANDRING Śpiwór - IKEA

Monia - no to musisz mieć coś na wcześniej, ja nie wychodziłam w tym okresie, jakoś nie czułam się gotowa na zostawianie takiego maluszka;)

Ja chciałam używać śpiworków, ale jakoś nie wyszło i były od początku kocyki/kołderka. W ogóle to mieliśmy śpiworek z ikea i dla nas był za ciepły, mamy w domu 22 stopnie. Tak samo mała kołderka z ikei. One są na 18 stopni w domu. Starszy przez jakiś czas spał bez okrycia, a jak jakoś po 2 latach dostał dużą, cienką kołdrę to uwielbia pod nią spać. Teraz mały ma to samo tzn po letnich upałach i spaniu bez kołdry odrzucił ją zupełnie i śpi bez, tylko mu koszulkę pod piżamę zakładam. Jak się go nawet cienkim kocykiem przykrywa to się budzi niezadowolony i rozkopuje:)

My nie mamy tych z IKEI. Wstawiłam tylko, żeby pokazać jak wygląda takie coś. Dostałam po bliźniakach kuzynki różne śpiworki - od bardzo cienkich (jak koszulka), przez frote, po ocieplane.

Cienkie śpiworki są też w h&m. Ale śpiworki to dla mnie byłyby praktyczne tak do roku, puki dziecko nie chodzi, bo potem to jak więzienie;)

Jeszcze apropo ciepło/zimno i poród w wakacje. To moim zdaniem trzeba się przygotować na wszystko. Koniecznie ze 2-3 bluzy w rozmiarze 62 i ze dwa kombinezony cieńszy i grubszy, można też trochę za duży kupić. Ja na szybko kupowałam, jak pod koniec sierpnia jechałam na mazury i w prognozie były chłody, synek miał wtedy 3 tygodnie. Młodszy urodził się 10 czerwca, ważył 4300 i jeszcze się na cienki kombinezon w rozmiarze 62 we wrześniu załapał.

Jak jest upał to idzie sama pielucha, jeżeli ciepło to samo body z krótkim rękawem lub rampers z krótkim rękawem i nogawkami, kolejna wersja to sam pajac bez stóp czyli długi rampers, trochę zimniej sam pajac ze stópkami, potem dorzucasz body pod pajac, skarpetki, potem bluza, potem czapka i kombinezon;) tak w skrócie. Fajnie mieć też takie materiałowe ciepłe buty:)

Ewcia jestes skarbnica wiedzy! Rzeczywiscie pomysle na razie o tych spiworkach. A z ciuszkami masz racje, w sierpniu to juz pogoda rozna moze byc... Lepiej miec cos cieplego.

reklama
Do góry