reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

Też mam nianię BabyOno, w sumie przypadkiem akurat taką. Wiele razy nam się przydała, głównie na wyjazdach.

Wózek mam Maxi Cosi Mura 4 i polecam. Kupiliśmy używany i już dwójka nim jeździła. Dla malucha wózek powinien być solidny, żeby było jak najmniej wstrząsów. Jak małe dziecko śpi na spacerze, jest bezwładne i nim trzęsie to to ma bardzo zły wpływ na nie. Spacerówkę to myślę można wprowadzać, jak dziecko już stabilnie siedzi czyli koło 8-10 miesiąca. My mamy Maclaren techno xt też bardzo polecam, w sumie bardziej niż Murę:) Wózek zwykły ma tę zaletę, że można siedzisko wstawić przodem do mamy, a takie maluchy poniżej roku są za małe żeby jeździć przodem do świata i mamy nie widzieć. Nasz synki same nam dały znać, kiedy są gotowe jeździć przodem do świata i było to chwilę powyżej roku:)

Co do oddzielnych pokojów - jestem zwolennikiem spania z dzieckiem dopóki nie dojrzeje do samodzielnego spania. Maluszek jak się budzi w nocy powinien być przy mamie:) Polecam książkę np. Księga Rodzicielstwa Bliskości.

Zaraz Wam wrzucę listę na poród. Napisana przed moim pierwszym porodem i edytowana już dwukrotnie po obu porodach:D

reklama
Chyba sobie prezent od meza zazycze ;) Niech mi kupi rogala! :p gorzej jak bede wolala spac z rogalem niz z nim :p hihihihi

EwciaZ ale ten wozek z maxi ladny! :) a ciezki jest? Parasolke maclarena to ja juz dawno mezowi obiecalam, ze kupimy ;) On fan motoryzacji, wiec najlepiej by wozek mercedesa kupil :p Juz o fotelik walczylam, zeby kupic maxi-cosi a nie z vw...

Ewelak chyba bede musiala sie z mezem na samochody zamienic ;) bo u mnie to ja nie wiem czy jakis wozek poza parasolka sie zmiesci ;) hihi

Ostatnia edycja:
Monia - no bardzo ciężki, ale dla mnie to zaleta przy maluszku. A fotelik jeżeli z bazą kupujecie to maxi cosi jest git, jeżeli inne bez bazy to są inne bezpieczniejsze

Już polecałam dziewczynom - fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe wszystkie :: sortowanie wg kryterium grupa i sprzedawcę Daniela Kobylarza ze sklepu autofoteliki, który mieści się w Wawie w Świecie Dziecka na al. Krakowskiej. Kontakt - Autofoteliki.pl

Nie każdy też wie, że fotelik trzeba dopasować do samochodu, bo nie każdy do każdego pasuje.

Monia niestety pierwszy fotelik taki 0-13kg zazwyczaj nie ma zaczepów do isofix, więc albo z bazą albo na pasy :)
Ja planuję też kupić maxi-cosi z bazą, dobrze wypadają w testach bezpieczeństwa :) a są ze średniej półki cenowej :) i dużo używek w razie czego można znaleźć :)

Kornelia a ja bylam swiecie przekonana, ze one sa do iso-fixow przystosowane...

A co uwazacie o pieluszkach wielorazowych? Ktos testowal?

Dzieki EwciaZ doczytalam :) Ja mam taki plan, zeby pampersy na spacery zakladac a wielorazowe po domu i mam cicha nadzieje, ze dzieki temu szybciej na nocnik przejdziemy...

A co do szczepien... Nie wiem mam spory dylemat... Duzo jest hipotez i gdybologii na ten temat a malo badan naukowych... O powiazaniach szczepien z autyzmem tez sporo czytalam. Nie mam pojecia co ze szczepieniami zrobic.

A co uwazacie o monitorze oddechu i elektrycznych nianiach?

Mi sie wydaje, ze laktotor jest obowiazkowym wyposazeniem ;) Z tego co slyszalam od kolezanek to byly bardziej zadowolone z elektrycznych niz z recznych. Moja przyjaciolka tez madeli uzywa ale nie wiem jaki model i jest super zadowolona a zmieniala bo z recznym miala dosc nieprzyjemne przejscia.

Ja mam Angelcare ale u mnie w rodzinie niestety był taki przypadek :((( sprawdził się super i ten sprzęt pod względem gwarancji i podejścia producenta też testowałam ;) Udało mi się go kupic na gwarancji używany. Z powodu nie oryginalnych ładowarek spalił się na wyjeździe 2 tyg przed końcem gwarancji. Nie dość że przyjechał kurier na ich koszt to i naprawili bez mrugnięcia okiem :)))) Bardzo czuły jest posiada tryb takiego kliknięcia jeśli dziecko zaczyna płytko oddychać co lekko przebudza dziecko i już informuje że coś się dzieję a później zaczyna wyć w niebo głosy Często zapominałam wyłączyć gdy brałam małą z łóżeczka he he ;) Niestety laktator wzięłam ręczny uczciwie nie polecam :/

Chyba powinnam dodac, ze planuje od poczatku, zeby dziecko spalo u siebie w pokoju, fakt, ze planuje tam tez wstawic kanape, jakby co, Ja mam ambitny plan pracowac jak maluszek bedzie spal, dlatego chcialam wszystkie mozliwe czujniki zainstalowac ;) ciekawe jak to w prakyce wyjdzie...

Ja tak robiłam spałam w pokoju do 3/4 mc a mała w łóżeczku na monitorze ale wszystko zależy od dziecka z nią się po prostu dało wprowadzić pewne rzeczy jak np. pory karmienia, spanie i zasypianie w łóżeczku. Nie wszystkie dzieci są takie same jak kiedyś tego nie rozumiałam tak widziałam na własne oczy jak potrafi dziecko mieć dobre płuca ;) więc nie dziwię się już mam które noszą itd. zwłaszcza gdy dziecko kolkuje :(

Poskarze sie Wam :( Mielismy kupic dom w moim rodzinnym miescie, juz mielismy upatrzony, piekny, duzy i taki rodzinny! Do tego super wykonczony, totalnie w moim stylu... Az tu nagle awans moj maz dostal i co? i lipa! Mamy mieszkanie jeszcze kawalerskie mojego meza pod Warszawa, zeby bylo smieszniej w zyciu w nim jeszcze nie bylam a za 2 tygodnie sie tam przeprowadzamy... I co? I moje 3 pokoje, 150m2 w moim ukochanym miescie nie zamieniam na piekny 360m2 dom z ogrodem a na blok i to na 2 pokoje 56m2... :( Teraz o sypialni to ja moge juz sobie jedynie pomarzyc... Szczerze mowiac to wole, zeby dziecko mialo swoj dzieciecy slodki pokoik niz zebysmy my mieli sypialnie. Najwyzej przez pierwsze miesiace pospimy w pokoju dziecka bo i tak tam planowalam kanape wstawic a pozniej sie do duzego pokoju przeniesiemy, chociaz te chwilowe rozwiazania zostaja czesto na stale ;)

Współczuje faktycznie 2 pokoje troszkę mało. My mamy 3 i teraz jak będzie druga dzidzia to już też mi troszkę mało się wydaje, ale my w dalszej perspektywie też mamy budowę ... mam nadzieję że już w bliższej niż dalszej :cool:

dziewczyny, ABSOLUTNIE NIE MA OBOWIĄZKU golenia krocza ani lewatywy, w ŻADNYM wypadku (również nacinania). jest to napisane w prawach kobiety rodzącej, które można przeczytać tutaj: Lepszy Poród | Jeśli jesteś w ciąży

polecam też przygotować i wydrukować do szpitala plan porodu: Gdzie rodzić - Plan porodu

pamiętajcie też, że każdy szpital ma nieco inne wymagania co do zawartości torby, którą trzeba ze sobą przynieść, więc dobrze jest poczytać na stronie czego wymagają np. dla maluszka i w kwestii dokumentów. co wziąć dla siebie, to już mama decyduje sama (;

EwciaZ, niektóre szpitale wymagają wszystkich wyników USG (np. Św. Zofii w Warszawie) - lepiej nie wprowadzać w błąd.

Olga czy ty dzisiaj lewą nogą wstałaś czy o co chodzi? Nie ma obowiązku.. kur.. oczywiście że nie ma.. możesz pęknąć od pipy do tyłka bo nie pozwoliłaś się naciąć albo zabronić cc bo się uczepiłaś sn i urodzić podduszone dziecko. Wolna wola ale nie wprowadzaj w błąd jak inne doświadczone mamy piszą co może spotkać i na co się przygotować :/
Co do golenia sorry ale jak wyjdzie cc to cię sami ostrzygą. Ja w planowanym cc fakt tylko wzgórek ale byłam golona przez pielęgniarkę a lewatywę cóż lepiej zrobić w każdym przypadku, chyba że wolisz śmierdzieć kałem kilka godzin albo co gorsz urodzić w nie dziecko :/ przecież 'absolutnie nie ma obowiązku' :no:

Monia niestety pierwszy fotelik taki 0-13kg zazwyczaj nie ma zaczepów do isofix, więc albo z bazą albo na pasy :)
Ja planuję też kupić maxi-cosi z bazą, dobrze wypadają w testach bezpieczeństwa :) a są ze średniej półki cenowej :) i dużo używek w razie czego można znaleźć :)

Ja mam maxi cosi bez bazy, uwielbiałam ten fotelik przekładałam małą czasami jak zasnęła w aucie na stelaż od wózka i wio :)

Monia poczytaj wcześniej o pieluszkach wielorazowych dużo było.

Olga - nikogo w błąd nie wprowadzam, oczywiste jest, że trzeba przeczytać listę, co wymaga szpital. Poza tym nie jest tak, że jak jakiś badań zabraknie to Cię nie przyjmą. Lewatywę osobiście bardzo polecam, a jak ktoś lubi walić kupę w ręce położnej to oczywiście ma do tego prawo. Tak samo położna może spytać, czy może ogolić, jeżeli nacięcie będzie konieczne, to już lepiej się samemu w domu ogolić, co za problem. Takich rzeczy nikt Ci nie powie, ja lubię być przygotowana na wszystko.

Ha ha dokładnie z tą lewatywą świeta racja ;) na na cc też musiała mieć ;)

Miałam więcej odpisac ale Łukasz mi zamkną stronę wrrr

Z tego co pamiętam

Dziękuje za odpowiedzi dot stelaża pod wanienką jak byście mogły jeszcze wstawić jakieś zdjęcia lub firmy tych stelaży co było by dobre była bym baaardzo wdzięczna :)

Pieluchy wielorazowe to nie moja bajka, nie siedzę w domu za często i nie mam czasu na ogarnianie ich przyznam szczerzę. :( no i oczywiście cierpliwości, zapału, motywacji No dobra w zasadzie to w tej tematyce jestem mega leniem :D używałam huggisów jak były u nas teraz boxy pampersów kupujemy

Szczepienia cóż i to jest dla mnie temat dość dwojaki. Oliwia była szczepiona na rota i pneuno no i dodatkowe teraz nie wiem czy będę na dodatkowe szczepić. Też mimo wszystko wydaje mi się że całkowite nie szczepienie jest ogromnym błędem bo gdy dziecko zachoruje może mieć większe problemy i nieszczepienie wcale jst chyba większym ryzykiem niż szczepienie.

To tyle w stępnym poście napisze coś na temat wyprawek pokoiku i wózka :)

reklama
Laski ja tez robilam tu off`a ale moze zalozymy osobny temat o porodzie, nacinaniu krocza, lewatywie i szpitalach? Bo szkoda troche w wyprawkowym temacie taki balagan robic...

Do góry