reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

Dziewczyny kiedy planujecie zaczac kompletowanie wyprawki?

Wózek juz mam, łóżeczko pd siostry będę miała.. Ale tak na serio wezmę się za to w kwietniu chyba... Puki brzuszek nie będzie duży jeszcze aż tak i nie będzie takich upałów...

Ale jak se pomyślę o laktatorach, podgrzewaczach i potrzebnych mega przedmiotach to ja nie wiem tak naprawdę co jest potrzebne a co zbędne...

reklama
Kornelia - ten wielki się trochę zmechacił i powinnam go ogolić, ale mi to w sumie nie przeszkadza. Reszta w zasadzie wygląda jak nowa, piorę normalnie w pralce co jakiś czas. Te moje wszystkie z bawełny albo głównie z bawełny.

Ewczis - podgrzewacz to zbędny jeżeli planujesz karmić piersią:)

O dziewczyny przypomniało mi się, że ja to mam taką listę rzeczy na poród, którą pisałam dla koleżanek. Wkleję Wam, jak będę pisała z kompa.

Ewciaz bylo by swietnie :) Dziekuje!

Ewczis a jaki wozek kupilas? To chyba jeden z wiekszych wyprawkowych dylematow... Ja sie na mutsy czaje... ;) Jedynie wybralam juz mebelki do pokoju dziecka (w zwiazku z przeprowadzka) ale jeszcze ich nie kupilismy.

Zastanawia mnie zwlaszcza ilosc poszczegolnych czesci garderoby w danych rozmiarach... Pojecia nie mam jak sie za to zabrac.

dziewczyny co do wyprawki to polecam do przeczytania
https://www.babyboom.pl/forum/czerwcowe-archiwum-f423/nasze-wyprawki-dla-maluchow-46512/
nie wiem czy u Was się wyświetli
tam pisałyśmy jak Mati sie miał urodzić

ale szczerze nie ma co wariować same zobaczycie co Wam jest potrzebne, ja np. wiem, że najwygodniejsze na początek dla mnie były body i pajace rozpinane na całości np
Pinokio body rozpinane z długim rękawem BIKE w czerwone paski rozmiary 56-68 cm - Body i rampersy - PINOKIO
pajac
Pajacyk bawełniany rozpinany Marynarz Dany - JestemDzieckiem.pl
podgrzewacz do butelek czy sterylizator kompletnie nie potrzebny, jak odciągnęłam pokarm to podgrzewałam go potem w garnuszku na gazie - szybciej i taniej
za to niezbędny dla mnie laktator elektryczny ja miałam medela mini electric
w miarę jak bedziecie o czymś wspominać to mamy co sie spodziewają kolejnego dziecka napiszą swoje uwagi
choć wiecie moja koleżanka twierdziła, że laktator to był jej wróg nr 1 ;-)
co mama to opinia

A co uwazacie o monitorze oddechu i elektrycznych nianiach?

Mi sie wydaje, ze laktotor jest obowiazkowym wyposazeniem ;) Z tego co slyszalam od kolezanek to byly bardziej zadowolone z elektrycznych niz z recznych. Moja przyjaciolka tez madeli uzywa ale nie wiem jaki model i jest super zadowolona a zmieniala bo z recznym miala dosc nieprzyjemne przejscia.

Ostatnia edycja:
monitora oddechu nie miałam i nie bedę kupować - znajomi mieli i nie jeden raz najedli sie strachu bo dziecko przewróciło sie na bok a to pipczy!!! ale fakt Mati miał 2 razy bezdech - wystraszyłam sie troche, po prostu trzeba dziecko obserwować. Wierz mi, ze jak sie urodzi to co chwila będziesz sie budzić i zerkać ;-) ja jestem śpioch maksymalny a po urodzeniu to na każdy mocniejszy oddech/westchniecie się budziłam.
A nianie el. dostałam w prezencie z pracy - super sprawa :-) do 2 -go roku życia używaliśmy miałam z Baby Ono :-)

Chyba powinnam dodac, ze planuje od poczatku, zeby dziecko spalo u siebie w pokoju, fakt, ze planuje tam tez wstawic kanape, jakby co, Ja mam ambitny plan pracowac jak maluszek bedzie spal, dlatego chcialam wszystkie mozliwe czujniki zainstalowac ;) ciekawe jak to w prakyce wyjdzie...

reklama
ja bym sie bała takie maleństwo dać do osobnego pokoju, dziewczyny z czerwcówek 2011 przenosiły do swoich pokoi dzieci po 3 lub 6 m-cu

Do góry