reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbkowanie

no i widzicie na jednych działa na innych nie. Na Łukasza działa rewelacyjnie. 15 ,minut i spi. Zasypia głęboko i spokojnie. I spi dosyć długo.

reklama
ja wczoraj znowu zastosowalam i owszem znaczna poprawa
kiedys byly krzyki i wocoe sie z bolu a teraz no no pospal od 21.30 do 1 w nocy
calkiem calkiem

Proszę napiszcie dokładnie jak się ujawnia ząbkowanie! Mój mały zrobił się taki drażliwy i płaczący. Nie wiem czy to od zmiany papu czy też przez ząbki. Ale choć ślini się i gryzie wszystko zachłannie dziąsełkami to nie widzę na nich żdnych wielkich zmian. Chciałam dziś nawet wybrać się do lekarza żeby jego popytać ale mały sam zdecydował, że nigdzie nie idziemy i zasnął o 11.00 (a lekarz przyjmuje do 12.00).
Poza tym nie wiem dlaczego synek nie może w dzień sam zasnąć. Nigdy nie było z tym problemów a teraz widzę, że trze oczka, chce spać a krzyczy i domaga się usypiania na rękach. Całe szczęście wieczorem po kąpieli nie robi takich numerów i zasypia sam. Ale w dzień: nie wiem skąd w nim takie pokłady energii do wrzasku!! Jak próbuję go w łóżeczku przetrzymać i stoję nad nim, głaszczę go i śpiewam to on jeszcze bardziej krzyczy... Jak mogę go przyzwyczaić na nowo do samodzielnego zasypiania w dzień? Czy wy też tak macie?

Ja też mam wrażenie, że mój Robert ząbkuje. W ciągu dnia jest dość marudny i jak mu masuję dziąsełka, to się uspakaja. Paluszki strasznie pcha do buźki i się bardzo ślini. Ponieważ mnie to trochę martwi, bo chciałabym mu jakoś pomóc, zapytałam swojej lekarki, czy to możliwe, że mój maluszek już ząbkuje. A ona odpowiedziała mi, że dzieci ząbkują dopiero mniej więcej w 6 miesiącu  i że dzieci właśnie w wieku 3-4 miesięcy są takie niespokojne. Na to ja jej, że przecież są przypadki, że dzieci rodzą się z ząbkami. Na to ona, że jak pracuje 20 lat w porodówce, to jeszcze się z takim przypadkiem nie spotkała  ::) Oczywiście taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonowała. Zatem jak tylko bylismy na kontroli z Robertem w poradni noworodków, oto samo zapytałam i otrzymałam bardzo podobną odpowiedż. Wobec tego moja Sara to musiał być jakiś wyjątkowy przypadek, bo w wieku 5 miesięcy ( może szybciej- dokładnie nie pamiętam) miała ząbki. Nie wiem tylko kiedy zaczęło się jej to ząbkowanie, bo przecież ząbki nie wychodzą z dnia na dzień  ::)

reklama
madga to naewno jest objaw ząbkowania. Zobacz czy nie spulchniają się dziąsełka i nie robią się takie górki na nich. Zaobserwuj czy Pawełek nie robi wiecej kupek i mogą być duuuuże i bardziej rzadkie i smierdzące

Karioka mój Kuba skończył 4 miesiące i za dwa dni wyszły mu dwa ząbki dziń po dniu. Ja tez ząbkowałam mając 3 miesiące... no nie wiem ale ta lekarka chyba mało wie... Dziwię się bo z takim stazem pracy nie widziała ząbklujących malutkich niemowlaczków???

A Łukasz dzisiaj tez marudzi na zębale

Do góry