reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie w ciąży i w trakcie karmienia piersią

Anna, tylko nimfi nie karmi piersią albo nie karmi tylko piersią (nie pamiętam dokładnie) a wtedy dietę rozszerza się od 4 miesiąca, więc to troszkę inna sytuacja.

Karmie mieszanie... Kuba jest na Bebiko i dwa razy dziennie dostaje jeszcze piers, ale zawsze po niej musi dojesc MM wiec mojego mleczka ma malo.

margana
zobacz dziciom to sie tak liczy ze na poczatku tygodnie - 1,2,3,4 i jak ma 4 tygodnie to juz SKOŃCZONY pierwszy miesiac. A wiec teraz dalej.... dziecko ma 1 miesiac, 2 miesiac, 3 miesiac (tu jestesmy teraz) potem 4 miesiac nasze dzieci beda konczyly w marcu. To sie liczy tak samo jak lata. Tj dziecko ktore ma pierwsze urodziny to mowi sie ze skonczylo pierwszy rok swojego zycia. I az do drugich urodzin mowi sie o niem ze ma jeden roczek.

i tak jak wspominalam za miesiac zaczynamy od soku z jablka.
Przypomina mi sie gdy Maciek dostal pierwsza lyzeczke soku z jablek. Oblizywal sie ze smakiem i "prosil" o jeszcze. Nie mialam serca mu odmuwic :p Choc zalecenie pediatry bylo takie aby najpierw dostal tylko jedna lyzeczke soku to dalam mu chyba z 30-40ml w sumie... przeżyl ;) A jablka kocha do dzisiejszego dnia.

Wiecie ja dlugo karmilam go papkowym jedzneiem. I zrobilam tu blad, bo nie mial okazji poprobowac nowego w tym okresie gdy dziecko chetnie probuje tj 12-18msc.
Ale i tak mistrzem w tej dziedzinie jest moja sasiadka ktora swoja trzyletnia corke jeszcze karmi papkowymi zupami na obiad:-p Nie wiem jak ona to zrobila

Ostatnia edycja:
reklama
onanana - ja też wracam do pracy w maju na etacie, do gabinetu wracam już w kwietniu, ale będę pracować tylko w soboty i cieszę się z tych stałych pokarmów, bo może będzie mi łatwiej to wszystko pogodzić i mały się troszkę od cyca odklei. Czas pokaże, dla mnie to nowe doświadczenie, bo z Szymonem praktycznie byłam 2 lata w domu...i teraz na pewno się na to nie zgodzę.
A zaufany pediatra to naprawdę skarb :)

A w sprawie utrzymania laktacji w czasie pracy...poradzimy się Kasi :tak:

agutek onanana ja niestety nie amm gdzie wracać :/ Od marca/kwietnia chciałabym cv porozwozić po przedszkolach i żłobkach, bo jakby coś się znalazło to pewnie od września. Nawet jakbym miała wrócić do DD za tysiąc zł na rękę to bym tego nie zrobiła, bo małej nie mam z kim zostawić, niania najmniej z 600 zł by m iwzięła, czyli nawet na pampersy i ropę bym nie zarobiła :-( Buu

Ja wracam do pracy we wrześniu więc Lena będzie miała 9 miesięcy. Mój plan jest taki, że do 6 miesiąca chcę karmić tylko piersią, a po skończeniu 6 miesiąca zacznę rozszerzać dietę i nadal karmić piersią przynajmniej do powrotu do pracy. Z tym, że ja mam zamiar łączyć karmienie papkami z BLW (Co to jest Baby-led weaning?) ograniczając papki do minimum.

Ostatnia edycja:
Moja córka była na słoiczkach do 14 miesiąca i sobie to chwale- dopóki jadła je dopóty miała apetyt jak przestała to zaczęły się problemy z jedzeniem i tak jest do dziś ma 128cm i 24 kg. Teraz tez tak bedzie mam nadzieję, że będa mu smakowały tak jak nimfii zaczynamy za miesiąc.:-D

Agutku jestem ciekawa jak idzie pogodzić karmienie piersią z powrotem do pracy. Nie chciałabym musieć rezygnować z karmienia po tym jak o nie walczyłam... Kasia na pewno coś zaradzi:tak:
Gola ale kicha z pracą:-( Mam nadzieję że znajdziesz cos fajnego jak już zdecydujesz sie na powrót..

pepsi muszę poczytać o tej metodzie :tak:

a właśnie zamierzacie karmić papkami ze słoiczków czy same będziecie przyrządzać:rofl2:

onanana, ja bym chciała po powrocie do pracy nadal karmić, ale już tylko 3 razy dziennie, rano, po pracy i wieczorem, laktacja powinna się dostosować, a dziecko nadal dostaje to co w mleku matki najlepsze, nie wiem tylko czy się mi uda

pepsi ale czy karmienie 3 razy dziennie wystarczy dziecku?? Czy wtedy dodatkowo wprowadza się mm?? Czy te stałe posiłki będą zaspakajały głód na tyle żeby dzieci nie chciały już cycusia?? ja myślę że będę próbowała w razie czego odciągać. W pracy mam warunki, mam lodówkę więc spróbuję:tak:

reklama
onanana, ja się kieruję tym systemem rozszerzania diety Baby under Construction / Baby in Development: rozszerzanie diety dzieci według niego powinno dla 9 miesięcznego dziecka (moja będzie miała 9 miesięcy jak do pracy wrócę) być 5 karmień w tym karmienie piersią. No to jak będę karmiła 3 razy piersią i dwa razy inne rzeczy to chyba wystarczy, ale jeszcze tak daleko nie analizowałam i nie konsultowałam się z moimi przyjaciółkami-pediatrami.

Do góry