reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odżywianie w ciąży i w trakcie karmienia piersią

pepsi i ja wlasnie tez zamierzam sie tym razem opierac na BLW.

alma
i moj Maciek mial spory apetyt do ok 18msc zycia i jadl papki i nagly zwrot akcji byl i odrzucil wszysttko co papkowe lacznie z kaszkami. Od tej pory jest na kanapkach :baffled: i mamy problemy z jedzeniem. Na razie z waga jest u niego ok, ale robi sie coraz szczuplejszy bo rosnie wzwyz a nie przybiera juz na wadze od roku!

mirelka ja conieco kupie a conieco zrobie sama. Bo uwazam ze np cos takiego jak marchew z jablkiem nie oplaca sie kupic i placic za to 3zl od sloiczka jak mozna zrobic samemu blenderem za grosze :)
Starszemu synowi kupowalam takie sloiczki jakich sama nie moglam zrobic np w zimie cos z brzoskwiniami, czy owocami egzotycznymi, a zupki raczej sama robilam bo wg mnie tak smaczniej niz te sloiczkowe.
Moja sasiadka nawety kaszke manne na mleku robila sama ale jak dla mnie za duzo z tym zabawy i ja wole ekspresowe kaszki mleczno ryzowe Bobovity.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny ktore chca wrocic do pracy...
Moja kolezanka jest opiekunka do dzieci i ona czesto jzu zajmowala sie maluchami jak mamy szly do pracy i mowila mi ze oni rozwiazuja karmienie piersia tak ze... dziecko na sniadanie dostawalo piers po czym mama szla do pracy, a ona jako opiekunka w ciagu dnia miala na drugi posilek podac kaszke, na trzeci posilek zupke, na czwarty posilek jak mama wrocila z pracy to byl cyc i na piaty posilek cyc na kolacje (albo cos innego na kolacje a cyc w nocy na karmienie jesli dziecko sie jeszcze budzilo w nocy).

nimfii, to super, będziemy się wymieniać doświadczeniami z BLW

i ja dokładnie mam zamiar robić jak Twoja koleżanka

Ostatnia edycja:
Pepsi77 poczytałam o tym BLW ale myślę, że przy pierwszym dziecku i karmieniu piersią może Wam się to uda - życzę z całego serca!!! Jak ktoś ma 2 lub więcej dzieciaków to nie będzie mu się chciało w to bawić bynajmniej nie w pierwszym roku życia dziecka.Ja córkę karmiłam słoiczkami i mędzy czasie dawałm jej coś do jedzenia smodzielnie np ziemniaki lub do skrobania ząbkami - miała je od 4 miesiącą od 6 były już 4 zęby - jabłko twarde i w całości.A dziś sama je i robi to od czasu gdy miała 1,5 roku.

alma, znam wiele osób, które mają kilkoro dzieci i stosują BLW od początku rozszerzania diety, jest to po prostu inne podejście do karmienia, wybierane zupełnie świadomie, choć rzeczywiście wymagające pewnie troszkę więcej czasu i pracy z dzieckiem

nimfii ja też jestem takiego zdania, żeby proste rzeczy robić sama już teraz zamierzam się do dziadków na wieś wybrać i przywieść troszkę ziemniaków, marchewki, bo wiem, że babcia nie daje nawozów, a na wiosnę to już dokładnie się zorientuję co tam babcia dla swojej pierwsze prawnusi musi posadzić w ogródeczku, no i co dziwne mój teść też ma przydomowy warzywnik sam sadzi podstawowe warzywka więc będziemy go ograbiać :-)

Ja karmię tylko MM więc nie mam tego zmartwienia co będzie jak wrócę do pracy.

Dziewczyny ktore chca wrocic do pracy...
Moja kolezanka jest opiekunka do dzieci i ona czesto jzu zajmowala sie maluchami jak mamy szly do pracy i mowila mi ze oni rozwiazuja karmienie piersia tak ze... dziecko na sniadanie dostawalo piers po czym mama szla do pracy, a ona jako opiekunka w ciagu dnia miala na drugi posilek podac kaszke, na trzeci posilek zupke, na czwarty posilek jak mama wrocila z pracy to byl cyc i na piaty posilek cyc na kolacje (albo cos innego na kolacje a cyc w nocy na karmienie jesli dziecko sie jeszcze budzilo w nocy).

Przepraszam, że dopiero po czasie pytam, ale dopiero dziś ten wątek znalazłam:sorry:
Interesuje mnie czy w czasie nieobecności mamy i cyca w którym jest "piciu" podajemy dziecku jakieś napoje i w czym??

reklama
Majuśka myślę ze jak dzieciaczki zaczną dostawać jakieś inne posilki poza mleczkiem to trzeba będzie dopajać. Ja myślę że w lato na pewno woda. Może czasem jakaś herbatka, czy soczek ale woda to na bank. Ja pracuj od 8 do 16 i nie wyobrażam sobie żeby miała w tym czasie nic nie pić tylko jeść... Muszę poczytać od kiedy są te wszystkie kubki niekapki, może już uda się w tym podawać, choć moja młoda pije z butli więc z tym nie byłoby problemu. Zobaczymy, ja jestem zielona w tych tematach...

Do góry