A jak się ma do polecania przez położne Oillanu to, od kiedy producent poleca go używać? Nie licząc mydełka, które można używać według producenta od pierwszych dni, to wszystkie inne rzeczy do mycia są polecane od 1 miesiąca, od 6 miesiąca... No i? Dlaczego tak?
reklama
karenm
Fanka BB :)
Nataszko fajna kołyska, do którego miesiąca dzidzia w takim pośpi?
Ja musze dokupić jeszcze jakieś małe sprytne coś do sypialni bo przez pierwsze miesiące maluszek w nocy będzie z nami spał w pokoju. Chyba zdecyduje się na to łóżeczko dostawiane tylko mam w sypialni niewiele miejsca przy łóżku.
Martyna mi też się bardziej to pierwsze podoba.
Ja musze dokupić jeszcze jakieś małe sprytne coś do sypialni bo przez pierwsze miesiące maluszek w nocy będzie z nami spał w pokoju. Chyba zdecyduje się na to łóżeczko dostawiane tylko mam w sypialni niewiele miejsca przy łóżku.
Martyna mi też się bardziej to pierwsze podoba.
Dzag, ja używałam Oilan od początku. Nie wiem, skąd takie obostrzenia na produktach. No ale ja się na tym nie znam kompletnie... Na szczęście trafiło mi się bezproblemowe alergicznie dziecko, więc nie musiałam się zagłębiać.
kakakarolina
Dzag a ja wiem skąd te ograniczenia wiekowe.
Oilan, emolium, oilattum to produkty lecznicze. Muszą przejść szereg badań (jak produkty medyczne) aby na opakowaniu mogło być napisane od 1 miesiąca (a badania na noworodkach kilkudniowych do tanich nie należą ) aby napisać na kremie "od pierwszych dni życia" wystarczy certyfikat organizacji (za który wystarczy zapłacić) nikt tego nie sprawdza. Z dermatoogią kosmetyczną tak łatwo nie jest dlatego producentowi taniej jest nie robić tych badań i napisać po 1 miesiącu. (Tak samo jest z lekami wiele z nich mogą stosować kobiety w ciąży i lekarze o tym wiedzą a na opakowaniu zawsze jest napisane, że wpływ nie zbadany bo kto przy zdrowych zmysłach testuje leki na ciężarnych)
I teraz tak Oillatum i emoluim możesz stosować od urodzenia (i kosztują 50zł)
a Oillan po pierwszym miesiącu ( i koszt 25zł)
czyli te 25zł to koszt badań właśnie,
moja babcia specjanie mi porównywała składa (bo pół życia produkowała leki) i niczym się to nie różni
Oilan, emolium, oilattum to produkty lecznicze. Muszą przejść szereg badań (jak produkty medyczne) aby na opakowaniu mogło być napisane od 1 miesiąca (a badania na noworodkach kilkudniowych do tanich nie należą ) aby napisać na kremie "od pierwszych dni życia" wystarczy certyfikat organizacji (za który wystarczy zapłacić) nikt tego nie sprawdza. Z dermatoogią kosmetyczną tak łatwo nie jest dlatego producentowi taniej jest nie robić tych badań i napisać po 1 miesiącu. (Tak samo jest z lekami wiele z nich mogą stosować kobiety w ciąży i lekarze o tym wiedzą a na opakowaniu zawsze jest napisane, że wpływ nie zbadany bo kto przy zdrowych zmysłach testuje leki na ciężarnych)
I teraz tak Oillatum i emoluim możesz stosować od urodzenia (i kosztują 50zł)
a Oillan po pierwszym miesiącu ( i koszt 25zł)
czyli te 25zł to koszt badań właśnie,
moja babcia specjanie mi porównywała składa (bo pół życia produkowała leki) i niczym się to nie różni
katjusza77
szczęśliwa mama :-)
ja Wam powiem skąd takie obostrzenia - po prostu badania, czy dany produkt nadaje się od pierwszego dnia życia dziecka są bardzo drogie i część firm kalkuluje, że bardziej opłaca się puślcić na rynek produkt z zapisem od 3, 6 miesiąca lub roku, mimo, że produkt jest zupełnie bezpieczny również dla dzieci od pierwszego dnia życia, niż dla zapisu płacić za kosztowne badania.
Też zamierzam zakupić olian od samego początku.
edit: śmy się kakarolka zgrały ;-)
Też zamierzam zakupić olian od samego początku.
edit: śmy się kakarolka zgrały ;-)
marcia331
Czytałam wcześniej wasze wypowiedzi i pytanie odnośnie ograniczeń wiekowych, teraz siadam, żeby odpowiedzieć dlaczego tak to wygląda a tu widzę że dziewczyny już pięknie wszystko opisały :-) ale mamy ekspertki na forum :-) naprawdę dobrze że możemy tu rozwiać wszystkie nasze wątpliwości :-)
kakakarolina
Karenm myślałam wczoraj o Twoich zasłonkach ale nie za wiele wymyśliłam Faktycznie brzydkie wszystko, ja bym szyła
albo klasyka ikea
BARNSLIG DJUR Zasłony, 2szt - IKEA
tkaniny z tego sklepu (te dwie mi się szczególnie spodobały)
Kids Safari 1 na tkaniny.net
Damino 1 na tkaniny.net
tu też materiał ale zamawiasz usługę szycia
Kolekcja tkanin Kids - Dekoria
jeszcze to by mi pasowało ale to już drogie niestety bardzo
Tkanina Zoo Menagerie Animals Green Free Spirit Craftoholic SHOP
(właściwie to wszystko drogie)
ja kiedyś szyłam z ikeowskiej pościeli zasłony (jak by co to jedną mam na oknie mogę ci zrobić zdjęcie)
to by było ok
BARNSLIG ULVEN Komplet pościeli - czerwony/biały - IKEA
albo klasyka ikea
BARNSLIG DJUR Zasłony, 2szt - IKEA
tkaniny z tego sklepu (te dwie mi się szczególnie spodobały)
Kids Safari 1 na tkaniny.net
Damino 1 na tkaniny.net
tu też materiał ale zamawiasz usługę szycia
Kolekcja tkanin Kids - Dekoria
jeszcze to by mi pasowało ale to już drogie niestety bardzo
Tkanina Zoo Menagerie Animals Green Free Spirit Craftoholic SHOP
(właściwie to wszystko drogie)
ja kiedyś szyłam z ikeowskiej pościeli zasłony (jak by co to jedną mam na oknie mogę ci zrobić zdjęcie)
to by było ok
BARNSLIG ULVEN Komplet pościeli - czerwony/biały - IKEA
katjusza77
szczęśliwa mama :-)
jak mogę się wtrącić to ta pierwsza z ikei najfajniejsza :-)
a mi się bardzo podobają fotorolety dla dzieci, tworzą fajny obraz :-)
FOTOROLETY DZIECIĘCE promocyjne wzory 15zł-10cm (2333827552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
FOTOROLETY DZIECIĘCE promocyjne wzory 15zł-10cm (2333827552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
reklama
karenm
Dzięki Kakarolina, my zastanawialiśmy się nad takimi:
IKEA zasłony / zasłonki 175x120 cm TORVA FJARIL (2336467715) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
albo uszyć z tego:
IKEA VANDRING IGELKOTT TKANINA 120x300 ZASŁONA FV (2328975991) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Przy białych zasłonach obawiam się tego, że jeżeli firanka będzie tez biała to może nie wyglądać to ładnie ale nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić.
Podobają mi się te z pościeli ale tu lewa strona jest zielona? No i to już trzeba by było uszyć.
Pozostałe też fajne znalazłaś, ja nie umiem chyba szukać, albo niewiem gdzie.
Firanki to znalazłam coś takiego:
Panda Rodzinka - Swiat Firan, Firany, Firanki, Zaslony, Szycie na Wymiar
Lewki 300x140 5763 - Swiat Firan, Firany, Firanki, Zaslony, Szycie na Wymiar
Safari Sznurki Lewki - Swiat Firan, Firany, Firanki, Zaslony, Szycie na Wymiar - te pasują wymiarowo idealnie ale niewiem jak firanki sznurkowe się prezentują w realu.
jjustyna właśnie jeszcze do niedzieli byliśmy zdecydowani na te zasłony (ty dałaś link to fotorolet ale są jeszcze z tej samej firmy zasłonki) numer wzoru 34 tyle, że problem polega tu na tym że one muszą wisieć tak na prosto bo mają na dole obciążnik aluminiowy a my nie chcemy zasłon tylko po to by były na ozdobę ale by na noc je zasłaniać. Czyli w tej opcji musiałyby na szerokość okna odsuwać się na ścianę a akurat na tych ściankach mamy na jednej łóżeczko, na drugiej regał. O tu jest link do fotozasłon:
http://allegro.pl/fotofiranki-dzieciece-firany-dowolny-nadruk-i2352043744.html
IKEA zasłony / zasłonki 175x120 cm TORVA FJARIL (2336467715) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
albo uszyć z tego:
IKEA VANDRING IGELKOTT TKANINA 120x300 ZASŁONA FV (2328975991) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Przy białych zasłonach obawiam się tego, że jeżeli firanka będzie tez biała to może nie wyglądać to ładnie ale nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić.
Podobają mi się te z pościeli ale tu lewa strona jest zielona? No i to już trzeba by było uszyć.
Pozostałe też fajne znalazłaś, ja nie umiem chyba szukać, albo niewiem gdzie.
Firanki to znalazłam coś takiego:
Panda Rodzinka - Swiat Firan, Firany, Firanki, Zaslony, Szycie na Wymiar
Lewki 300x140 5763 - Swiat Firan, Firany, Firanki, Zaslony, Szycie na Wymiar
Safari Sznurki Lewki - Swiat Firan, Firany, Firanki, Zaslony, Szycie na Wymiar - te pasują wymiarowo idealnie ale niewiem jak firanki sznurkowe się prezentują w realu.
jjustyna właśnie jeszcze do niedzieli byliśmy zdecydowani na te zasłony (ty dałaś link to fotorolet ale są jeszcze z tej samej firmy zasłonki) numer wzoru 34 tyle, że problem polega tu na tym że one muszą wisieć tak na prosto bo mają na dole obciążnik aluminiowy a my nie chcemy zasłon tylko po to by były na ozdobę ale by na noc je zasłaniać. Czyli w tej opcji musiałyby na szerokość okna odsuwać się na ścianę a akurat na tych ściankach mamy na jednej łóżeczko, na drugiej regał. O tu jest link do fotozasłon:
http://allegro.pl/fotofiranki-dzieciece-firany-dowolny-nadruk-i2352043744.html
Ostatnia edycja: