reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

jezu jeszcze jedna osoba mi napisze że fotelik lata bo jest źle dobrany to wyjdę z siebie i stanę obok. CHODZI MI O FOTELIK 15-36KG! I nie chodiz mi że lata po całym aucie, tylko jak dziecko nie siedzi to lata! O taki mam i o takim pisałam Fotelik Samochodowy Milano Recaro 15-36 PREZENT x4 (3293404648) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. jeździ w nim Maja, nie Tymek! Tu dziecko jest przypięte normalnie pasami jak dorosły! Tymek jeździ w coneco zenith, który się normalnie przypina pasami, pasy są zaciągnięte, wszystko ładnie leży i nic mi nie lata! A Tymek do fotelika jest przyczepiony "fotelikowymi" pięciopunktowymi pasami. Dziewczyny czytajcie o co chodzi a nia wpadajcie raz na czas i piszcie że źle foteliki kupujemy/ montujemy/ dobieramy bo się nie znamy :/

reklama
Gosha, no tak się domyśliłam, że to już większy dzieć jeździ, cool down ;)
Wiesz, że lubię swoje mądrości wcisnąć zawsze :) generalnie pisałam, nie w Twojej sprawie :) bo też słyszałam opinie, że bez isofix jest źle, że jest niezbędny. Właściwie to nawet fachowcy teraz się wypowiadają, że przy bocznych uderzeniach faktycznie się sprawdza, ale przy czołowych już mniej. A żeby było śmieszniej, to na próżno szukać montowanych tyłem w testach ADAC, bo one przechodzą zupełnie inne testy :)

Gosha a Maja jak jest zapięta pasem w foteliku to jest tak "sztywno" jak Tymek tymi 5 punktowymi?? bo ja całt czas mam wątpliwości co do zapięcia Laury a mamy fotelik też zapinany zwykłym pasem?

Kupiliśmy dziś fotelik - Romera King Plus 9-18 :-) Mierzylismy tez Maxi Cosi Tobi ale on okazal się węzszy i jakos mniej wygodnie Kacprowi w nim bylo. Ufff jak się cieszę, że mamy ten zakup z glowy :tak:

malinka78 wiesz co nie jest sztywno, siedzi jak normalnie dorosły, z tym że na podwyżeszeniu i są zagłówki :) tzn jak się szarpnie to pasy się blokują, a jak normalnie sie wychyla to pasy idą razem z nią. Ale fajnie są zrobione te otwory na pasy, nie ma szans żeby wyleciały. W tym mniejszym foteliku ona sie strasznie już gniotła, no i te boczne zagłówki już jej sięgały na wysokość brody więc niezbyt bezpiecznie.... ten recaro jest zdecydowanie w czas trafiony. Dlatego nie rozumiem czemu ten coenco jest niby 9-25kg :/ nie ma opcji żeby takie duże dziecko tam wozić. A jeszcze co do pasów tych pięciopunktowych to ja mam wrażenie że jakby auto dachowało to by dziecko górą wyleciało, nie wiem co sie mi tak ubzudarło :/ chociaż pasy są ściągnięte na maksa, tak że Tymek ani drgnie, ledwo palec włoże pod pas, a i tak się boję...

U nas na szczęście fotelik 15-36 ani drgnie ale jak nie ma isofixa to nie ma fizycznej możliwości żeby nie latał bo go nic nie trzyma:-D:rofl2:

k8 sprzedawca który mi sprzedawał foteliki był przeszkolony min. tam gdzie piszesz i miał zupełnie inne zdanie i informacje i dane sprzedażowe ze świata o fotelikach z osłoną tułowia ;-) foteliki te świetnie sprzedają się w Anglii np. Sławetny internetowy film wyprodukowała konkurencja britix-roamer i rozpoczęła wojnę (sama kiedyś takie foteliki produkowała) która skończyła się w sądzie na razie zbiera sie dane, dowodów, innych testów, niescisłości, analiz wypadków rzeczywistych itd...
To był tylko strzał ktory miał za zadanie odstraszyć bez zgłębiania tematu. Zadanie spełnione krąży wiele mitów.
Po zgłębieniu tematu okazuje się ze system ma swoje wady i zalety jak każdy ale nie ma dowodów na to że nie spełnia swojego zadania.

A i owszem wycofano je z USA ponad 10 lat temu nalezy jednak przypuszczać ze foteliki dzisiejsze i te z przed 10lat to nie te same foteliki

malinka romer lepszy

Ostatnia edycja:
No też mi się podniosło jak kolejny raz kolejna osoba bez zrozumienia poprawia kogoś, więc Gosha, zrozumiałam Twoje zdenerwowanie. Na pocieszenie - ja wiedziałam o co chodzi :).
gosha pisze:
Dlatego nie rozumiem czemu ten coenco jest niby 9-25kg :/ nie ma opcji żeby takie duże dziecko tam wozić.
No i to jest to o czym też już wcześniej pisałam. Przy zakupie sprzedawca postawił obok siebie dwa foteliki: jeden 9-18 jakiejś "lepszej" firmy i jeden 9-25 jakiejś "zwykłej" popularnej polskiej firmy. Efekt? Zero różnicy. Wręcz ten 9-25 miał węższe siedzisko. Bajer i tyle. I tak w granicach 15 kilo trzeba by było kupić następny fotelik. To lepiej najpierw bezpieczniejszy i pewniejszy 9-18 a potem następny.

Pewnie gdyby Laury nie było dała bym się namówić ze względów ekonomicznych na jeden fotelik ale jak widzę jak 3 latka wyję bo pas jej się wpija w kroku to ja dziękuje za taki duży przedział wagowy, może jak pielucha jest to dziecku wygodniej z takim zapięciem ale bez u nas były spazmy.

reklama
Do góry