reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

irisson śliczna:tak:
Pamietam też jak się bałam gdy 1 raz ubierałam Oliśka w szpitalu, że mu rączki polamie itp. A potem to już szło zgrabnie:-)
U nas też maks 21 st było w sumie do dziś trzymam się tego. Mój Oliśku był styczniowy- więc wszytsko w długi rękawek cieplej ubrany. Czapeczki używaliśmy tylko chwile po kąpieli, niedrapek wogóle.

reklama
no to i ja skrobnewiec moja wyprawka to ciuszki 0-3 czyli na ok 56cm nie przewiduje wiekszego dziecka rodzic hahmloda miala 50cm i 2540, rzeczy mialam dla niej z wersji dla wczesniakow,kilka spiochow, pajace bez nog,stop,uzywalam w dzien tetrowek,pamietam,ze mialam komplety na polce, spiochy plus body z dl rekawem, pajace z body z kr itd. moze nialam z 6kompletow,byl maj,nie mieszkalam w uk... teraz staram sie tez myslec z glowa, nie chce przegrzania,ale nie chce nie dogrzac. zaopatruje sie duzo w second handach :) czesc nowa,no i dostane jeszcze od znajomych,tesciowa sie zaoferowala w kupnie,takze dam jej wytyczne zeby komplety robila na 62lub juz wiecej,pieluch tetrowych kupie 40-50 ciezko z tel pisac, takze podlaczylam sie pod temat ;)

no to nam się wątek wspomnieniowy zrobił :)) ja już chce miec nowe maleństwo w dłoniale tez się pochwalę a właściwie uświadomie rozmiar nowego dziecka ;-)
dq3hhl.jpg
Ubranko rozmiar 56
vfe3on.jpg

Kakarolina ja ta liste skopiowalam z netu dla orientacji.Ja tez nie stosowalam wszystkich rzeczy tam wypisanych.Na ta temp nawet nie zwrocilam uwagi.Tez nie jestem zwolenniczka przegrzewania.Tylko u mnie niestety inaczej sie nie dalo bo tesciowa za bardzo gderala i latla za mna z grubym kocem albo ubierala na cebule.Efekt-3 razy szpital w zimie i non stop antybiotyki.Teraz drugim tak rzadzic nie dam ,juz mi zwisa jej mamrotanie.Luizka byla dluga wiec ubranka 56 byly tylko troszke za duze.A niedrapki zakladalam bo tez wiecznie te raczki byly jak lodziki.Czapeczke zakladalam w szpitalu bo bylam w zimnej sali z nieszczelnym oknem,w domu po kapieli albo na dwor zeby wiatr nie podwial uszow,nieraz zakladalam na dwor dwie na kupe jesli czapeczka nie przylegala scisle do glowki wiatr byl spory.

no to nam się wątek wspomnieniowy zrobił :)) ja już chce miec nowe maleństwo w dłoniale tez się pochwalę a właściwie uświadomie rozmiar nowego dziecka ;-)
dq3hhl.jpg
Ubranko rozmiar 56
vfe3on.jpg

Dzięki, wlaśnie czegoś takiego potrzebowałam. Ile kg i cm ma ten maluszek?? Ja chciałam od razu kupić 60, ale teraz widzę, że 56 bardziej się przydadzą:))

Kumpela szuka bardzo małych rozmiarów ubranek dla wcześniaków (obecnie mała ma 38 rozmiar) jakby któraś coś miała to prosze o kontakt:)

Co do wyprawki to mam zamiar kupować dopiero pod koniec 8 miesiąca:)

Ostatnia edycja:
Wiecie co... Nie ma reguły na te rozmiary. Ja się cieszę, że rozm. 56 miałam kilka sztuk tylko. Po tygodniu (!) rękawy były już krótkie, a bodziaki powoli przestawały się dopinać. Po dwóch tygodniach przeszliśmy definitywnie na rozm. 62.
Franek urodził się z wymiarami - 56 cm, 3440 g.
Drugi Maluch idzie póki co łeb w łeb z Bratem, więc nie spodziewam się mniejszego ;)

Faktycznie nie ma reguły ja np kupowałam jeszcze długo po porodzie rozmiar 50 z h&m, bluzeczkie w 44 i dlugo długo w nich chodziliśmy ze 3 miesiące.
najlepiej zapytać swojej mamy jak to było z nami. No i pod koniec na usg już widać czy będzie dziecko gigant czy kurdupelek.
Ainhoa Maks był malutki 2740 i 51 cm (a ja dla przykładu miałam 3100 i 54 cm czyli bardzo podobnie)

Zgadza się - na usg dobry lekarz potrafi tak zebrać pomiary, żeby podać prawie idealną wagę. Tydzień przed porodem moja pani dr "oceniła" Franka na 3400 g :)

ja nie używałam rękawiczek, w pierwszej dobie obcięłam Natalii pazurki :p potem już w domu miewała rączki zimne, ale po założeniu rękawiczek one szybko jej spadały, po pewnym czasie się przystosowała i rączki były już tylko chłodne. Co do temperatury no to mamy tak w granicy 20 stopni. Jeśli chodzi o przegrzewanie to jednak chyba lepiej na początku trochę za ciepło ubrać niż wychłodzić maleństwo, z czasem dojdzie się do wprawy :) byle się nie spociło

reklama
"Końcówki" (tj. rączki, stópki) dzieci mają często zimne. To jest chyba związane z krążeniem. Ja się tym specjalnie nie przejmowałam. Temp. sprawdzałam na karku albo na piersi. Zresztą nie pamiętam, żeby Franek miał chłodne rączki. Ale w blokach zimą jest dość ciepło - sąsiedzi nas grzeją z wszystkich stron ;)

Do góry