reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

reklama
Ok dzięki kakarolina.
Irrison będą zasłonki to wkleję cały bo na innych ścianach są fajniejsze zwierzaki. Tu skupiłam się na oknie.

Ewa z takich tańszych pieluszek to słyszałam już od kilku znajomych, że Dada z Biedronki są całkiem niezłe i że po pampersach właśnie na nie się przerzucili. Koszt jakoś o połowę niższy niż pampersy.

Nie wiem czy już o tym było ale ile paczek pieluch kupujecie na sam początek? I jakie? Myślałam o Pampers Newborn, tam są 43 szt w paczce i teraz jest promocja w rossmannie - za 19,90 paczka. One są od 2-5 kg i tak się zastanawiam ile ich kupić, bo trochę małe są, a raczej duży dzieć mi się zapowiada :-D

Cornelka jak duży, to nie kupuj za wiele 1, zawsze będziesz mogła jakby co dokupić, paczka 43szt, starczy Ci gdzieś na 3-4 dni, zależy ile kup będzie :-p my właśnie na start będziemy dady używać, bo są fakt fajne i tanie :tak:

Wiecie co nie ma co panikować z tymi pieluszkami. To nie jest towar deficytowy. W każdym tygodniu jest jakaś promocja tylko w innym markecie.
Ja zamierzam kupić jedną paczkę ;-) jak uczuli albo nie podpasuje to nie będę żałowała. Najchętniej bym kupiła bellę Happy bo ona dla mnie o wiele lepsza od pampersów ale nie wiem czy mają taki mini rozmiar.

Ostatnia edycja:
reklama
Uwaga na wodę morską w sprayu - często mają bardzo silny rozprysk wody:) U nas na początek będzie sól fizjologiczna w ampułkach. Pamiętajcie też żeby nie przesadzić z tą higieną noska - emocje związane z zakrapianiem i odsysaniem wody z noska zostawcie sobie na wypadek ew. kataru :)

Odradzam również kupowanie pokrowca frotte na przewijak - kupiłam i prałam codziennie bo Hanka albo nasikała albo nakupkała - po kilku tygodniach wyrzuciłam z ulgą:) W zamian polecam pieluszkę tetrową, flanelową lub jednorazowy podkład.

Potwierdzam opinię o wodzie morskiej :) My używaliśmy disnemar dla dzieci - ma chyba najmniejszy "prysk" :) Jakoś po roku kupiliśmy sterimar, bo w aptece disnemaru nie mieli - masakra. Nie wiem jak Franek to wytrzymał, miałam wrażenie, że mu woda do mózgu dochodzi, mimo że na boki pryskałam.
Pediatra nam też mówiła, żeby nie odciągać kataru za często. Jak jest dziecko przeziębione, to jak najbardziej - żeby nie zszedł gdzieś niżej. Ale jak jest zdrowe, to ewentualnie można psiknąć wodą i wyciągnąć jakieś śpiki jak są widoczne. Poza tym nie ma sensu nic ruszać.

Na przewijak kładliśmy pieluszkę flanelową - super się sprawdziła. W razie pobrudzenia szła po prostu do pralki, a my braliśmy nową.

Nie wiem czy już o tym było ale ile paczek pieluch kupujecie na sam początek?

Franek był średniakiem (3440 g i 56 cm), Anielka idzie w jego ślady, więc wzoruję się na tym, co nam przy pierwszym dziecku poszło. A poszły 2 małe paczki jedynek, 2 paczki dwójek (najlepsze były new baby, new born mają siatkę, która przyklejała się do pupy). Potem do końca 4 miesiąca mieliśmy trójki (active baby; są też sleep & play, ale nie mają gumki w pasie i się zsuwają jak dziecko mocno wierzga).
Kupimy teraz jedną paczkę jedynek i tyle. Z dwóch powodów - do sklepu blisko, a spacery będą przecież w zasadzie codziennie. Poza tym pieluchy to najczęstszy towar prezentowy - przy Franku prawie przez pół roku nie kupiliśmy ani jednej paczki, wszystkie dostaliśmy :)

Do góry