reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

Dziękuje Dziewczyny naprawde mi pomogłyscie:** bo ja troche zielona w tej sprawie. niby szukalam w necie ,ale wszedzie co innego pisza i sama juz nie wiedzialam co naprawde sie przyda a co jest zbedne...

reklama
Kakakarolina może wyciągniesz te wiadomości z forum i wrzucisz w jakiś post "lista wyprawkowa - bez komentarzy" , a tu będziemy sobie na bieżąco pisać, jak myślisz?

Dzag, tak jest - Ujastkowy :) To najbliższy mnie szpital, tam urodził się Franek i mam nadzieję, że tam na świat przyjdzie Anielka :)
Zastanawiam się nad porodem w wodzie, tylko nie wiem, czy dalej jest płatny. W razie czego włażę na pewno pod prysznic, bo ostatnio mi to baaardzo przyspieszyło akcję (od 4 do 10 cm w pół godziny ;)) :)

Aha - jeśli ktoś nosi soczewki kontaktowe, to trzeba koniecznie wziąć do szpitala też okulary. Nie powinno się rodzić w soczewkach. Ja zdjęłam je jakoś przy 4 cm, jak jeszcze nie bolało, bo potem bym sobie do oka nie trafiła ;)
Po 2 godz. od porodu założyłam soczewki znowu i nawet na noc nie ściągałam, bo tak mi było wygodniej niż szukać okularów po nocy.

ewa86, poród w wodzie na Ujastku jest darmowy. Problem w tym, że mama musi być czysta jak łza. Żadnych problemów w ciąży, antybiotyków, powikłań itp. A z tego co kojarzę to Ty bidulo tak różowo nie masz. Pani położna była bezwzględna - najmniejszy problem od razu ponoć dyskwalifikuje z porodu do wody. Ja już za sam pobyt na patologii ciąży (nieważne nawet z jakiego powodu) zostałam zdyskwalifikowana :-(. Ale prysznice są dla wszystkich :-).

Buu...:(
Ja póki co brałam duphaston na krwiaka na początku ciąży. Ale ostatnio z wymazu mi wyszły jakieś bakterie i chyba jutro na nie jakiś antybiotyk dostanę :/ Czyli kicha :/
Poprzednio chorowałam cały ostatni miesiąc i też mnie to zdyskwalifikowało, mimo że wszystkie posiewy i wymazy miałam czyściutkie.
No trudno, urodzę na powietrzu ;)

E no, ewa86, tak szybko to się nie poddawaj. Ja tylko piszę to, co usłyszałam od położnej. Spróbować nic nie zaszkodzi. Musisz tylko zjawić się na kwalifikacjach do rodzaju porodu. Kwalifikacje do porodu w wodzie lub cesarskiego cięcia są w poniedziałki, wtorki i czwartki od 11:00. Trzeba tylko mieć skierowanie od lekarza prowadzącego. Wyspowiadasz się przed panem ordynatorem i dowiesz się, czy Cię wpuści do wanny czy nie ;-).

A ja mam - może głupie - pytanie. Czy przy cesarskim cięciu trzeba mieć taki sam zestaw do szpitala co przy porodzie naturalnym :zawstydzona/y:? Czy coś dodatkowego jest potrzebne lub coś jest całkiem nieprzydatne? Co prawda kwalifikację mam dopiero za półtora tygodnia i nie wiem jeszcze co powiedzą lekarze, ale już się stresuję i chciałabym wiedzieć ;-).

Ostatnia edycja:
Najbardziej to mnie dziwi narzekanie na cene, przeciez tyle z Was, dziewczyny, kupuje x-landery jakieś, łóżeczka po 300-600zl, choc mozna kupic takie za 170... moze i uzywa sie tego 5 minut dziennie, ale jednak przez dosc dlugi czas:-p no i chyba duzo z was bierze pod uwage ze nie tylko Wasze malenstwo bedzie z tego korzystac.
Zwykle wanienki zajmuja strasznie duzo miejsca, chyba nawet takiej bym nie postawila na pralce, a nie wyobrazam sobie wsadzania jej do wanny na caly dzien, bo ciagle ktos sie kapie, albo myje wlosy, ciagle musiala by byc rzucana po calym mieszkaniu z kąta w kąt. i przeciez nie jest tak, choc moze na pierwszy rzut oka tak to wyglada ze dziecko sie w tym moczy a nie myje...pewnie ze samo sie nie umyje:-p ale zaden problem troszke je podniesc i wyszorowac

K8libby, gdzie kupiłaś te wkładki laktacyjne, majtki siateczkowe i wkłady poporodowe? mozna to wszystko dostac w aptece? czy raczej sklepy dzieciece?

super ze wspomnialyscie o tym porodzie do wody, ja bym taki chciala, a nie wpadlam na to by pytac o to lekarza prowadzacego. w ankiecie co do planu porodu w szpitalu w ktorym zamierzam rodzic jest pytanie co o tym sadze, wiec chyba maja taka opcje....musze sie dowiedziec jakie to dokladnie rzeczy dyskwalifikują. myslalam ze po prostu ide na porodowke, i jak chce to rodze w wodzie:p

Ostatnia edycja:
Mała Di wszystkie rzeczy jak wkładki, majtki kupisz w markecie, drogerii :tak:

Dzag82 majtki poporodowe nie są w sumie tak mocno potrzebne, mogą być zwykłe jakieś bawełniane, no i tamtum rosa też zbyteczna, bo ranę cesarkową można lekko szarym mydłem myć :tak:

Kakakarolina oj ty leniwcze, hahah szyjesz ten swój rożek? :-D

reklama
Do góry