reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

reklama
YouTube - Römer Duo Plus | Crash Test Frontal | Vista lateral | SillaCocheBebe.com

ten test wyglada jak w przypadku kazdego innego fotelika, to czym one sie w koncu roznia skoro wyrzut dziecka jest taki sam i jak dla mnie po taki obicizaniu glowa laduje w innym miejscu ;/

No i tak właśnie będzie wyglądał. Fizyki nie oszukasz, każdy fotelik montowany przodem do kierunku jazdy zareaguje tak samo w przypadku zderzenia czołowego - głowa i szyja dziecka zostanie z dużą siłą wyrzucona do przodu po czym uderzy z powrotem w oparcie. To jest powód dla którego warto rozważyć fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy.

Manekiny w testach, to najczęściej manekiny typu Q, mające mnóstwo czujników, które mierzą dokładne siły działające na poszczególne elementy manekinu (części ciała dziecka). Na podstawie tych odczytów, jak i zachowania samego fotelika oraz manekina w trakcie zderzenia są oceniane foteliki. Mimo ogólnego wrażenia jakie sprawiają wszystkie foteliki front-face, Duo Plus ISOFIX wypadł bardzo dobrze jeśli chodzi o ochronę górnych części ciała dziecka, jak również ochronę boczną.

W Twojej okolicy możesz spróbować w Wigan, tam jest dobry sklep z fotelikami rear-face, podjedziesz z Manchesteru i przymierzysz np. Britax MultiTech montowany tyłem do kierunku. Zobaczycie jak się mała w nim czuję, pogadacie, podpytacie. Oni mają dużo fotelików w ofercie, w tym kilka tyłem do kierunku jazdy właśnie.

Britax Multitech Group 2 Car Seat Jet : Silver Cross Prams, Maxi Cosi Car Seat, Britax Car Seat, Phil and Teds Pushchairs, Quinny Buzz,

YouTube - Fotelik Britax Multi-tech - testy zderzeniowe

Pozdrawiam,
KR

Widzę ze dyskusja o fotelikach rozwija się i jest bardzo interesująca, rzeczowa. Szkoda, ze nie było takiej dyskusji jak zaczynaliśmy kupować foteliki L My kupiliśmy najpierw Maxi Cosi PRIORI na ISOFIX’e, niby dobrze wypada w testach, tylko jak wracaliśmy ze sklepu dziecko zasnęło (przypięte prawidłowo pasem czyli tak, ze tylko palec wskazujacy mieści się miedzy ramieniem a pasem) główka córki nie dotykała bocznej strony fotelika! Jakie to bezpieczeństwo nie mówiąc o komforcie. Wymieniliśmy fotelik na Maxi Cosi PEARL tez na ISOFIX’e. Jestem z niego bardzo zadowolona szybko można zmienić jedna ręka pozycje podczas jazdy, ma zagłówek idealny, optymalnie bezpieczny i komfortowy, fajne pasy itd. Ale prawda jest taka, ze fizyki NIE OSZUKA . Szyja dziecka dopiero w wieku ok. 4 lat jest mocniejszy i wtedy dopiero dziecko powinno zacząć podróżować przodem do kierunku jazdy.
Isofix -spelnia swoja role przy uderzeniach bocznych, ale najczęstszymi typami wypadków są zderzenia czołowe, gdzie można sobie wyobrazić, co z głową robi siła bezwładności. Szyja dorosłego człowieka jest w stanie przyjąć to obciążenie stosunkowo dobrze, ale tak malutkiego dziecka już nie.
Moja corka srednio w miesiącu pokonuje trase tysiąca km, a jednorazowo pond tysiac km, na dłuższe trasy z dzieckiem podróżuje się nocą, mi to polecano i ja polecam innym.
ŻAŁUJĘ, ze nie kupiłam fotelika mocowanego tylem do kierunku jazdy. Ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie.
Wszystkim życzę bezpiecznych i szybko przemijających kilometrów.

U nas powoli mija dzień za dniem. Młody przyswaja sobie coraz więcej umiejętności, których wypisywanie z całą pewnością nie ma żadnego sensu bo Wasze dzieciaczki też na pewno rozwijają się w szalonym tempie. To co nas bardzo cieszy to pierwsze kroczki, Adaś tak jak jego tata ruszył równo 2 tygodnie po swoich pierwszych urodzinach.

[video=vimeo;16727364]http://vimeo.com/16727364[/video]

U nas powoli mija dzień za dniem. Młody przyswaja sobie coraz więcej umiejętności, których wypisywanie z całą pewnością nie ma żadnego sensu bo Wasze dzieciaczki też na pewno rozwijają się w szalonym tempie. To co nas bardzo cieszy to pierwsze kroczki, Adaś tak jak jego tata ruszył równo 2 tygodnie po swoich pierwszych urodzinach.

[video=vimeo;16727364]http://vimeo.com/16727364[/video]

Super :tak: Muzyka z mojego ulubionego filmu :-)
Bardzo ładnie urządzony pokój dzienny, uwielbiam taką prostotę i biel :tak: Dlatego Wasza kuchnia też mi się podoba :-) Ta ciemna ściana w jakim dokładnie kolorze? U nas też jest tak kontrastowo - biało - czekoladowo (czekolada gorzka ;-) )

ps. Nasza Ania zaczęła chodzić dwa tygodnie przed roczkiem ;-)

reklama

:) Bardzo fajny filmik :) I ta radość w oczach.
Amelkowa - zgadzam się - muzyka super :):)

Do góry