reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

Co myślicie o jakości ubranek z PEPCO?

Sama chcialam kupic... ale wyszlo tak, ze albo kupilam z drugiej reki, albo dostalam... kolezanka mowila, ze sa okej. 100% bawelna, jakosc dobra i ceny przystepne. Np. body - 5zl. Dresik - 19.90 itd ;]

A ja mam takie pytanko... jutro robie oficjalne najpotrzebniejsze zakupy dla malucha. Wiem, ze juz nie raz kwestia kosmetykow byla poruszana, ale to bylo tyle razy... i juz niewiem na ktorych stronach. Prosilabym ktoras z doswiadczonych mam, o napisanie co jest z kosmetykow najpotrzebniejsze. Nie mam duzo pieniedzy, i nie chcialabym ich wydac przypadkiem na cos, co sie wcale nie przyda... :tak:

reklama
Ja polecam goraco sudoceam na pupke ,naprawde warto kupić,sa 3 wielkości opakowań,wiadomo im wieksze tym taniej wychodzi.Rewelacyjnie pielegnuje pupcię jest tez kremem do zadań specjalnych wyleczyłam nim np.odpieluszkowe zap skóry Jasia.Po za tym mydełko bobas,krem do buzi ziajka

kurcze a ja chyba moje kremy bede musiala rozdac albo posprzedawac choci mi o sudocremy mam ta srednia wielkosc i az 15 opakowan bo mam cala palete dostalam z irlandi od chlopaka szwagierki wujek pracuje w tej firmie a taki 1 krem czy 2 mi przeciez starcza 15 kremikow to moja ksiezniczka swoim dzidziusiom bedzie smarowac hehe
ashera ja kupilam
puderek - ale nei jest potrzebny tak
oliwke
oilatum plyn do kapania jest peikielnie drogi ale nei ejst tak potrzebny
krem na kazda pogode
szamponik do wlosow
noi tyle wiadomo sol fizjologincza
nadmanganian potasu wrazie czego koszt 3 zlote niecale
waciki nasaczone spirytusem

A ja Ci powiem, że zamiast sudocremu, który jest drogi polecam na odparzenia... tormentiol. Właśnie mi się przypomniało jak nawet w Damianie (prywatny szpital) używali tylko tego do pupy.
Puder mi się zupełnie nie przydał
Gaziki sterylne
Sól fizjologiczna
Spirytus bądź gaziki nasączane spirytusem
Mydełko bądź płyn do kąpieli (mi wygodniej było z tym drugim)
W najgorszym wypadku mąka ziemniaczana, by malucha kąpać w krochmalu.
Alles ;-)

Gemelo - Mowisz? Niewiedzialam, ze tormentiol nadaje sie do pupy dziecka.. z tego co pamietam to on sie zbytnio nie wchlania, jest dosc lepki i ma brazowawy kolorek.. ale skoro tak mowisz - wierzę :tak:

Z pudrem bym uwazła,sporo dzieci ma potem takie kluchy w fałdkach i mraczej nie jest to p[rzyjemne dla dzidzi,stosujac oliwkę uważaj żeby się zrobiło uczulenie ew.oliwa z oliwek lub w zelu.
Owszem sudocream troche kosztuje ale znowu duzo na taka pupke nie wyjdzie \więc na dłużej starczy!!

Z Tormentiolem się absolutnie nie zgodzę, to jest maść z zawartością hormonów. Ja bym nie posmarowała dziecka bez wyraźnych wskazań lekarskich (ale to ja :-D).

Krem na odparzenia (sudocrem, linomag, Nivea (dla mnie fatalna - kiepsko rozsmarować))
Mydło lub żel (ja osobiscie do 2. rż myłam Zuz tylko mydłem)
Oliwka lub balsam do ciała (linomag ma też balsam- oliwka przyda się też w przypadku ciemieniuszki)
sól fizjologiczna
spirytus
gaziki wyjałowione

przydają sie ale nie są konieczne: ziarenka nadmanganianu potasu (w przypadku uporczywych kroplówek).

Darowałabym sobie zupełnie:
Szampon (bez sensu - mydło lub żel do mycia spokojnie wystarczy na pierwsze miesiące)
Talk
Oilatum (jeśli już koniecznie trzeba spokojnie mozna zastąpić oliwą z oliwek extra virgin - działa nawet lepiej lub parafiną kosmetyczną za kilka zł w aptece)

i tak się zastanawiam i zastanawiam.... po co wam te ceratki pod prześcieradła? Ja używam od paru miesięcy odkąd Zuza zaczęła spac bez pampersa.....

reklama
Tyle, że sudocrem lubi uczulać. Tak samo jak oliwka. Ostatnio czytałam, że pudru się nie powinno stosować u chłopców. Ja przy Małej używałam tylko bepanthenu przed założeniem pieluszki, po sudocremie miała problemy skórne i właśnie wtedy wszystko łagodził tormentiol.

Do góry