reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

Jagoda testowane sa tylko foteliki tych firm, które za to płacą i to spore pieniądze stąd też nie ma w testach polskich producentów. Za testy fotelików np. maxi cosi płaci klient - w cenie fotelika. Zenith Coneco i Tobi od Maxi Cosi - są identyczne jak chodzi o kształt i wykonanie. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że Zenith ma porzadniejszą tapicerkę co w przypadku fotelików dla starszaków jest trochę bardziej istotne niz w przypadku 0-13. Różnica w cenie 500 pln...

Shenkoka - powiem tak - ja i bez Tracy Hogg przesypiałam noce :-) Oczywiscie nikt nocy nie przesypia od samego poczatku bo noworodki...muszą jeść... :-) napewno jest coś w tej metodzie, o chwali ją sobie wiele kobiet - mnie sama lektura nie podeszła (a jestem pożeracz ksiązek) i tak jakos intuicyjnie z moją córką się udało nam przejść przez okres niemowlęctwa bez większych problemów... ale też - nie cierpieliśmy na kolki, rufluksy i tego typu sprawy...

reklama
AbEja dlatego napisałam, że trzeba sprawdzać, my drugi fotelik dla synka kupiliśmy Ramatti, bardzo dobra polska firma, mieliśmy na maxi cosi 9-18kg, bo po niego pojechaliśmy do sklepu i w sklepie po obejrzeniu różnych fotelików 9-18kg zdecydowaliśmy się na ramatti, bo wydał nam się najsolidniejszy, najgłębszy i największy z oferowanych a dla nas to miało znaczenie bo synek jest wysoki, z MAXI-COSI kołyski wyrósł jak miał 7 miesięcy. W Ramattim pojeździł do 3,5 roku.

Ja jeszcze nie wiem jaki proszek kupię, na pewno nie będę kupować na początek osobnego płynu do płukania. Starszy jest alergikiem i wolę nie ryzykować, czym mniej chemii tym lepiej.
My wszyscy używamy vizira sensitive i zastanawiam się czy wszystkie nasze ubrania wyprać w dziecięcym czy ryzykować z vizirem. Za pierwszym razem okazało się, że musieliśmy wszystko zacząć prać w Jelpie, bo co z tego że mały miał wyprane ubranka jak stykał się z naszymi ubraniami i go wysypywało. Dopiero jak wszystko zaczęłam prać w Jelpie to zaczęły ustępować objawy ale z czasem wprowadzili te proszki sensitive i okazało się, że one nie podrażniają Krystiana. Tyle, że nie stosowałam ich u noworodka, bo Krystian już był ponad roczniakiem jak zaczęliśmy je stosować.

Ostatnia edycja:
Mamuśki jak dodać zdjęcie ?:eek: nie umiem się doszukać

wyczytałam coś takiego: "Pamiętajcie, że przysługuje mężowi do dziesięciu dni zwolnienia, jeśli żona po porodzie jest w stanie wymagającym opieki."
wiecie może coś o tym, kto wystawia to zwolnienie???

Ostatnia edycja:
Shenkoka - powiem tak - ja i bez Tracy Hogg przesypiałam noce :-) Oczywiscie nikt nocy nie przesypia od samego poczatku bo noworodki...muszą jeść... :-) napewno jest coś w tej metodzie, o chwali ją sobie wiele kobiet - mnie sama lektura nie podeszła (a jestem pożeracz ksiązek) i tak jakos intuicyjnie z moją córką się udało nam przejść przez okres niemowlęctwa bez większych problemów... ale też - nie cierpieliśmy na kolki, rufluksy i tego typu sprawy...

AbEjKa ale ja wiem że i bez T.Hogg mozna przesypiac noce :tak: tyle, że ja zielona jestem i jej podejście mi sie podoba..zobaczymy czy sie uda w praktyce ;-)

dodawanie zdjęć w zarządzaj zalącznikami --> przegladaj --> wyślij

Ekhm... ja jestem wyrodna... Zuzce prasowałam ciuchy pierwsze dwa tygodnie, w dziecięcym proszku (Lovelli; słyszałam że Jelp częściej uczula) prałam miesiąc.... potem odpuściłam proszki dla dzieci - skupiłam sie na normalnych sensitive... a o prasowaniu nie wspomne. Nienawidzę i robię to tylko jeśli muszę :-)

Jagoda na szczęście melodyjka do tej karuzeli to Brahm's lullaby - to akurat sprawdziliśmy w sklepie ;-), niestety daliśmy się zwieść sprzedawcy, aby nie składać całej konstrukcji - a wtedy dopiero by się okazały te niedociągnięcia o których pisałam.. i to nie chodzi o możliwość ściągnięcia zabawek z zawieszki (czego oczywiście w niej brak :-() - ale o wady w projekcie i konstrukcji tego urządzenia /

no ale nic, planuję na tym stelażyku zawieszać też i inne maluszkowe zabawki - m.in upolowane kiedyś w ikei coś IKEA | Małe dziecko | Zabawki dla małych dzieci | BARNSLIG PARK | Ozdoba co ze względu na kolory i geometryczne czarno-białe linie powinno bardzo przykuć uwagę noworodka.. no i jeszcze takie oldschoolowe śliczności: peppa other - Babylonia pregnancy and baby products - jeśli małej się spodobają - to będę miała wolną chwilkę, by na BB zajrzeć ;-):-D

Sylvia31 lekarz ginekolog wystawia to zwolnienie, ono jest płatne 80% bo jest to opieka nad chorym. Każdy ginekolog ma prawo wystawić takie zwolnienie po porodzie, my się dowiadywaliśmy poprzednim razem, ale w końcu zrezygnowaliśmy bo mąż dostał normalne 3 tygodnie urlopu pełnopłatnego.
Ale teraz lekarz też mówił, że nie ma problemu jak będzie potrzebne, to po porodzie się z nim skontaktować i on wystawi.

My mamy tyle zabawek w domu, że chyba dla małego tylko karuzelkę i matę kupimy. Maskotek po małym cała fura, ledwo nam się to w dwóch pudełkach z ikei mieści.
Takie edukacyjne firmowe to część sprzedawałam na bieżąco, ale grzechotek, gryzaków to mamy chyba ze 40-ci i pewnie i tak się znajdą jakieś zabawki do roku. A tak naprawdę od początku to można karuzelkę inne zabawki dla noworodka się średnio nadają, raczej już dla takiego niemowlaka zainteresowanego światem co najmniej 2-3 miesięcznego.
Spokojnie zakup zabawek można planować na po porodzie :-).

Ostatnia edycja:
Dzięki Jagoda:-)
oto moje ostatnie zdobycze Tescowe.....i ciuszki na pierwszy rzut w komodzie, którą sobie wymyśliłam i "pan meblarz" wykonał, większośc jest lawendowa, chociaz różu też sporo, cięzko kupić inny kolor, chyba że blue
aha ! reszta w szafie....:-)))))))

Załączniki

• 20090727(002).jpg
    20090727(002).jpg
    26,1 KB · Wyświetleń: 88
  • 20090727(003).jpg
    20090727(003).jpg
    26,1 KB · Wyświetleń: 76
  • 20090727.jpg
    20090727.jpg
    25,4 KB · Wyświetleń: 74
  • 20090727(001).jpg
    20090727(001).jpg
    24,7 KB · Wyświetleń: 72
Ostatnia edycja:
absolutnie nie. Baza jest tylko jesli samochód posiada system isofix. Baza jest po to zeby nie trzeba było każdorazowo zapinac fotelika pasami, tylko robisz click - i fotelik się trzyma. Niezły bajer, ale drogi (coś ok 900 pln sama baza), osobiscie jestem zdania, ze są powazniejsze wydatki, poza tym co za problem zapinać pasami fotelik? :-) my podrózujemy bardzo dużo a jakos nigdy nie sprawiało nam to problemów. Ofkoz jeśli nie miałabym co zrobic z kasą to takowy bajer bym zakupiła... tylko nawet nie wem czy w moim aucie prywatnym jest isofix :-)
TNX!!! :-D Nikt z moich znajomych nie wiedział, po co jest baza do fotelika :-D

Nie wiem jaka jest teraz szkoła, kiedyś uważano, że na początek czym mniej rozmaita chemia tym lepiej, więc tylko proszek (jelp powoduje, że wszystko sztywne), podwójne płukanie i prasowanie z obydwóch stron.

generalnie nie powinno się przewozić noworodków w gondoli, bokiem do kierunku jazdy, może to grozić śmiercią łóżeczkową. Oczywiście to jest pewnie jak z piciem w ciąży 100 dzieciom nie zaszkodzi a 101 tak.

nie oczywiście, że nie, bazy są dwa rodzaje, z isofixem i bez.
My mamy fotelik z bazą nowy za 400zł (całość), ale to jest baza bez isofixu bo my go nie mamy w samochodzie. Te z bazami są nieco stabilniejsze, ale baza nie jest konieczna.

Ja akurat patrzę trochę na testy, jednak po coś je robią, a nie zawsze wygrywają w nich najdroższe foteliki. Tylko niestety w testach nie biorą udziału polscy producenci a niektórzy mają naprawdę porządne foteliki, dlatego wybierając fotelik, trzeba obejrzeć kilka, zobaczyć czy to porządny plastik a nie sam steropian i cieniutki plastik. Fotelik nie powinien być za lekki, bo to nie świadczy najlepiej o jakości plastiku.
Tanie foteliki z marketów to naogół sam steropian.
Dzięki za rozsądne rady. :tak:
I te dotyczące prania, i te odnośnie fotelików. Na razie przyglądam sie uważnie cenom fotelików, które Wy właśnie zdecydowałyście się kupić... maxi cosi - cena mnie powala...:baffled:
... no i miałam zamiar prać w jelpie... ale się teraz zastanowię...:confused2:
Ekhm... ja jestem wyrodna... Zuzce prasowałam ciuchy pierwsze dwa tygodnie, w dziecięcym proszku (Lovelli; słyszałam że Jelp częściej uczula) prałam miesiąc.... potem odpuściłam proszki dla dzieci - skupiłam sie na normalnych sensitive... a o prasowaniu nie wspomne. Nienawidzę i robię to tylko jeśli muszę :-)
A hahahahahaha! Mam wrażenie, że u mnie podobnie to wyglądać będzie :-D:-D:-D:-D Z tym, że ja w persilu piorę :eek::confused2: A to raczej nie jest proszek dla dzieci :no: Pozaglądam po zachodniej stronie granicy. Może jakieś korzystniejsze ceny chemii i kosmetyków dla dzieci będą?

reklama
W UK dla maluszkow jest proszek FAIRY i taki zakupilam. Wypralam juz polowe rzeczy (druga czesc przyjedzie do mnie w sierpniu) i zostalo prasowanie;-)Nasze rzeczy tez piore w tym proszku z tym ze dodaje plyn Lenor. Zastanawiam sie czy ciuszki dla malenstwa nalezalo wyplukac podwojnie? bo ktos o tym wspomnial..? Aha,juz raz pytalam,czy bedziecie usuwac metki np z kolnierzyka spioszkow?

Do góry