reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

wczoraj segregowałam ciuszki i chyba zacznę prawnie jak będzie lepsza pogoda. I tak wyszły 4 kupki bo w pralce by się wszystko razem nie zmieściło. Jeśli chodzi o to pranie to mam pytanko. czy oprócz proszku dla dzieci dajecie jakiś płyn do płukania?

Nie powinno się używać płynu do płukania, bo wtedy, gdyby np. dziecko źle zareagowało na uprane rzeczy, to łatwiej wyeliminować źródło.

reklama
I co? I każdy z takich fotelików do 13 kg musi mieć bazę?

absolutnie nie. Baza jest tylko jesli samochód posiada system isofix. Baza jest po to zeby nie trzeba było każdorazowo zapinac fotelika pasami, tylko robisz click - i fotelik się trzyma. Niezły bajer, ale drogi (coś ok 900 pln sama baza), osobiscie jestem zdania, ze są powazniejsze wydatki, poza tym co za problem zapinać pasami fotelik? :-) my podrózujemy bardzo dużo a jakos nigdy nie sprawiało nam to problemów. Ofkoz jeśli nie miałabym co zrobic z kasą to takowy bajer bym zakupiła... tylko nawet nie wem czy w moim aucie prywatnym jest isofix :-)

Witam,

Ładne zakupy :-) Tylko tak się zastanawiam nad tym przewijakiem na komodzie, czy da sie go przekręcić albo zdjąć? nigdy nie przebierałam dzidzi w pozycji poziomej do siebie, zawsze w pionie nuszkami przy moim brzychu i tak nie potrafie sobie tego wyobrazić, no chyba,że to kwestia wprawy i przyzwyczajenia :-)

Co do płynów do prania to są specjalne płyny dla dzieci tych samych firmy co proszki dla dzieci np. Lovela, Jelp. :tak:

Ze szpitala dzieci zabierzecie w fotelikach?
Ja zabiorę w foteliku:tak::tak:

poddaj się ;-)
Tylko muszę poczekać na wypłatę;-);-)

chyba Mamusia pisała o wielkiej promocji w Tesco pojechałam i kupiłam troche ciuszków w rozmiarze 0-3 i 3-6 a przy kasie wyszło 250zł:szok:
O to nieźle zaszalałaś;-)

Hejka
a ja własnie wczoraj przywiozłam od koleżanki komodę z przewijakiem i wbudowaną wanienką więc te zakupy mi odpadają i mogę juz spokojnie składować ciuszki :-)
Super:-D

tak jak patrzę ile rzeczy jeszcze zostało do przeprania to aż się dziwię kiedy to się tego tyle nazbierało.. ;-)
No matka to teraz masz prania;-);-)

Ja mam zagwózdkę jednak z tymi fotelikami samochodowymi... nie potarfię wybrać, a Luby jakos nie przejawia zainteresowania tematem...
Ze szpitala dzieci zabierzecie w fotelikach? Siostra zabierała w gondoli i tą gondolę do samochodu wsadziła (a nie była to gondola dostosowana do wpięcia w pasy, ale bo ja wiem...

cyniczna wiele szpitali sprawdza w czym zabierasz dziecko ze szpitala..powinien byc fotelik lub wlaśnie odpowiednio porzystosowana gondola..chyba że pójdziesz na nóżkach..z wózeczkiem :tak:
tak jak pisała AbEjA te bazy (są 2 rodzaje) to taki bajer..u mnie odpada bo mamy dwa auta i bedziemu nimi jeździć zamiennie więc nie ma sensu inwestować w jedna baze..ni chyba, ze we dwie :tak: tylko po co?

w sobotę mój M złożył komodę ciuszki są na swoim miejscu ,w sumie wszystko dla maleństwa już mamy tylko kosmetyki i pieluszki :-)
chyba Mamusia pisała o wielkiej promocji w Tesco pojechałam i kupiłam troche ciuszków w rozmiarze 0-3 i 3-6 a przy kasie wyszło 250zł:szok:

no własnie czasem ciężko sie powstrzymać..a potem w kasie zonk :tak:
super, że już wszystko kupione..

ja kupiłam proszek 2w1 soft firmy JELP

tez mam taki zamiar :tak:

Testami samochodowymi (m.in typu ADAC) ja nie sugeruje się praktycznie wcale. Dla mnie one są psu na budę.

Ja też..testy sa często opłacane przez firmy..cos jak produkt roku..w róznych rankingach..najlepsze jest podejście zdroworozsądkowe :tak:

Hejka
a ja własnie wczoraj przywiozłam od koleżanki komodę z przewijakiem i wbudowaną wanienką więc te zakupy mi odpadają i mogę juz spokojnie składować ciuszki :-)

hmm trochę dziwna ta komoda..tzn, że od prawej strony będziesz podchodzić do maluszka..:confused2:

:-D a ja właśnie rozwiesiłam pierwszą dzidziusiową porcję prania :)
tak jak patrzę ile rzeczy jeszcze zostało do przeprania to aż się dziwię kiedy to się tego tyle nazbierało.. ;-)

heheheheh dokładnie..ale fajnie takie malusie ciuszki wygladają jak wisza sobie i schną..mnie to rozczula..

a ja własnie "połknelam" książkę "język niemowlat" i czuje sie o niebo madrzejsza.. zobaczymy jak bedzie w praktyce..w weekend badanie..a potem może pojedziemy zamówić wózek..staneło na mutsy 4rider..teraz czas wybrać kolor..:tak:

shenkoka podziwiam ja nie przebrnęłam przez Tracy Hogg.... ps.pytałas Wieczorka o te paciorkowce? bo ja miałam zapytac w srode ale mi umkneło, byłam pierwszy raz sama na wizycie i chyba dlatego...

wczoraj segregowałam ciuszki i chyba zacznę prawnie jak będzie lepsza pogoda. I tak wyszły 4 kupki bo w pralce by się wszystko razem nie zmieściło. Jeśli chodzi o to pranie to mam pytanko. czy oprócz proszku dla dzieci dajecie jakiś płyn do płukania?

Nie wiem jaka jest teraz szkoła, kiedyś uważano, że na początek czym mniej rozmaita chemia tym lepiej, więc tylko proszek (jelp powoduje, że wszystko sztywne), podwójne płukanie i prasowanie z obydwóch stron.

Ja mam zagwózdkę jednak z tymi fotelikami samochodowymi... nie potarfię wybrać, a Luby jakos nie przejawia zainteresowania tematem...
Ze szpitala dzieci zabierzecie w fotelikach? Siostra zabierała w gondoli i tą gondolę do samochodu wsadziła (a nie była to gondola dostosowana do wpięcia w pasy, ale bo ja wiem...

generalnie nie powinno się przewozić noworodków w gondoli, bokiem do kierunku jazdy, może to grozić śmiercią łóżeczkową. Oczywiście to jest pewnie jak z piciem w ciąży 100 dzieciom nie zaszkodzi a 101 tak.

I co? I każdy z takich fotelików do 13 kg musi mieć bazę?

nie oczywiście, że nie, bazy są dwa rodzaje, z isofixem i bez.
My mamy fotelik z bazą nowy za 400zł (całość), ale to jest baza bez isofixu bo my go nie mamy w samochodzie. Te z bazami są nieco stabilniejsze, ale baza nie jest konieczna.

Ja akurat patrzę trochę na testy, jednak po coś je robią, a nie zawsze wygrywają w nich najdroższe foteliki. Tylko niestety w testach nie biorą udziału polscy producenci a niektórzy mają naprawdę porządne foteliki, dlatego wybierając fotelik, trzeba obejrzeć kilka, zobaczyć czy to porządny plastik a nie sam steropian i cieniutki plastik. Fotelik nie powinien być za lekki, bo to nie świadczy najlepiej o jakości plastiku.
Tanie foteliki z marketów to naogół sam steropian.

Tracy Hogg czytałam poprzednim razem, w kilku punktach się z nią zgadzam, ale nie we wszystkim no i dla mnie ona jest jednak pod amerykańskie realia.

my z Izą już zdurniałyśmy co do tych wózków bo potem porównałyśmy x-landera z roanem maritą.... i chyba chcemy używaną gondolkę marity kupować a potem kupić spacerówki oddzielnie bo jak się jeździ obydwoma wózkami i je porównuje to x-lander jest okrutnie twardy...:baffled:

poza tym ja i tak chyba skończę na pożyczonym wózku bo fundusze kieeepsko...
hmm ROANA też porównywałamz x-land., gondola luks, wielka w porównaniu do x-pram, mojemu mężowi ten wóz się podoba, ale dla mnie jakis taki wielgachny, kolumbryna, chociaż z drugiej strony kalsyczny porządny wózek, gondola może służyć za kołyskę...też się miotam, ale x-lander chyba zwycięży, mam nadzieję, że nasza Alicja nie będzie wielkoludem i pojeździ w gondoli do marca:baffled:

byłam w Tesco na zakupkach, super promocje - 3 szt. śpiochów za 8,70 zł -56 rozm., 3 szt. w rozm. 62-za 18,70 zł, pięęęekna piżamkę zakupiłam, z 37 na 18 zł , heh zrobię fotki z komóry i wrzucę jak wyjdą ładnie, a i cudny lawendowy sweterek za 22 zeta:-), a i butki boskie za 5,70 :tak:na pewno tam zajże jeszcze nie raz

reklama
Jeśli chodzi o Roana to mogę wam coś napisać, nie znam dziewczyny, która by korzystała ze spacerówki do tego wózka. Chwalą gondolę ale ze względu na wagę zaczynają się rozglądać za lekkimi spacerówkami jak tylko lekko dziecko podrośnie.
A znajoma za drugim razem kupiła inny wózek.

Do góry