reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

moja pani doktor z którą pracuję mówi "każda tylko trzeba zęby myć!":tak:
dobre :-D:-D
pszczółka maja na początku się nie używa pasty, już dziąsła powinno się gazą zwilżoną przegotowaną wodą przecierać, my mieliśmy taką nakładkę na palec silikonową i nią delikatnie myliśmy pierwsze ząbki ale pastę zaczęliśmy chyba koło roczku stosować. My jesteśmy dość wierni elmexowi, ale to dlatego, że Krystianowski tylko tę pastę zaakceptował.
Prawdę mówiąc zdziwiło nas, bo te takie bardziej ziołowo-owocowe pasty są słodsze ale on wybitnie ich nie lubił, prawdę mówiąc zebrała nam się pokaźna kolekcja past dla dzieci zanim trafiliśmy w elmexa :-). Przez moment też colgate do 2 lat przechodził, więc wymienialiśmy.
Teraz elmex 2-6 lat.
ja słyszałam że małym dzieciom myje się rumiankiem i szczoteczką ale czy to prawda :confused:do roku czasu a później pasta
A moja Córcia smoka ciągała dość długo:zawstydzona/y: i za słodyczami przepada,jak większość dzieci i chyba mogę nazwać Ją szczęściarą ,bo regularnie chodzimy do dentysty,i nie ma próchnicy,a z ubytków,to tylko jedną plombę ma rok temu założoną i żadnych nowych dziurek:tak::tak::tak::-):-):-)
to szczęściara

reklama

to tak jakbym o sobie czytała... smoka miałam do kilku lat, az w końcu ciotka mi w piecu spaliła... ale ja to nie, że jednego miałam, tylko 3 na raz, jeden w buzi, i po jednym w każdej ręce...

To Kochana, widzę, że nasze mamy popełniły te same błedy :-D:-D
Ja też miałam do kilku lat, też trzy (w buzi, na sznureczku - o zgrozo i w ręce). I w końcu JA je spaliłam w piecu:-)

Cześć dziewczyny :tak::-) to prawda po jedzeniu powinno się gazą albo silikoniową nasadką na palec przetrzeć dziąsła przegotowaną chłodną wodą choć to raczej nie u tych maleńkich noworodków tylko jak dzidziuś ma4-5 mce jak niedługo będą mleczaki , mleko z piersi jest próchnicotwórcze ale tego już obejść się nie da, warto potem przetrzeć tylko dziąsła , u starszych można przetrzeć chłodnym rumiankiem szczególnie jak dzieci się bardzo ślinią jak rosną im mleczaki ok 6 mcy .;-)
Co do past dla dorosłych to rzeczywiście każda z fluorem używana min 2 razy po 2 min się sprawdzi :-), choć np te lepsze to np elmex , meridol jeśli krwawią dziąsła, sensodyne withening całkiem nieźle zciera osad, blanx, choć żadna dostępna pasta nie wybieli zębów to tylko chwyt reklamowy. Często u kobiet w ciąży puchną dziąsła i to normalna gra hormonów wtedy najlepiej używać meridolu lub pasty lacalut.
Dla dzieci elmex colgate są ok choć dopiero jak dziecko potrafi samo resztki pasty wypluć:):-)

dentico no nie ma to jednak jak opinia fachowca..wielkie dzieki..to juz wiem jak postepować z maluszkiem :tak:

a ja mam do was prośbe dziewczyny..o opinię..chcialabym kupic taki oto regal kąpielowy.. WANIENKA PRZEWIJAK KOMODA = REGAŁ KĄPIELOWY 0045 (676449881) - Aukcje internetowe Allegro miejsce nie jest problemem, ale czy to praktyczne? :confused: przydatne na długo :confused: własciwie to do kiedy mozna w tym maluszka kąpać :confused: jestem w tej kwestii zielona..moze wanienka ze stoajkiem lepsza :sorry2: macie jakieś namiary allegrowe?

implast clipper 4...

no tak nie do konca się rozkłada ta spacerówka tzn niezupełnie na płasko....

Wyglada fajnie,ale jestem pewna ze za ta cene (znalazlam najtanszy za 1500zl bez fotelika) napewno wypatrzysz bardziej funkcjonalny model;)
Ja tez nie do konca jestem pewna tego,na ktory sie zdecydowalam mimo dobrych opinii (nawet nie mialam jak "pojezdzic" mama mnie wyreczyla,to zaufalam..,w koncu chce dla wnusia jak najlepiej;-)),jak to sie mowi - wyprobuje to sie przekonam. Druga rzecz - mialam ograniczoy budzet..bo ciezko znalezc cos do 1200zl z fotelikiem, o wadze mniejszej niz 16kg..:baffled::tak:

dentico no nie ma to jednak jak opinia fachowca..wielkie dzieki..to juz wiem jak postepować z maluszkiem :tak:

a ja mam do was prośbe dziewczyny..o opinię..chcialabym kupic taki oto regal kąpielowy.. WANIENKA PRZEWIJAK KOMODA = REGAŁ KĄPIELOWY 0045 (676449881) - Aukcje internetowe Allegro miejsce nie jest problemem, ale czy to praktyczne? :confused: przydatne na długo :confused: własciwie to do kiedy mozna w tym maluszka kąpać :confused: jestem w tej kwestii zielona..moze wanienka ze stoajkiem lepsza :sorry2: macie jakieś namiary allegrowe?

podobno starcza na bardzo króciutko bo wanienka jest malutka.... ja tez chciałam taki kupić ale mi wszędzie odradzano:happy2:

Wyglada fajnie,ale jestem pewna ze za ta cene (znalazlam najtanszy za 1500zl bez fotelika) napewno wypatrzysz bardziej funkcjonalny model;)
Ja tez nie do konca jestem pewna tego,na ktory sie zdecydowalam mimo dobrych opinii (nawet nie mialam jak "pojezdzic" mama mnie wyreczyla,to zaufalam..,w koncu chce dla wnusia jak najlepiej;-)),jak to sie mowi - wyprobuje to sie przekonam. Druga rzecz - mialam ograniczoy budzet..bo ciezko znalezc cos do 1200zl z fotelikiem, o wadze mniejszej niz 16kg..:baffled::tak:

no właśnie.... tez się tak zastanawiam czy dać 500 zł więcej za to, że jest lekki i mi się po prostu podoba...

Cześć dziewczyny :tak::-) to prawda po jedzeniu powinno się gazą albo silikoniową nasadką na palec przetrzeć dziąsła przegotowaną chłodną wodą choć to raczej nie u tych maleńkich noworodków tylko jak dzidziuś ma4-5 mce jak niedługo będą mleczaki , mleko z piersi jest próchnicotwórcze ale tego już obejść się nie da, warto potem przetrzeć tylko dziąsła , u starszych można przetrzeć chłodnym rumiankiem szczególnie jak dzieci się bardzo ślinią jak rosną im mleczaki ok 6 mcy .;-)
Co do past dla dorosłych to rzeczywiście każda z fluorem używana min 2 razy po 2 min się sprawdzi :-), choć np te lepsze to np elmex , meridol jeśli krwawią dziąsła, sensodyne withening całkiem nieźle zciera osad, blanx, choć żadna dostępna pasta nie wybieli zębów to tylko chwyt reklamowy. Często u kobiet w ciąży puchną dziąsła i to normalna gra hormonów wtedy najlepiej używać meridolu lub pasty lacalut.
Dla dzieci elmex colgate są ok choć dopiero jak dziecko potrafi samo resztki pasty wypluć:):-)

Jak dobrze że Cię tu mamy ;-)
Mi dentystka dała Meridol właśnie na dziąsła, taką małą pastę i płyn do płukania jamy ustnej :tak::tak::tak:

reklama
Z tymi wanienkami to jest tak, że jak tylko dziecko mocniej chlapać zacznie to będzie się chciało go w łazience myć. My mamy małą łazienkę ale od początku myliśmy w niej, tylko na początku taką zwykłą wanienkę nasadkową na wannę używaliśmy, całkiem spoko była u nas na bazarku ją kupiliśmy :-).

Dokładnie taki model, tylko chyba mniej daliśmy za nią:
WANIENKA z korkiem nakładana na WANNĘ dużą (682587246) - Aukcje internetowe Allegro

fajne w niej jest to, że dość stabilnie na bokach wanny się opierała i ma korek do wypuszczania, minus, że trochę trzeba się nachylić.

przy tej pewnie mniej trzeba się schylać ale wydaje mi się bardziej zwrotna, choć może to tylko złudzenie:
WANIENKA ONDA OK BABY + STELAŻ OKBABY na wannę (682917726) - Aukcje internetowe Allegro

Mi osobiście wydaje się, że te wanienki komody na bardzo króciutko wystarczają bo są dość malutkie.

Do góry