reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla naszych maluszków

elisabeth nigdy nic nie wiadomo ;-), moja koleżanka ma dwie niesamowicie grzeczne córeczki i patrząc na nią boję się, że ja dla odmiany będę mieć powtórkę z rozrywki ;-).
Z tego co się orientowałam to większość rodziców twierdzi, że drugie dziecko jest zupełnie inne niż pierwsze ale łatwiej jest o tyle, że człowiek już z byle kupą nie leci do pediatry i że już się tak nerwowo na każdy płacz nie rzuca to i dziecko naogół spokojniejsze ;-).
.
Jagoda czyli zacznę wizualizowac sobie swoje dziecko jako jeszcze grzeczniejsze od Kubusia, to takie bedzie;-), a tak powaznie to ja pierwszą ciążę miałam spokojną, a teraz wieczny stres, kurna źle to wróży, choć co ma być to będzie.
Poza tym popieram Gemelo jeśli chodzi o sterylizację i inne cuda, ja raz na jakś czas wyparzałam butelki i dziecku z tego powodu nic złego się nie stało:tak:
ja też nie przesadzałam ze sterylizowaniem butelek, najpierw raz dziennie, potem coraz rzadziej i było git, dlatego sterylizatora nie kupuję.
Moja mama mówi, że ja bez smoka to nawet nie było szans, a później nie chciałam go porzucić. Wierne ze mnie dziecko było :-D:-D:-D
to tak jakbym o sobie czytała... smoka miałam do kilku lat, az w końcu ciotka mi w piecu spaliła... ale ja to nie, że jednego miałam, tylko 3 na raz, jeden w buzi, i po jednym w każdej ręce...
ja kojca nie kupuje- szkod ami pieniedy- kołdre zwijam pod nogami i mam kojec:-D:-D
to tak jak ja... na razie mam całkiem spokojne nocki

reklama
S:-)zczęściara z Ciebie
i to strasznie ja za jedna butelke dałam20zł
Ale udało się :tak::-):tak: pewnie trzeba trochę namachać się rączkami, a nam w ciąży nie za bardzo można i od tego własnie są nasi Panowie :-D

Taaaak wiem udało się :-D warto czasem na taki "spęd ludzki" się przejść. fajne było tez to, że w jednej kupie rózni producenci, można było pooglądać wózki i inne niezbędne sprzęty i akcesoria dla młodych mam, no i oczywiście dokonać zakupu w korzystnych cenach :-D tam kupilam laktator Medeli

bardzo podobał ni sie jeden produkt...
MARTELLO.PL
taki zażyczę sobie (raczej Klusce) na prezent a co .....;-)jest naprawdę dobrej jakości, miły w dotyku, solidny, no i niezła pamiatka...
fajny pomysł z tym kocykiem ale jak zobaczyłam cene troche drogo

ja mam zamiar kupic ta pościel zieloną z bocianami 2cz. POSCIEL DZIECIECA 90x120 cm od sklep_rena_pl (687130656) - Aukcje internetowe Allegro

kocyk fajny tylko ta cena... no i pomacać go nie można. no i jak zacznie się go używać to pewnie się zniszczy, więc pamiątki z niego za bardzo nie będzie

Co do smoczków to ja zakupiłam kilka na 0-3 mce wszystkie są ortodontyczne , nie powodują w przyszłości wad zgryzu.:tak::-)
Smoczki nie powodują próchnicy same w sobie :happy2:ale np oblizywanie ich przez rodziców lub` o zgrozo dziadków ( Z 5 letnimi brudnymi protezami):baffled:to już prawie 100% próchnica zębów mlecznych. :baffled:Podobnie jak podawanie w butli soku lub słodkiego napoju jak się mleczaki pokazują , potem te dzieci biedne przychodzą i za dużo już się nie zdziała.:baffled:

dentico a jak to jest z wpływem mleka na próchnicę? Jak wiadomo to kobiece mleko też jest bardzo słodkie, tak natura stworzyła, żeby było smakowo atrakcyjne dla niemowlaka.

Ja nigdy nie dawałam K. żeby zasypiał z kubkiem w ustach, smoka ssał krótko. Ale jego uwielbienie do słodyczy w końcu wyszło. Teraz pod koniec czerwca i na początku lipca założono mu pierwsze 3 plomby (obie dolne 4 i dolna piątka) i jeszcze do kontroli ma górną 5 bo chyba tam się coś dzieje.
Tyle, że choć myjemu mu 2 razy dziennie zęby Elmexem dla dzieci to żadko kiedy uda nam się nawet do minuty dociągnąć, wrzask jest niesamowity jak próbuję dokładniej je umyć, ale jakoś sobie dajemy radę.
Ale Krystianowski nie przepuści niczemu słodkiemu co znajdzie się w zasięgu jego wzroku, w domu to zamykamy wszystkie słodycze w szufladzie z blokadą i dajemy od czasu do czasu ale tutaj trudniej mi go upilnować.

pszczółka maja na początku się nie używa pasty, już dziąsła powinno się gazą zwilżoną przegotowaną wodą przecierać, my mieliśmy taką nakładkę na palec silikonową i nią delikatnie myliśmy pierwsze ząbki ale pastę zaczęliśmy chyba koło roczku stosować. My jesteśmy dość wierni elmexowi, ale to dlatego, że Krystianowski tylko tę pastę zaakceptował.
Prawdę mówiąc zdziwiło nas, bo te takie bardziej ziołowo-owocowe pasty są słodsze ale on wybitnie ich nie lubił, prawdę mówiąc zebrała nam się pokaźna kolekcja past dla dzieci zanim trafiliśmy w elmexa :-). Przez moment też colgate do 2 lat przechodził, więc wymienialiśmy.
Teraz elmex 2-6 lat.

reklama
A moja Córcia smoka ciągała dość długo:zawstydzona/y: i za słodyczami przepada,jak większość dzieci i chyba mogę nazwać Ją szczęściarą ,bo regularnie chodzimy do dentysty,i nie ma próchnicy,a z ubytków,to tylko jedną plombę ma rok temu założoną i żadnych nowych dziurek:tak::tak::tak::-):-):-)

Do góry