reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

Dora u niej to wygląda tak , że jak położę ją na brzuchu to podniesie głowe i zaraz kładzie, pupa do góry i kolana podkłada a rękowa np łapie za koc i próbuje się przyciągać.
Na brzuch z pleców jeszcze nie widziałam, żeby się przewróciła sama. Na boki coś próbuje, na plecy z brzucha się już tydzień temu przękręcała pare razy ale teraz już się nie przewraca.

Kasia nie wiem czy mojej coś robili.

Napisane na C2105 w aplikacji Forum BabyBoom
Widać, że coś chce na skróty iść, pewnie ma mocniejsze mm dolnej części ciała skoro już podciąga kolana, a słabsze obręczy barkowej. Poza tym pisałaś że chce siadać, to zginacze ma silniejsze. Rozciągaj jej jeszcze mm grzbietu.
Nie ma co dzieci porównywać jedno idzie książkowo po kolei, a inne sobie kombinują. Nie znaczy to w cale że to tragedia.
A ten podpór na przedramionach w avatarku to sama do tego doszła czy ją tak położyłaś.
Tak jak Kulcia pisze konsekwencja i wytrwałość, nawet parę minut jak się uda to dobrze. Nie trzeba jej od razu katować na siłę bo się zniechęci, wkurzy i zacznie płakać i d... bo się pospina i koniec treningu.
Obejrzyj te filmiki i trenuj te obroty bo trzeba u niej to napięcie przełamać. Ta mama całkiem fajnie sobie radzi.
A jak się obróciła z brzucha na plecy to się odginała w tył tak w literkę C?

reklama
Anka jak te twardnienia?
Mi w szpitalu dawali 2 nospy max na dobę czyli 2x 80mg i potem lekarz też tak zalecał.

Dora ja jej tak robie jak na filmikach. Na tym pierwszym to jeszcze dociskam nóżki do brzuszka. Właśnie próbuje ją przekręcać tak jak na ostatnim filmie ale główke ma chyba jeszcze za ciężką.
Na zdjeciu sama sobie leżała, ja ją zabawiałam żeby na mnie spojrzała.
A przekręcać się zaczęła pierw na miekkim podłożu na kołdrze. Podnosiła głowe na łokciach ,wyginała się i nagle przechylała na lewą strone. Już jej ładnie szło i nagle zaczęła pełzać.

Dora masz fb? Ja mam messangera to może sprobuj mnie znaleźć ? Kaśka Cc wpisz.

Tak się skubana łapie kołdry czy koca
1486946704-aaaaaa.jpeg
1486946715-aaaaaa.jpeg

KasiaMarysia nie mam fb niestety. Rób część pierwsza z tego pierwszego filmu to sciaganie barkow w w kierunku nog dziecka chodzi o wydluzanie szyi. Sama na sobie jak zrobisz takie sciaganie barkow w w dol w sensie do nog w lezeniu na plecach to czuc napiecie plecow, klatka piersciowa sie wtedy prostuje, nawet czuc napiecie mm brzucha. To trzeba dziecka wyegzekwować. Ważne żeby glowa była prosto w linii kregoslupa To unoszenie nóg, tam musi oderwać się pupa od podłogi , chodzi i to żeby rozciągnąć plecy tak zrolowac maluszka w taką kolyske jakby Można spokojnie nawet bardziej udrywac ta pupe niż na tym filmiku pokazane. W tym ćwiczeniu nie dociskaj nóżek tu ważne są plecy i rozciąganie ich. I też pilnuj żeby glowa była prosto i boki równe.W sensie żeby się nie odginala na boki. Część z piłką omijamy.
Obroty
Po tym pierwszym filmiku wyskakuje też filmik z podnoszenia z kontrolą głowy z taka kobietka z ciemnymi wlosami, krotka fryzurka. Z tego też można korzystać chocby początek jest fajny ona tam kładzie dłoń na brzuchu dziecka i tak lekko dociska i ściąga w dół to aktywizuje mm te z przodu i stymuluje do zginania głowy do przodu. Druga rzecz która robi to ściąganie barku, przykłada rękę na bark i lekko ciągnie w dół i tu też jest reakcja głowy.
Te obroty z drugiego filmu możesz na początek robić do momentu obrotu na bok i wyegzekwować to żeby Madzia oderwala głowę i skierowała ja do przodu do brzuszka. Trzeba przy tym zagadywac ja od strony jej brzuszka nachylic się przed nią. Ważne żebyś nie była od strony jej pleców jak ona jest na boku bo będzie na Ciebie zerknąć i odginać się do tylu.
Wszystko robisz na obie strony na prawa i lewa.
Poza tym jak najwięcej na brzuszku niech leży Tak jak Kulcia pisała zabawki przed nią układaj tak żeby chciała sięgać. Podaj jej coś do ręki żeby musiała chwycić i otworzyć dłoń Niech próbuje się bawić przekładać z ręki do ręki.

Uf wypracowanie wyszło. Mam nadzieję ze w miarę zrozumiale opisałam.Nie stresuj się jak od razu nie coś nie wyjdzie. To ty musisz potrzebować i Madzia musicie się zgrać.
Sorki za literówki ale z tel pisze i tam słownik ze mną nie współpracuje

Ostatnia edycja:
Marysia, tak jak Dora pisze. Wszystko w swoim czasie, jedne dzieci szybciej sie przekrecaja inne szybciej robia cos innego.
Pamietam jak z Radkiem bylismy u neurologa i sie pytal czy sam na brzuch sie przekrexa i przez ktora strone. On sie przekrecal przez jedno ramie tylko. A jak wrocilismy do domu to zaczal i przez drugie....Cwiczyc mozna jak najbardziej, ale nie denerwuj sie, ze czegos nie robi

Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom

Wczoraj cały dzień było ok dopiero wieczorem zaczął mi twardniec wiex wzięłam zwykła nospe i przeszlo

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja np zauważyłam że mój się spina jak maluszek się obraca jakoś ostro jak zmienia pozycję. A on tak zwykle wieczorem buszuje układa się poprzecznie i tak nisko schodzi aż się dziwny kształt brzucha robi. Uwypukla mi sie pod pepkiem a nad pod biustem pusto. Nie wiem ,czy to normalne. Czytałam że ruchy dziecka moga powodować skurcze. Szczerze to już staram się nie zwracać na to uwagi i się nie nakręcać.

reklama
Ja np zauważyłam że mój się spina jak maluszek się obraca jakoś ostro jak zmienia pozycję. A on tak zwykle wieczorem buszuje układa się poprzecznie i tak nisko schodzi aż się dziwny kształt brzucha robi. Uwypukla mi sie pod pepkiem a nad pod biustem pusto. Nie wiem ,czy to normalne. Czytałam że ruchy dziecka moga powodować skurcze. Szczerze to już staram się nie zwracać na to uwagi i się nie nakręcać.
Ja to kiedyś słyszałam że dziecko jak się kręci to kręgosłupem jeździ po ścianach macicy i wtedy macica się napina.

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry