reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wspolnie czekajmy na 2 kreseczki- na pewno sie uda!

To nie rozumiem kurde. Robią dziecku jakiś zabieg i nie informują o tym rodziców? Pewnie Madzia też miała tylko Ci nie powiedzieli

reklama
India a no nie chce. Pupa do gory i zasuwa do przodu. Nie chce się przekręcać:(

Napisane na C2105 w aplikacji Forum BabyBoom

Co masz na myśli pisząc pupa do góry i do przodu? Chodzi o to, że pełza? A jak leży na brzuszku to odrywa ręce i nogi od podłoża? Na zdjęciu widać że łapie stopę obiema rączkami, wiec naprzemienność jest. A z leżenia na plecach na boki się obraca? Pewnie zdarzyło jej się obrócić na brzuch. Obrót z brzucha na plecy jest trudny dla dziecka i spokojnie może to nawet w 7 mies zrobić.

Obejrzyj sobie filmiki ndt bobath na youtube Wpisz obroty i tam pokazują jak stymulować, albo pielęgnację niemowlaka P Zawitkowskiego, są filmiki jak podczas zmian pieluszki, czy ubierania od samego początku stymulować obroty. Tak właściwie cała pielęgnacja, podnoszenie jest związane z rotacją.

Dora u niej to wygląda tak , że jak położę ją na brzuchu to podniesie głowe i zaraz kładzie, pupa do góry i kolana podkłada a rękowa np łapie za koc i próbuje się przyciągać.
Na brzuch z pleców jeszcze nie widziałam, żeby się przewróciła sama. Na boki coś próbuje, na plecy z brzucha się już tydzień temu przękręcała pare razy ale teraz już się nie przewraca.

Kasia nie wiem czy mojej coś robili.

Napisane na C2105 w aplikacji Forum BabyBoom

To nie rozumiem kurde. Robią dziecku jakiś zabieg i nie informują o tym rodziców? Pewnie Madzia też miała tylko Ci nie powiedzieli

Dają do podpisu różne papiery, często jak kobieta jest w takim stanie, że jej jest wszystko jedno i po prostu tego nie czyta.
Podczas przyjęcia na ginekologie np podpisuje się zgodę na badanie, a i takie badanie np jak mi serwowali w obecności całego personelu bez poszanowania intymności to w zasadzie łamanie praw pacjenta. Ale jak się coś dzieje to nie pyskujesz tylko chcesz żeby ci dziecko ratowali.

Właśnie Dora o tym samym pomyślałam,że pewnie wśród tych wszystkich papierów może być zgoda na to. Teraz jak byłam w tym szpitalu to podczas przyjęcia na izbę było tyle formalności,że ja pierdziele. Tona papierów a co dopiero jak do porodu przyjmują.
Paweł Zawitkowski też słyszałam,że warto te jego filmiki pooglądać :) Byłam na jego wykładzie ze 2 miesiące temu super facet :)

reklama
Mi pokazywała bratowa jak z Maja ćwiczyli na rehabilitacji i nie wiem czy będę umiała opisać..

Dłonie przy dupce dziecka i kciukiem i wskazującym lapiesz za uda a reszta palców lapiesz tak żeby trzymać i pośladki i biodra i przekrecasz na boki. Najpierw przekrecasz na boki a po chwili tylko tak jakby do połowy żeby dziecko samo pociagnelo ciało i głowę.
Na rehabilitacji to przekrecali Majke od razu na brzuch w tej pozycji a ja po jakiś dwóch dniach jak doszłam do wprawy z przekrecaniem. I na prawdę po chwili wystarczyło że tylko trochę jej przesune biodra i tylek i zaraz przekrecala się na brzuch.

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry