To proszę bardzo:
Szanowni Państwo,
Napisałam ten Pan Porodu, by przekazać Państwu moje oczekiwania związane z porodem. Będę wdzięczna, jeśli sprawując opiekę nade mną i moim dzieckiem weźmiecie ten plan pod uwagę. Rozumiem, że podczas porodu może okazać się, że niektórych punktów z mojego Panu Porodu nie można zrealizować. W takiej sytuacji chciałabym prosić o pełną informację i mieć możliwość analizy sytuacji i podejmowania decyzji.
Oczekiwania wobec miejsca/warunków porodu
- O ile będzie to możliwe, chciałabym rodzić w wodzie,
- Zależy mi, żeby w sali porodowej było przyciemnione światło.
Osoba towarzysząca/osoby obecne podczas porodu:
- Chciałabym rodzić z partnerem i doulą
- Chciałabym, aby osoba towarzysząca była ze mną przy wszystkich/wybranych przeze mnie zabiegach,
- Zależy mi, aby mojej osobie towarzyszącej udzielano informacji o postępie porodu.
Przygotowanie do porodu:
- Zależy mi, aby nie wykonywano żadnych zabiegów przygotowujących do porodu (lewatywa, golenie krocza), chyba że o nie poproszę,
- Nie wyrażam zgody na założenie wenflonu, chyba że dojdzie do konieczności podania mi leków dożylnie.
Poród:
- Zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępie porodu,
- Proszę pytać mnie o zgodę na wszystkie badania i zabiegi podczas porodu,
- Zależy mi, by ograniczyć liczbę badań dopochwowych i aby w miarę możliwości odbywały się one w dogodnej dla mnie pozycji,
- Chciałabym móc złagodzić głód oraz pić w trakcie porodu,
- Nie wyrażam zgody na masaż szyjki macicy i wyciskanie dziecka z brzucha („chwyt Kristellera”)
- Chciałabym mieć możliwość wyboru pozycji w drugim okresie porodu,
- Chciałabym mieć możliwość urodzenia dziecka w wodzie, na podłodze, na materacu lub skorzystać ze stołka porodowego.
Łagodzenie bólu porodowego:
- Proszę nie proponować mi farmakologicznych środków przeciwbólowych, zanim sama o to nie poproszę,
- Chciałabym móc korzystać z niefarmakologicznych metod łagodzenia bólu, takich jak masaż przez osobę towarzyszącą, prysznic, imersja wodna,
- Nie wyrażam zgody na podanie dolarganu oraz innych środków zmieniających świadomość
Ochrona krocza:
- Zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza, jeśli tylko będzie to możliwe.
Wywołanie/stymulacja porodu:
- Jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych chciałabym uniknąć wywoływania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego).
Cesarskie cięcie:
- Chciałabym uniknąć cesarskiego cięcia, ale jeśli będzie ono konieczne, chciałabym zostać o wszystkim dokładnie poinformowana,
- Zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego pierwszego kontaktu z dzieckiem, jeśli stan zdrowia dziecka będzie na to pozwalał
- Jeśli będzie to możliwe, chciałabym aby dziecko zostało oddane na ręce osoby towarzyszącej od razu po porodzie i mogło być z nią w kontakcie „skóra do skóry”
- Jeśli będzie to możliwe, chciałabym nakarmić dziecko jak najszybciej po porodzie.
Po porodzie:
- Zależy mi, by pępowina została przecięta dopiero wtedy, gdy przestanie tętnić,
- Chciałabym, aby moje dziecko było u mnie na brzuchu w kontakcie „skóra do skóry” tak długo, jak będziemy tego potrzebowali,
- Proszę zważyć i zmierzyć moje dziecko po zakończeniu pierwszego kontaktu skóra do skóry,
- Chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia się łożyska i w trakcie ewentualnych innych zabiegów,
- Proszę o wykonanie wstępnej oceny stanu noworodka na podstawie skali Apgar podczas kontaktu „skóra do skóry", gdy dziecko będzie leżało na moim brzuchu,
- Proszę o przeprowadzenie pełnego badania lekarskiego w późniejszym czasie, po zakończeniu pierwszego kontaktu, jeśli nie będzie przeciwwskazań medycznych.
Trzeci okres porodu:
- Chciałabym mieć możliwość przystawienia dziecka do piersi zanim urodzę łożysko.
Na oddziale położniczym:
- Chciałabym, aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju.
Szczepienia/zabiegi:
- Nie wyrażam zgody na szczepienie dziecka w szpitalu - dziecko zostanie zaszczepione w przychodni, zgodnie z indywidualnym kalendarzem szczepień,
- Nie wyrażam zgody na zabieg credego,
- Proszę o podanie witaminy K w formie doustnej,
- Chciałabym być przy dziecku podczas wszystkich zabiegów, ewentualnie, jeśli stan zdrowia nie będzie mi pozwalał, zależy mi, żeby ojciec dziecka był obecny podczas wszystkich zabiegów.