Co do witamin znalazłam fajne info:
- czarna fasola - smaczna, pełna protein, błonnika, potasu, żelaza, kwasu foliowego i tiaminy,
- ciecierzyca - nasiona rośliny strączkowej. Można ją kupić również ugotowaną (w puszce). Zawiera dużo białka, a także żelazo, cynk i kwas foliowy,
- kuskus - drobna kasza, zawierająca dużo błonnika, białka i żelaza.
Pełnoziarniste pieczywo - znakomite źródło błonnika i witamin z grupy B,
- płatki owsiane - doskonałe na dolegliwości żołądkowe. Zawierają także dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy B6,
- szparagi - te wiosenne warzywa są niezwykle bogate w witaminę C,
- kapusta - jest niskokaloryczna, a kryje w sobie dużo witaminy C i kwasu foliowego,
- czerwona papryka - ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a także dużo beta-karotenu,
- ziemniaki - dobre źródło węglowodanów i witaminy C. Najbardziej wartościowe są gotowane lub pieczone w mundurkach,
- szpinak - dwie filiżanki pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy; poza tym dużo w nim witaminy C, witaminy E, wapnia i żelaza,
- mleko - najlepsze źródło wapnia. Zawiera też witaminę D, która ułatwia jego wchłanianie,
- tofu (serek sojowy) - doskonałe źródło białka. Zawiera też sporo wapnia, cynku i miedzi,
- chuda wołowina - bogata w żelazo, cynk i witaminę B12,
- ryby - zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mają duże znaczenie dla rozwoju oczu i mózgu dziecka. Ze względu na to, że w rybim mięsie mogą odkładać się związki chemiczne z zanieczyszczonych jezior i rzek, lepiej wybierać ryby hodowlane lub morskie,
- jaja - zawierają dużo białka, żelaza i witaminy B12,
- sok pomarańczowy - dobre źródło kwasu foliowego i witaminy C. Warto popijać nim potrawy bogate w żelazo, by zwiększyć jego wchłanianie,
- truskawki - zawierają mnóstwo błonnika i witaminy C,
- lody - folgując chętce na coś słodkiego w sprawdzonej lodziarni, dostarczamy organizmowi cennego białka i wapnia,
- woda - chyba najważniejszy składnik odżywczy. Wypijaj przynajmniej osiem szklanek dziennie.
Może się komuś przyda ...