reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2017

Czy jesteś za tym by zamknąć wątek wrześniówek ?

• Tak

Głosów: 22 50,0%
  • Nie

Głosów: 15 34,1%
  • Nie mam zdania.

Głosów: 7 15,9%

• Wszystkich głosujących
    44
  • Ankieta zamknięta .
reklama
Co do witamin znalazłam fajne info:
- czarna fasola - smaczna, pełna protein, błonnika, potasu, żelaza, kwasu foliowego i tiaminy,
- ciecierzyca - nasiona rośliny strączkowej. Można ją kupić również ugotowaną (w puszce). Zawiera dużo białka, a także żelazo, cynk i kwas foliowy,
- kuskus - drobna kasza, zawierająca dużo błonnika, białka i żelaza.
Pełnoziarniste pieczywo - znakomite źródło błonnika i witamin z grupy B,
- płatki owsiane - doskonałe na dolegliwości żołądkowe. Zawierają także dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy B6,
- szparagi - te wiosenne warzywa są niezwykle bogate w witaminę C,
- kapusta - jest niskokaloryczna, a kryje w sobie dużo witaminy C i kwasu foliowego,
- czerwona papryka - ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a także dużo beta-karotenu,
- ziemniaki - dobre źródło węglowodanów i witaminy C. Najbardziej wartościowe są gotowane lub pieczone w mundurkach,
- szpinak - dwie filiżanki pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy; poza tym dużo w nim witaminy C, witaminy E, wapnia i żelaza,
- mleko - najlepsze źródło wapnia. Zawiera też witaminę D, która ułatwia jego wchłanianie,
- tofu (serek sojowy) - doskonałe źródło białka. Zawiera też sporo wapnia, cynku i miedzi,
- chuda wołowina - bogata w żelazo, cynk i witaminę B12,
- ryby - zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe mają duże znaczenie dla rozwoju oczu i mózgu dziecka. Ze względu na to, że w rybim mięsie mogą odkładać się związki chemiczne z zanieczyszczonych jezior i rzek, lepiej wybierać ryby hodowlane lub morskie,
- jaja - zawierają dużo białka, żelaza i witaminy B12,
- sok pomarańczowy - dobre źródło kwasu foliowego i witaminy C. Warto popijać nim potrawy bogate w żelazo, by zwiększyć jego wchłanianie,
- truskawki - zawierają mnóstwo błonnika i witaminy C,
- lody - folgując chętce na coś słodkiego w sprawdzonej lodziarni, dostarczamy organizmowi cennego białka i wapnia,
- woda - chyba najważniejszy składnik odżywczy. Wypijaj przynajmniej osiem szklanek dziennie.

Może się komuś przyda ...

No w sumie... z chłopakami może być ciężej :)

Niekoniecznie. Ja mam dwóch chłopaków i zwłaszcza starszy od kilku lat jęczy ze koniecznie chce mieć dziadzie w domu... jak moja przyjaciółka urodziła we wrześniu to się popłakał ze oni mogą a my nie... ma 10 lat w tym roku...

Ola

Ja nawet nie mam wagi w domu[emoji5]

f2w3yx8dv4ippex6.png

reklama
Do góry