reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂Wrzesień to ten piękny czas, Gdy dwie kreski ⏸️ zobaczy każda z nas. 🍂

reklama
Ja byłam kiedyś na zwykłej kontroli u gina w luxmedzie - nie zrobiła mi USG i jeszcze zapytała, czy chce, żeby mnie zbadała 😅 zapytałam, czy to raczej nie ona powinna wiedzieć, czy ma mnie badać 🫣
Ja mam podobne doświadczenia z medicover, czasem jest taka presja czasu w gabinecie iż mam wrażenie ze powinnam się ubrać już w poczekalni xD

Tak a cytologia na fundusz należy nam się raz na 3 lata 🤦
Gdzie powinno się robić ją chociaż raz w roku… I wszędzie plakaty o planowaniu długiego życia, profilaktyce i inne takie… a idziesz do lekarza i lekarz nawet podstawowego badania usg nie wykonuje.

Tez przykre jest to, ze państwo chce, żeby ludzie zakładali rodziny, mieli dzieci. A jak przychodzi problem niepłodności, to się okazuje, ze musisz radzić sobie sama i wyłożyć kupę pieniędzy z własnej kieszeni, bo skoro na NFZ zwykłego usg wykonywać nie chcą, to gdzie jakaś inna pomoc. Mi lekarz powiedział, ze jak chce się zająć swoją owulacja, to się muszę do specjalnego lekarza udać. Aha, myślałam, ze ginekolog to ginekolog, a się okazuje, ze są również „specjalni ginekolodzy”. Chore.

Ja cytologię robię co roku na NFZ, do tego dowcipne USG, i proszę skierowanie na USG piersi.
Ciąże prowadziłam prywatnie, ale zdarzało mi się być również na NFZ wtedy. USG było robione takie szybkie, żeby sprawdzić czy serducho bije, ogólnie podejrzeć. Takie konkretne z pomiarami to się właśnie należą 3 lub 4.

reklama
Do góry