reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂Wrzesień to ten piękny czas, Gdy dwie kreski ⏸️ zobaczy każda z nas. 🍂

I nie zaleciła Ci ponownej wizyty by się upewnić czy ta owulacja była? 😲 ja np zlapałam zonga gdy przy cyklu 29dnowym okazało się że owulacja u mnie jest 19/20dc, a te tabletki trzeba brać po owulacji bo inaczej mogą ją zahamować.
Właśnie nie... Duphaston, Lametta, Ovitrelle i monitoring w następnym cyklu...
Chodzę do niej 5 lat i zawsze miałam zaufanie, ale teraz już sama nie wiem...

Myślicie że na podstawie tych obserwacji ta owulka była? Brać dalej ten duphaston? Spróbuję może na luxmed się umówić gdzieś. Jeśli macie do polecenia lekarzy z Trójmiasta to przyjmę polecajki.

reklama

Myślicie że na podstawie tych obserwacji ta owulka była? Brać dalej ten duphaston? Spróbuję może na luxmed się umówić gdzieś. Jeśli macie do polecenia lekarzy z Trójmiasta to przyjmę polecajki.
Ja też mam stymulowany cykl (aktualnie drugi). Jestem zapisana na NFZ do kliniki leczenia niepłodności i pierwszy cykl konsultowałam tylko z nimi i właśnie miałam takie zalecenie - aromek od 3 do 5 dc, później monitoring i wyliczenie z palca, kiedy zastrzyk z ovitrelle, a później od 16 dc (bez względu na to kiedy była owulcja i czy w ogóle była) duphaston.

Teraz przy drugim cyklu jednocześnie jestem w prywatnej klinice i lekarz dal mi takie zalecenia - aromek 3-5 dc, monitoring, poźniej badanie estradiolu, progesteronu i LH i na podstawie tych wyników ustalenie, kiedy ovitrelle. 7 dni po zastrzyku badanie progesteronu, żeby potwierdzić, czy była owulka. Nie zaleciła mi dupka. Więc widzę, że taśmowe podejście na NFZ może być mało skuteczne...

Ja sam dużo rzeczy nie wiedziałam, a tu znajdziesz ogrom informacji. Jak chcesz sprawdzić czy owulacja była możesz progesteron zbadać jeśli nie chcesz iść na monitoring. Co do dupka to teraz jakbyś przerwała, to chyba nic nie zmieni - ale niech się wypowiedzą dziewczyny które dłużej siedzą w temacie i mają obszerniejszą wiedzę.

Ja też mam stymulowany cykl (aktualnie drugi). Jestem zapisana na NFZ do kliniki leczenia niepłodności i pierwszy cykl konsultowałam tylko z nimi i właśnie miałam takie zalecenie - aromek od 3 do 5 dc, później monitoring i wyliczenie z palca, kiedy zastrzyk z ovitrelle, a później od 16 dc (bez względu na to kiedy była owulcja i czy w ogóle była) duphaston.

Teraz przy drugim cyklu jednocześnie jestem w prywatnej klinice i lekarz dal mi takie zalecenia - aromek 3-5 dc, monitoring, poźniej badanie estradiolu, progesteronu i LH i na podstawie tych wyników ustalenie, kiedy ovitrelle. 7 dni po zastrzyku badanie progesteronu, żeby potwierdzić, czy była owulka. Nie zaleciła mi dupka. Więc widzę, że taśmowe podejście na NFZ może być mało skuteczne...

Ta moja to nie na NFZ właśnie, 400 zł co wizytę zostawiam...
Generalnie ja jestem na samym początku starań tak naprawdę, już sama nie wiem co myśleć. Mam wizytę u innego gina, ale dopiero na koniec września, więc już w następnym cyklu.

Ja sam dużo rzeczy nie wiedziałam, a tu znajdziesz ogrom informacji. Jak chcesz sprawdzić czy owulacja była możesz progesteron zbadać jeśli nie chcesz iść na monitoring. Co do dupka to teraz jakbyś przerwała, to chyba nic nie zmieni - ale niech się wypowiedzą dziewczyny które dłużej siedzą w temacie i mają obszerniejszą wiedzę.
w 21-22 dc mam robić badania i właśnie progesteron, więc się okaże. Idę robić w niedzielę, ale to czekanie jest koszmarne 🤦‍♀️

Właśnie a propos dupka to się zastanawiałam, więc może ktoś mi w głowie rozjaśni. Jeśli biorąc go zajdzie się w ciążę, to powinno się kontynuować jego przyjmowanie, tak? Zastanawia mnie to, bo lecząc się na NFZ dostawałam receptę na dupka ma 10 dni, ale nikt mi wtedy nie powiedział, co jeśli by się udało?

Ta moja to nie na NFZ właśnie, 400 zł co wizytę zostawiam...
Generalnie ja jestem na samym początku starań tak naprawdę, już sama nie wiem co myśleć. Mam wizytę u innego gina, ale dopiero na koniec września, więc już w następnym cyklu.

w 21-22 dc mam robić badania i właśnie progesteron, więc się okaże. Idę robić w niedzielę, ale to czekanie jest koszmarne 🤦‍♀️

Sporo kasy za takie porady 😅 Na Twoim miejscu znalazłabym klinikę leczenia niepłodności, bo oni tylko tym się zajmują, a zwykły gin może po prostu mniej siedzieć w tych tematach

reklama
Do góry