reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂Wrzesień to ten piękny czas, Gdy dwie kreski ⏸️ zobaczy każda z nas. 🍂

Czyli tak na 100% nie wiesz kiedy była owulacja? Od którego DC masz zaleconego dupka w taki razie?
To mój pierwszy cykl z obserwacjami po 7 latach na tabletkach, więc się uczę jeszcze ciała - skok był w 13 dc, pozytywne tetsy owulacyjne były w 11,12 i 13 dc.

Duphaston mam od 16 dc zalecony przez lekarkę, bo wg. niej po tym usg owulacji nie powinno być w tym cyklu.

reklama
To mój pierwszy cykl z obserwacjami po 7 latach na tabletkach, więc się uczę jeszcze ciała - skok był w 13 dc, pozytywne tetsy owulacyjne były w 11,12 i 13 dc.

Duphaston mam od 16 dc zalecony przez lekarkę, bo wg. niej po tym usg owulacji nie powinno być w tym cyklu.
🤯🤯🤯
Zapisała dupka a uznała że owulacji nie będzie?! Aż muszę, co za idiotka

Dupek hamuje owulację. Przepisuje się go tylko jeśli owulacja była potwierdzona i tylko jeśli są jakieś powody do tego. Nie tak po prostu.

O ile wiem, Acard to wynik pai1 i czynnika V w układach homozygotycznych (MTHFR bez znaczenia w tej kwestii). Moi lekarza (ginekolog i immunolog) jako predyspozycje do heparyny wskazują właśnie pai1 (immunolog i mój podstawowy ginekolog), czynnik V (ginekolog/endokrynolog specjalizujący się w leczeniu niepłodności). Co równie istotne heparyna nie tylko w okresie ciąży, ale również 4 tygodnie po porodzie, ponieważ (podobno wg najnowszych badań, ale ich nie sprawdzałam) w połogu również zwiększa się ryzyko zakrzepowo-zatorowe (heparyna może być stosowana w trakcie kp). Z heparyną w kolejnej ciąży będziemy startować od dawki 0,6 (przy ostatniej, straconej, było 0,4) z kontrolą aktywności anty Xa heparyny (w 12 i 24 tc) - na to wpływ mają również wyniki badań białka c i białka s, które (choć są w normie), to bliżej dolnych wartości.

Z mojego doświadczenia wynika, że co lekarz, to zalecenia mogą być inne :/
No i to pokrywa się z tym co mówi moja :) ja nie mam mutacji w czynniku V.

🤯🤯🤯
Zapisała dupka a uznała że owulacji nie będzie?! Aż muszę, co za idiotka

Dupek hamuje owulację. Przepisuje się go tylko jeśli owulacja była potwierdzona i tylko jeśli są jakieś powody do tego. Nie tak po prostu.
Potwierdzam to! Mi jedna pani ginekolog przepisała duphaston kiedyś. Był to jej sposób na moje zajście w ciąże. Ja blada w temacie brałam go po prostu tak jak kazała, bo zaufałam, ze lekarz wie co robi. I co sie okazało? Lekarz do którego później trafiłam mówił, ze to był dobry sposób, ale na nie zajście w ciąże, bo duphaston blokował mi owulacje, która miałam po prostu mieć później niż ona założyła 😡

I nie zaleciła Ci ponownej wizyty by się upewnić czy ta owulacja była? 😲 ja np zlapałam zonga gdy przy cyklu 29dnowym okazało się że owulacja u mnie jest 19/20dc, a te tabletki trzeba brać po owulacji bo inaczej mogą ją zahamować.

Dobrze, ze to wstawilas, bo sobie porównam ze swoimi 😂 Daje mi to nadzieje, ze może u mnie tez skoczy coś nagle z tych małych wartości 😂
No dla mnie to szok, kompletnie się nie spodziewałam patrząc co było wczoraj 😅😅 Najlepsze, że mąż coś tam chciał, a ja tak sobie, więc do niego że jak test będzie pozytywny to okej. No i mu się cholera udało 🤣🤣🤣

reklama
Do góry