reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2014:)

Ja jestem starą alergiczką, więc pierwsze moje pytanie do gina było czy mogę pić wapno :) mój lekarz powiedział, że spokojnie mogę pić :) tak więc myślę, że i w Twoim przypadku możesz sobie pozwolić.

reklama
Wojniczanka_24 - Ja mam termin na 24 września więc blisko :)

Dziewczyny, a bierzecie jakieś witaminy, coś Wam lekarz już przepisywał? Ja na razie biorę tylko Folik i Duphaston, przy czym dupek już mi się kończy, lekarza mam w innym mieście i nie mam możliwości jechać po receptę więc na tydzień będę musiała przerwać przyjmowanie, co o tym myślicie?

Rajo, tak powinnaś już powoli zacząć odstawianie dup... w sumie nie wiem dlaczego bierzesz. Powinno się zmniejszać stopniowo dawkę, żeby nie odstawić z dnia na dzień. Przecież rodzinny ci może wypisać bez problemu... I tak Cię podziwiam, że od dłuższego czasu nie byłaś u lekarza i nie podglądnęłaś co się dzieje tam w środku.. W sumie te dziewczyny mieszkające za granicą też rzadko chodzą, ale 12 tydz. to mus.

Miałam zlecone brać 3 razy dziennie po jednej tabletce, ale cholerstwo jest strasznie drogie, do tego rzadko mam te wizyty u gina, do którego jeżdżę do miasta rodzinnego 130 km bo tam będę już mieszkać od czerwca i oczywiście rodzić. Wstyd się przyznać bo bez konsultacji z lekarzem od dwóch tygodni biorę 2 razy dziennie, a nie 3, ze względu na to, że wolałam ograniczyć, niż później tak przerwać z dnia na dzień. Czytałam że większość kobiet bierze po 2 a nie 3 tabletki, więc zaryzykowałam żeby też tak zrobić. Czuję się od początku ciąży bardzo dobrze, nie mam żadnych komplikacji, więc 3 tabletki wydawały mi się zbędne. A teraz zostały mi 4 tabletki, a wizyta u gina za 8 dni, więc trochę panikuję..

ja witaminki ciążowe dopiero łykam od 12 tyg.
kupiłam omegamed optima
a duphaston napewno mam brać do 16 tyg.
w przyszłym tygodniu idę na usg i musze badania porobić

Anka widzisz, wszystko bedzie dobrze, Elleni Ci podpowie co i jak :)

Ja witaminy ciazowe biore od poczatku jak tylko sie dowiedzialam ze jestem w ciazy. Bralam je tez w dwoch poprzednich do samego konca. Maja folik i tez dodatkowo omege3 na lepszy rozwoj systemu nerwowego, mozgu i wzroku u dzidziusia.

Animka ja mam tyłozgięcie macicy, ale nie sądziłam, że może się z tym coś takiego wiązać:szok: Ginka mi tylko powiedziała, że to tylko taka budowa i żeby się tym nie przejmować. Ja dopiero w 13 tygodniu, to za jakiś czas dam Ci znać czy też mam takie dolegliwości z nocnym siusianiem:)

Joani no ja mam to szczęście, że już mi w rodzinie zapowiedzieli, że będą mi rzeczy odkładać, plus dwie koleżanki też, także bardzo się z tego cieszę, bo zawsze to jakiś luz dla portfela:) Koleżanka już mi 2 paczki pieluch tych najmniejszych zostawiła, bo jej mała wyrosła, także niedługo zacznę wszystko zbierać:-D

Kara niestety z wysypką nie pomogę, bo nie miałam, ale tak jak dziewczyny piszą, spróbuj z wapnem, jak nie przejdzie to koniecznie do lekarza:tak:

Rajo ja biorę tylko kwas foliowy i magnez:) Ale na wizycie poniedziałkowej ginka mi już pewnie coś zaleci więcej do łykania:)

Rajo ja właśnie odstawiam dupka skończył sie , tez dawkoealam co raz mniej. Teraz mam luteine jeszcze do wykończenia.
Co do witamin to kazał od dzis zamienić zamiast foliku.
Kara myśle ze wapno powinno pomoc jesli nie to lekarz ;)

Joani jak firanki? ;)

Bubbles, fajnie masz z tymi zapasami dla maluszka :-)
Emka, dzisiaj mąż pracował na ogrodzie i na jutro zaplanowane jest wiercenie. NARESZCIE :-)
Firankę do kuchni mam i będę od rana prasowała a do innych pokoi mam kupione zasłonki, trzeba trochę przerobić. Mama na szczęśie dzisiaj już się dobrze czuje po wirusach z przedszkola po siostry dzieciach, więc mam nadzieję, że mi pozszywa na maszynie jak się patrzy :-)
Mi lekarz też kazał luteinę coraz mniej, teraz biorę tylko 1 aż do wizyty i chyba bedzie finish. Wtaminki łykam od początku, z jodem koniecznie kazał kupić. Folik też już odstawiłam.

reklama
Anka widzisz, wszystko bedzie dobrze, Elleni Ci podpowie co i jak :)

Ja witaminy ciazowe biore od poczatku jak tylko sie dowiedzialam ze jestem w ciazy. Bralam je tez w dwoch poprzednich do samego konca. Maja folik i tez dodatkowo omege3 na lepszy rozwoj systemu nerwowego, mozgu i wzroku u dzidziusia.
a ja nie widze sensu łykania witamin na początku,
wazne zeby łykac kwas foliowy

a teraz już sama czuje ze witaminki potrzebne,
z koncentracją ,pamiecią problemy już sie pojawiły i ogólne zmęczenie
a odkad biore czuje sie rewelacyjnie,przypływ energii

Do góry